Parveketarhurikin pääsee upottamaan sormensa multaan ja nauttimaan kasvien kanssa puuhailusta. Isot istutusastiat mahdollistavat vihannesten sekä monivuotisten hyöty- ja koristekasvien kasvattamisen.
Isolla parvekkeella on tilaa niin koriste- kuin hyötykasveillekin.
Jos käytettävissäsi on parveke, voit harrastaa puutarhanhoitoa myös kerrostalossa. Tuttujen kesäkukkien lisäksi parvekkeella menestyvät niin perennat, pensaat, vihannekset kuin marjakasvitkin, jopa pikkupuut. Kasvit kannattaa valita ensisijaisesti valoisuuden mukaan: varjoiselle parvekkeelle valitaan eri lajeja kuin koko päivän auringossa paistattelevalle. Oikeilla kasvivalinnoilla myös parveketarhuri pääsee helpommalla. Muista kuitenkin, että rajatussa kasvutilassa rehevästi kasvavat kasvit vaativat paljon kasteluvettä ja riittävästi ravinteita. Vähemmällä hoidolla selviävät havukasvit ja pienilehtiset lajit.
Puiseen laatikkoon mahtuu reilusti kasvumultaa.
Avoin vai lasitettu parveke
Lasitetut parvekkeet ovat nykyisin suosiossa, lisääväthän lasit mukavasti parvekkeen käyttöaikaa sekä keväästä että syksystä ja pitävät sateet ja pölyt loitolla. Lasitus hyödyttää samalla kasveja, kun kasvukausi pitenee ja olot muutenkin paranevat. Taimikasvatuskin onnistuu valoisalla parvekkeella. Auringon laskettua ilma jäähtyy kuitenkin nopeasti, joten taimia voi joutua nostelemaan kylminä öinä sisätiloihin. Paahteisina kesäpäivinä lämpötila saattaa puolestaan nousta kohtalokkaan korkeaksi. Tilaa onkin viilennettävä laseja avaamalla. Ikkunoiden eteen on hyvä asentaa esimerkiksi bambuverhot suojaksi pahimmalta porotukselta.
Kesäkukilla saadaan kukkaloistoa koko kesäksi, kunhan kastelusta ja lannoituksesta huolehditaan.
Avoin parveke on kasvupaikkana aivan yhtä hyvä, ja siellä on harvoin huolta liian korkeasta lämpötilasta. Tosin viileinä kesinä lämpöä vaativat kasvit, kuten tomaatit, chilit ja basilikat, kärsivät helposti ja voivat tarvita pienoiskasvihuoneen tarjoamaa lisäsuojaa. Avoin tila on tuulen ja toisinaan myös sateen armoilla. Tuuli lisää helposti kastelun tarvetta. Jatkuvalla sateella istutukset voivat puolestaan suojaamattomina vettyä liikaa.
Sitrukset tuovat etelän eksotiikkaa.
Istutusastiat
Istutusastioiksi käyvät ruukkujen ja amppeleiden lisäksi laatikot ja säiliöt. Kesto- eli altakasteluruukut ovat parvekkeella käteviä. Kurkkuja ja tomaatteja voi kasvattaa myös valmiissa kasvupusseissa. Pyörillä varustettujen alustojen päällä siirtyvät kookkaatkin ruukut kätevästi paikasta toiseen. Monivuotisille istutuksille valitaan astiamateriaali, joka kestää pakkasta. Hyllyköillä saadaan lisätilaa ja kankaisilla pusseilla piilotettua vähemmän kauniit istutusastiat.
Oman parvekkeen tuoreita vihanneksia – voiko olla herkullisempaa!
Jos istutusastioiden pohjissa ei ole reikiä liiallisen kasteluveden poistamiseksi, astiat tulee salaojittaa. Pohjalle levitetään 2–3 sentin kerros lekasoraa, joka peitetään vettä läpäisevällä kankaalla. Näin estetään mullan sekoittuminen soraan.
Kesäkukille, matalille yrteille ja perennoille riittää 20 sentin kasvualusta, isoille yrteille sekä keskikokoisille perennoille tarvitaan kasvutilaa tuplasti. Pensaille varataan kookkaammat, noin 60 sentin syvyiset astiat, ja puut vaativat tätäkin suuremmat säiliöt. Istutusastioiden leveys riippuu istutettavien kasvien vaatimasta tilasta.
'Blue Pitts' on upean värinen tomaattilajike.
Kukkaloistoa kesäksi
Kesäkukat ovat itseoikeutetusti parvekkeiden suosituimpia kasveja. Suojaisessa kasvupaikassa ne kukoistavat ja kukkivat runsaasti saadessaan riittävästi huolenpitoa. Pelargonit, samettikukat, verbenat, riippaneilikka, kirjotulikruunu, marketta ja amppeliolkikukka ovat aurinkoisen paikan kasveja. Verenpisara, kesäpäivänhattu, ruukkuruusut, orvokki, heliotrooppi, siniviuhka ja tarhadaalia viihtyvät niin auringossa kuin puolivarjossakin. Vähäistä valoa sietävät muun muassa ahkeraliisa, lumihiutale, hortensia, torenia, apinankukka ja begoniat. Kirjoliisukka, hopeavitja, hopeakäpälä, risiini, isokirjopeippi ja nyhähopeayrtti koreilevat puolestaan lehdillään.
Eksoottiset kasvit tuovat eteläisten maiden tunnelmaa. Enkelinpasuuna, tarhasinisarja, ihmeköynnös, kanna, oleanteri, öljypuu, sitrukset ja palmut ovat upeita parvekekasveja. Parvekkeelle voi siirtää kesän ajaksi myös huonekasveja, kuten kiinanruusun, kohtalonköynnöksen, punasarjan ja lankaköynnöksen. Sisäkasvia ei pidä asettaa äkkiseltään aurinkoon, sillä huoneilmaan tottuneet lehdet voivat kärventyä auringonpaisteessa jo muutamassa tunnissa.
Lasin suojissa viihtyvät arat ruusut ja muut lämpöä vaativat lajit.
Syötävää parvekkeelta
Parvekeistutuksen voi perustaa myös käyttämällä pelkästään hyötykasveja, joista monet ovat lisäksi koristeellisia ja tuottavat nopeasti satoa. Lehtimangoldi, lehtikaali ja salaatit ovat erityisen komeita. Hienotuoksuiset ja helppohoitoiset yrtit antavat satoa pienissäkin ruukuissa kasvaessaan, sitä paitsi useimpien mausteyrttien taimikasvatus kotioloissa on hauskaa ja helppoa. Retiisin, tillin, kirvelin ja vihanneskrassin siemeniä voi kylvää suoraan ruukkuun toukokuussa. Salaatit ja muut lehtivihannekset menestyvät myös varjoisemmalla parvekkeella.
Suojaisa tila sopii mainiosti lämpöä vaativille vihanneksille, kuten tomaatille, kurkulle ja kurpitsoille. Vihanneksille kannattaa valita kookas astia, sillä kuivuus pysäyttää kasvun ja voi aiheuttaa makuvirheitä, kuten retiisien ja kurkkujen kitkeröitymistä. Rehevästi kasvavien ruukkuvihannesten riittävä kastelu on vieläkin tärkeämpää kuin kesäkukkien.
Parveketarhuri pääsee maistelemaan myös uusia perunoita.
Monivuotiset kasvit
Monet monivuotiset kasvit sopivat parvekkeelle. Perennoista parhaita ovat kaunislehtiset lajit, kuten kuunliljat, ohotanmaruna, rönsytiarella, kehtolehti ja kilpiangervo. Mehitähdet ja maksaruohot sopivat paahteiselle paikalle. Kärhöt ja muut monivuotiset köynnökset tuovat rehevyyttä ja antavat näkösuojaa. Esimerkiksi säleikkövilliviini ja alppikärhö menestyvät isossa astiassa ympäri vuoden.
Pikkupuiden ja rungollisten pensaiden avulla saadaan viidakkomaista tunnelmaa. Aronia, pihasyreeni, syyshortensia ja isotuomipihlaja ovat kestäviä pikkupuiksi muotoiltavia lehtipensaita. Marjapensaat ja pensasangervot viihtyvät ruukuissa ja sietävät leikkaamista, joka saattaa parvekkeella olla tarpeen. Havukasveista sopivia ovat esimerkiksi kääpiövuorimänty, tuijat ja sinikataja.
Istutusastian voi kätkeä hauskan kangassäkin suojaan.
Syksy saapuu
Kun syksy saapuu ja ilma viilenee, vähennetään kastelua. Märkä ja kylmä maa on astiaistutuksille tuhoisaa. Puuvartiset kasvit, perennat sekä keväällä kukkivat sipulikasvit talvehtivat parvekkeella yleensä hyvin, jos astia on tarpeeksi iso. Kasvit voi kääriä tarvittaessa pakkaspeitteeseen ja ruukkuakin voi suojata jäätymiseltä esimerkiksi styroksialustalla ja kuplamuovikääreellä.
Kaikki arat kasvit siirretään kuitenkin sisätiloihin. Etenkin Välimeren maista tai tropiikista kotoisin olevat lajit ovat kylmänarkoja. Niille paras talvehtimispaikka on viileä ja valoisa viherhuone tai kuisti. Lehtensä pudottavat lajit, kuten japaninvaahtera ja ruukkuruusut, pärjäävät talven kellarissa.
Mustaherukka ja pensasmustikka talvehtivat isoissa astioissa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Parasta syksyssä eivät ole pimenevät illat, sateen ropina tai kynttilöiden sytyttely, vaan hedelmistä raskaina olevat omenapuut. Näin ainakin keittiössä viihtyvän herkkusuun mielestä. Ensin kypsyvät pehmän makuiset Valkeatkuulaat, sitten iloisen punaiset Bergiukset ja kirpakat Syysviirut ja lopulta on happamien Antonovkien vuoro. Lajikkeita on valtavasti, ja jokaisella on oma käyttötapansa. Yksi maistuu parhaimmalta suoraan puusta poimittuna, toinen
Monasterio de Piedran puutarha on vehreä ja soliseva keidas keskellä karua Aragoniaa. Samalla se on filosofinen näkemys ylevästä luonnosta, jota ihmiskäsi on avustanut.
Floristimestari Owe Salmela kannustaa nauttimaan joka hetki luonnosta, puutarhasta ja kukista. Hänen mukaansa kukat ovat iloinen asia eikä puutarhanhoito saa olla liian vakavaa.
Puutarhasta nautitaan kaikilla aisteilla. Katse kiertää näkymissä, korva nauttii lintujen laulusta ja nenä nuuskii kukkien tuoksua. Syötävät kasvit kutkuttavat makuhermoja ja käsi koskettaa koristeheiniä tai puun runkoa. Vaisto lukee kasvien maailmasta, mitä tuleman pitää.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.