Siirry sisältöön

Kuuset (Picea) ovat tärkeitä metsä- ja talouspuita levinneisyysalueillaan pohjoisella pallonpuoliskolla. Euroopassa kuusilajeja tunnetaan kolmisenkymmentä ja risteymiä, lajikkeita sekä muotoja moninkertainen määrä. Lajeista metsäkuusi (P. abies) on Suomessa ja muuallakin Euroopassa laajimmalle levinnyt. Korkeutta metsäkuuselle tulee 25–40 metriä ja ikää 100–200 vuotta. 

Kansanperinteessä kodin suojelijana tunnettu metsäkuusi on etenkin maaseudulla yleinen pihapuu. Avoimella paikalla maahan saakka yltävät oksat säilyvät vihreinä ja komeina. Varjossakin kuuset menestyvät, mutta oksat alkavat ajan oloon harveta alhaalta päin. Parhaiten puut kasvavat runsasravinteisessa ja kosteana pysyvässä maassa, mutta tulevat toimeen karummassakin ympäristössä. Metsäkuusi on hyvä valinta leikattavaan havuaitaan.

Kultakuusen uudet vuosikasvaimet ovat alkukesällä heleän keltaiset.

Metsäkuusi muuntelee

Luonnosta on löytynyt useita metsäkuusen erikoismuotoja, jotka sopivat erinomaisesti täydentämään puutarhan havuryhmiä. Niitä on kerätty muun muassa Luonnonvarakeskuksen Haapastensyrjän toimipaikan yhteyteen Lopen Läyliäisiin ja jaettu lisäysmateriaaliksi taimistoille. Useimmat erikoismuodot menestyvät Oulun korkeudella asti.

Metsäkuusi on kansanperinteessä kodin suojelija

Etualalla metsäkuusen eri muotoja Kotkassa Sapokan vesipuistossa.

Kultakuusen (P. abies f. aurea) uudet vuosikasvaimet ovat alkukesällä heleänkeltaiset. Kesän edetessä neulaset muuttuvat yleensä vihreiksi, mutta joissakin puissa keltaisuus erottuu vielä talvellakin. 'Kulta-Lumikki', 'Kulta-Päivikki' ja 'Kulta-Talvikki' ovat kultakuusen kotimaisia lajikkeita. Hurme- eli purppurakuusen (P. abies f. cruenta) uudet neulaset ovat puolestaan helakanpunaisia. Muutaman viikon kuluttua väri alkaa haalistua ja muuttua vihreäksi. Hurmekuusesta on otettu viljelyyn lajikkeet 'Cruenta' ja 'Ilta-Rusko'.

Eräiden erikoismuotojen koko ulkoasu poikkeaa tavallisesta kuusesta. Tunnetuin lienee surukuusi (P. abies f. pendula), jonka kapeuden saa aikaan oksien riippuminen alaspäin rungonmyötäisesti. Puutarhaan saa vaikuttavan istutuksen jo muutamasta surukuusesta. Taimet ovat avoimilla kasvupaikoilla hallanarkoja ja kasvavat aluksi melko hitaasti, mutta kasvu jatkuu vielä vanhanakin. 

Okakuusen sinivihreät ja hopeanhohtoiset muodot ovat suosittuja puisto- ja pihapuita.

Muita erikoisen näköisiä, luonnosta löytyneitä kuusia ovat surukuusta muistuttava riippakuusi (P. abies f. viminalis), kapealatvainen pylväskuusi (P. abies 'Columnaris') ja harvaoksainen käärmekuusi (P. abies f. virgata). Luutakuusi (P. abies f. condensata) haaroittuu jo varhain useaksi pystysuuntaan kasvavaksi sivuhaaraksi, jotka kasvattavat luutamaisia oksia ylöspäin ja sivuille. Luutakuusesta tunnetaan lajikkeet 'Akka' ja 'Ukko'. 

Kääpiökuusten (P. abies, kääpiömäiset) muoto vaihtelee suuresti. Ne voivat olla kupumaisia, munan-, nauriin- tai puolipallonmuotoisia tai aivan epäsäännöllisiä. Myynnissä on kotimaisia lajikkeita, kuten 'Hyrry', 'Kartio', 'Nana' ja 'Peikko’. Hyvin tiheitä ja pallomaisiksi kehittyviä muotoja kutsutaan pallokuusiksi (P. abies 'Globosa'). Tavalliseenkin kuuseen voi muodostua pallolatva.

Engelmanninkuusella on pitkät, siniharmaat neulaset.

Laaka- eli mattokuusella (P. abies 'Procumbens') ei ole runkoa lainkaan, vaan se haaroittuu heti juurenniskasta. Maanmyötäisesti kasvava kuusi voi levitä laajallekin alueelle työntäen oksien kärkiä viistoon ylöspäin. Laakakuusta tapaa etenkin saariston kallioilta.

Kuusia maailmalta

Ulkomaisista kuusilajeista Suomessa käytetään koristepuina yleisimmin kapea- ja tiheäkasvuista serbiankuusta (Picea omorica). Sen tummanvihreät, litteät neulaset ovat alta vaaleat. Kääpiöserbiankuusi (P. omorica 'Nana') kasvaa vain 2–3 metrin korkuiseksi ja epäsäännöllisen kartiomaiseksi. Lounais-Serbian vuoristossa luontaisesti kasvava serbiankuusi menestyy meillä V-vyöhykkeellä asti. 

Hidaskasvuinen kartiovalkokuusi tarvitsee aurinkoisella kasvupaikalla suojauksen kevätahavalta.

Mustakuusi (P. mariana) kasvaa sirommin, kestää paremmin saasteita ja on hidaskasvuisempi kuin metsäkuusi. Latvus on kapea ja tiheä. Neulaset ovat tummanvihreät, ja pienet tummanpunaiset, pyöreät kävyt muodostuvat tiheiksi ryhmiksi. Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva mustakuusi menestyy koko maassa. 

Pohjois-Amerikasta on kotoisin myös engelmanninkuusi (P. engelmannii), joka on meillä harvinainen, vaikka se on talvenkestävä V-vyöhykkeellä asti. Pitkät neulaset ovat harmaanvihreät tai sinivihreät alkuperän mukaan. 

Kapeakasvuisia serbiankuusia Mustilan arboretumissa Elimäellä.

Sokeritoppamainen, tiiviskasvuinen kartiovalkokuusi (P. glauca 'Conica') on pihoillamme suosittu havukasvi, vaikka se kärsii helposti ahavasta avoimella kasvupaikalla ja vaatii sen vuoksi hyvän suojauksen kevättalven auringolta. Kekomainen kääpiövalkokuusi (P. glauca 'Alberta Globe') on vieläkin hidaskasvuisempi kuin kartiovalkokuusi. Molemmat menestyvät III-vyöhykkeellä asti. Pallomainen ja litteälatvainen siilivalkokuusi (P. glauca 'Echiniformis') kasvaa vain noin puolen metrin korkuiseksi.

Okakuusen (P. pungens) sinivihreät tai hopeanhohtoiset lajikkeet ovat suosittuja puisto- ja pihapuita eteläisessä Suomessa, mutta menestyvät vielä Raahen korkeudella asti. Hopeansinivihreänaulasinen 'Glauca' on yleisimmin käytetty okakuusi. Lajikkeilla 'Hoopsii' ja 'Koster' on erityisen hopeanvalkoiset neulaset.  Sinivihreäneulasisia okakuusia kutsutaan sinikuusiksi ja vaaleaneulasisia hopeakuusiksi

Surukuusiryhmä puistossa tai pihalla on vaikuttavan näköinen.

Pihan istutusryhmiin voidaan valita myös ulkomaisia metsäkuusen kääpiömuotoja. Pesäkuusi (P. abies 'Nidiformis') on kasvutavaltaan matala ja pyöreä. Lyhyestä rungontyngästä kasvavat oksat kaartuvat säteittäin ylöspäin, jolloin keskusta jää koveraksi. 

Pesäkuusi kasvaa 0,5–1 metrin korkuiseksi ja menestyy I–IV-vyöhykkeillä. Tapionpöytä eli pöytäkuusi (P. abies 'Tabuliformis') on pöytämäisen tasainen ja jää pesäkuusta hivenen matalammaksi. Tiheä- ja litteäkasvuinen siilikuusi (P. abies 'Echiniformis') kasvaa vain 20–30 sentin korkuiseksi. 

Vanha kuusikujanne on mykistävän kaunis.
Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *