Ikkunalla menestyviä siemenestä lisättäviä yrttejä ovat mm. basilika, kirveli, kynteli, laventeli, meirami, oregano, persilja, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Talvikynteli, lehtikorianteri, persilja ja meirami säilyvät ikkunalla talven ylikin, etenkin kasvatuslampun voimin.
Hiekkainen kasvualusta ja sopiva ruukku Yrttien kasvualustaksi soveltuu tavallinen multa tai turve, johon on lisätty noin viidennes hiekkaa. Ruukunpohjalle voi laittaa lannoitteeksi vaikkapa kanankakkaa. Yrtit pitävät lisäksi happamista olosuhteista, jotka saadaan puuntuhkan avulla, tai lisäämällä ruokalusikallinen kalkkia multaseokseen.
Ruukku tulisi valita yrttilajia silmällä pitäen. Liian pienessä ruukussa yrtit kärsivät ravinnonpuutteesta ja kasvattavat pitkää hentoa vartta. Suurimmat yrtit, mintut, sitruunamelissa, laventeli ja rosmariini vaativat täysikokoisena noin 3,5 litran kokoisen ruukun. Basilikalle ja timjamille taasen riittää keskimääräinen yrteille suositeltava ruukkuko eli 1,5 litran ruukku.
Kesäsatoa ajatellen mintut, salvian, rosmariinin, laventelin, basilikan, sitruunamelissan, ja timjamin voi kylvää jo maaliskuulla. Huhtikuussa multaan laitetaan rakuuna, tilli, meirami, kirveli ja persilja. Siemeniä laitetaan ruukkuun muutama kappale, ylimääräiset taimet voi sitten myöhemmin nyppiä pois. Yrteistä voi kerätä siemenet talteen seuraavan kevään kylvöä varten, mutta monet yrtit kyllä talvehtivatkin, esim. kellarin viileydessä. Myös kaupan nuoria, mahdollisimman nuoria eli vielä pienikokoisia ruukkuyrttejä voi jatkoviljellä. Muoviruukku poistetaan ja juuria voi hieman typistää ennen uudelleenistutusta. Myös lehdistöä kannattaa tällöin hieman harventaa. Taimi istutetaan entiseen syvyyteen hiekansekaiseen multaan.
Muista kastella ja lannoittaa Suhteellisen pienessä kasvualustassa kasvavat ikkunayrtit vaativat säännöllistä kastelua, kesäkuumalla jopa päivittäistä. Kastelun lisäksi yrtit pitävät myös suihkuttamisesta. Lannoitetta yrteille tulisi kasvukauden aikana antaa noin neljän viikon välein. Lannoitteeksi sopivat mm. kanankakkarakeet tai puutarhalannos. Tuuheiden yrttien takaamiseksi taimet kannattaa latvoa, jolloin saadaan yhä uusia sivuversoja. Satoa kerättäessä kerralla poistetaan korkeintaan kolmasosa lehdistä.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Juurekset ovat nyt suosiossa. Nyt voit viljellä vanhaa suomalaista kaskinaurislajiketta, joka on peräisin Pohjois-Karjalan Enosta. Sen mukulat ovat litteänpyöreitä kelta-, sini-, puna- ja kirjavakuorisia. Mehukas ja säikeetön hedelmäliha, voi syödä pitkin kesää. Kaskinauris saa kaikki tarvitsemansa ravinteet, kun viljelymaahan lisätään puun tuhkaa 1–2kg kymmenelle rivimetrille. Viihtyy muokatussa ja multavassa hietamaassa. Voit esikasvattaa 2–3 viikkoa ennen
Lähiluonnosta on kautta aikain haettu yrttejä terveyden tueksi. Luonnonyrtit ovat hellävarainen, tehokas ja ekologinen tapa edistää naisten hyvinvointia.
Suomalaiset ovat opetelleet viimeisten vuosien aikana käyttämään tuoreita yrttejä. Tällä hetkellä me syömme kuitenkin vain 160 grammaa erilaisia yrttejä vuodessa henkeä kohti. Tutuimmat ovat edelleen tilli ja persilja. Suosituimmuusjärjestyksessä kolmannelle sijalle on noussut vauhdikkaasti basilika, jota on opittu käyttämään niin sellaisenaan leivän päällä kuin tomaatin kanssa salaateissa. Basilika maistuu yhä useammin myös yrttiöljyissä ja pestokastikkeissa.
Tuoreiden yrttien käyttö nousee jatkuvasti. Suosion salaisuutena on se, että yrttien avulla ruokiin tuodaan lisää makuja ja myös näyttävyyttä. Viime vuosien aikana yrtti-innostus on levinnyt koko maahan. Myös kotipuutarhurit voivat päästä helposti yrttiharrastuksen pariin ostamalla kaupasta valmiita yrttejä ja istuttamalla sen ruukkuun tai avomaalle. Ennen istutusta yrttejä typistetään, jotta juuristo jaksaa imeä vettä lehdistölle. Avomaalle
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.