Vuonna 2012 kerättiin ennätysmäärä mustikkaa ja puolukkaa. Poimintatulojakin kertyi huipputulos. Yli puolet myyntiin tulleesta marjasadosta kerättiin Itä-Suomen alueelta. Sienisato sen sijaan jäi viileiden säiden ja sateisuuden vuoksi heikoksi. Tiedot selviävät Maaseutuviraston teettämästä MARSI-tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, joka keräsi tiedot marja- ja sienialan yrityksiltä.
Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa ennätykselliset 25,3 miljoonaa euroa. Vastaava luku luonnonsienillä oli 0,6 miljoonaa euroa. Eniten tuloja poimijat saivat mustikasta (12,2 miljoonaa euroa) ja toiseksi eniten puolukasta (11,6 miljoonaa euroa). Lakan poimijat saivat 1,4 miljoonaa euroa tuloja. Luonnonsienistä herkkutatin poimintatulot olivat 400 000 euroa.
Mustikkaa ja puolukkaa runsaasti, lakkasato heikko
Viime vuonna mustikkasato oli erittäin hyvä ja sitä kerättiin myyntiin 6,8 miljoonaa kiloa. Määrä on ennätyksellinen verrattuna aikaisempiin tutkimuksiin ja samalla kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Mustikkaa poimittiin eniten Itä-Suomen metsistä, 3,7 miljoonaa kiloa. Lapin läänistä poimittiin 1,6 ja Oulun läänin 1,5 miljoonaa kiloa. Kilohintana maksettiin keskimäärin 1,79 euroa. Hinta laski edellisestä vuodesta 62 snt/kg.
Puolukkaa tuli jo toisena vuotena peräkkäin erittäin runsas sato. Myyntimäärä oli ennätykselliset 8,7 miljoonaa kiloa. Poikkeuksellista oli, että mustikan lisäksi puolukkaakin kerättiin eniten Itä-Suomen alueella. Myyntiin tullut määrä oli Itä-Suomessa 4,6 miljoonaa kiloa ja Oulun läänissä 2,8 miljoonaa kiloa. Puolukan kilohinta laski hieman edellisvuodesta.
Lakkasato on ollut heikko jo monena vuotena peräkkäin. Myyntilakkaa kerättiin 112 tonnia. Lakan kilohinta oli 12,93 euroa/kg. Hinta kohosi 3,00 euroa/kg edellisestä vuodesta. Muita luonnonmarjoja tuli myyntiin vähänlaisesti.
Viileä sää verotti sienisatoa
Viileät säät ilman hellejaksoja ja sateisuus eivät olleet luonnonsienille eduksi. Sato jäi heikoksi ja kaikkien sienten myyntimäärät laskivat edellisestä vuodesta.
Eniten kerättiin vientisienenä tärkeätä herkkutattia, lähes 136 tonnia. Suolasienenä käytettäviä rouskuja kerättiin yhteensä 50 tonnia, josta puolet oli haaparouskua ja puolet kangasrouskua. Sieniä oli vielä varastossa satokauden alkaessa, mikä heikensi sienten menekkiä. Kantarelleja myytiin 17,3 tonnia, korvasieniä 13,8 tonnia ja suppilovahveroja 9,0 tonnia. Melkein kaikkien sienten kilohinnat laskivat edellisestä vuodesta.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Vuonna 2012 kerättiin ennätysmäärä mustikkaa ja puolukkaa. Poimintatulojakin kertyi huipputulos. Yli puolet myyntiin tulleesta marjasadosta kerättiin Itä-Suomen alueelta. Sienisato sen sijaan jäi viileiden säiden ja sateisuuden vuoksi heikoksi. Tiedot selviävät Maaseutuviraston teettämästä MARSI-tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, joka keräsi tiedot marja- ja sienialan yrityksiltä. Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa ennätykselliset 25,3 miljoonaa euroa. Vastaava luku
Mustikasta saatiin viime vuonna keskimääräistä runsaampi sato ja sitä poimittiin myyntiin lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, kaikkiaan kolme miljoonaa kiloa. Tämä käy ilmi luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulotiedustelusta (MARSI), jossa ovat mukana tärkeimmät marja- ja sienikauppaa harjoittavat yritykset. Poimintatuloa mustikasta kertyi koko maassa 4,1 miljoonaa euroa eli luonnonmarjoista eniten. Mustikan terveysvaikutukset ja myös sen hyvät vientimahdollisuudet
Suomalaiset käyttivät viime vuonna keskimäärin 182 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 79 kiloa viljaa, 78 kiloa lihaa, 59 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) ravintotaseen ennakkotiedoista. Siipikarjanlihan kulutus kasvoi kolme prosenttia ja naudanlihan vajaan prosentin verran edellisvuodesta. Sianlihan kulutus sen sijaan laski reilun prosentin. Sianlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 36,
Suomalaiset käyttivät viime vuonna keskimäärin 182 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 79 kiloa viljaa, 78 kiloa lihaa, 59 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) ravintotaseen ennakkotiedoista. Siipikarjanlihan kulutus kasvoi kolme prosenttia ja naudanlihan vajaan prosentin verran edellisvuodesta. Sianlihan kulutus sen sijaan laski reilun prosentin. Sianlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 36,
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.