Tuoreet yrtit ovat yksi reippaimmin kasvaneista vähittäiskaupan tuoretuotteista. Suomalaisten yrttien käyttö nousi AC Nielsenin talouspaneelin mukaan 6,2 prosentilla viime vuoden aikana ja kasvu tuntuu jatkuvan yhä. Suosion salaisuutena on se, että yrttien avulla ruokiin tuodaan lisää makuja ja myös näyttävyyttä. Viime vuosien aikana yrtti-innostus on levinnyt koko maahan.
Vaikka tuoreita yrttejä on saatavilla ympäri vuoden, kevät on kuitenkin ruukkuyrttien sesonkiaikaa. Päivä on pidentynyt ja valon määrä lisääntynyt, mikä houkuttelee ostamaan reheviä yrttejä ja käyttämään niitä ruoanlaitossa tai vaikkapa leivän päällysteinä. Makujen laaja valikoima sopii kaikkeen ruoanlaittoon: alkuruokiin (salaatteihin ja keittoihin), liha- ja kalaruokiin, kasvisruokiin, leivonnaisiin, jälkiruokiin ja juhlallisiin koristeluihin.
Monissa ruokaohjeissa annetaan annosteluohjeita kuivatuille mausteyrteille. Kun haluaa makuja tuoreista yrteistä, kannattaa muistaa hyvä vinkki, jonka avulla yrttien annostelu on helpompaa. Yrtin vahvuudesta riippuen noin 1 rkl -1/2 dl tuoreyrttisilppua vastaa yhtä teelusikallista kuivattua yrttiä.
Uutuuksia itäisilta mailta
Uusimpia tulokkaita kauppojen hyllyillä ovat viime vuonna myyntiin tulleet itämaiset yrtit Mizuna eli Japaninkaali, Tatsoi (Tah Tsai), Perilla, Japanilainen persilja (Mizuba) ja Thai-basilika. Nämä uutuudet sopivat antamaan väriä niin salaatteihin, wokkeihin, kasvisruokiin kuin esimerkiksi nuudelikeittoonkin.
Tuttujen yrttien uusia käyttötapoja kannattaa myös kokeilla. Esimerkiksi timjamilla voi maustaa muffineita ja salvianlehdet antavat lisämakua broilerin fileille. Silputtua kanelibasilikaa ja sitruunamelissaa voi käyttää mainiosti marjojen marinoinnissa. Esimerkiksi jälkiruuista saadaan näyttäviä, kun ne kruunataan yrteillä koristellulla sitruunavaahdolla.
Tuoreyrteistä on hyvä tietää se, että ne säilyvät parhaiten kotioloissa esimerkiksi keittiön ikkunalla tai ilmojen lämmetessä parvekkeella yrttiruukussa tai vesilasissa, jota kastellaan säännöllisesti. Kovin paahteista paikkaa kannattaa välttää. Jääkaappi on myös sopiva paikka yrteille kylmänarkoja basilikaa ja sitruunamelissaa lukuun ottamatta. Ne kannattaakin säilyttää keittiön pöydällä, josta lehtiä voi taittaa leivän päälle. Talvisaikaan kaupasta kotiin kuljetettaessa yrtit on hyvä suojata muovipussilla ja pakata ne lämpimään laukkuun.
Yrttifaktaa
Yrtit jaetaan hentoihin ja roteviin yrtteihin. Basilika, persilja, tilli, korianteri ja minttu esimerkiksi ovat hentoja yrttejä, jotka menettävät helposti makunsa kauan kypsennettäessä. Siksi ne lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Roteviin yrtteihin kuuluvat esimerkiksi rosmariini, timjami ja meirami. Ne kestävät kuumennusta paremmin kuin hennot yrtit, joten ne voidaan lisätä ruokaan jo kypsennysvaiheessa.
Yrttejä viljellään Suomessa kaupallisesti ruukuissa kasvihuoneessa ja kesäaikana myös avomaalla. Suomen suosituinta yrttiä tilliä viljellään kasvihuoneissa noin 4,3 miljoonaa ruukkua vuosittain. Avomaan viljelypinta-ala on 121 hehtaaria, mistä suuri osa päätyy teollisuuden raaka-aineeksi. Toiseksi suosituin on persilja, jonka viljelymäärä kasvihuoneissa on 2,3 miljoonaa ruukkua. Avomaalla persiljaa viljellään 11 hehtaarin alalla. Muita yrttejä tuotetaan kasvihuoneissa 2,8 miljoonaa kappaletta vuosittain. Näistä suosituimpia ovat erilaiset basilikat. Avomaalla muita yrttejä kuin tilliä ja persiljaa kasvatetaan 24 hehtaarin alalla.
Viikolla 14 (29.3.-4.4.04) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n yrttiviikkoa.
Kokeile timjamimuffineita
6 -8 isoa tai 12 pienempää
2 kananmunaa 0,75 dl öljyä tai juoksevaa margariinia 2,5 dl maitoa n. 300 g kesäkurpitsaa 1 pieni punainen paprika n. 2 rkl silputtua tuoretta timjamia 0,5 tl suolaa 5 dl vehnäjauhoja 0,5 dl kaura- tms. leseitä 1 dl auringonkukansiemeniä 1 rkl leivinjauhetta
Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon öljy sekä maito.Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja silppua paprika. Sekoita ne timjamin ja suolan kanssa maitoseokseen. Sekoita keskenään jauhot, leseet, siemenet ja leivinjauhe. Sekoita kuivat aineet nopeasti nesteen joukkoon. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa timjamia. Jaa taikina muffinipellin koloihin tai paperisiin vuokiin ja paista uunissa keskimmäisellä ritilätasolla. Pienet muffinit paistetaan 200 asteessa n. 20 minuuttia ja isot 175 asteessa n. 30 minuuttia eli kunnes niiden pinta on kauniin ruskea ja ne alkavat irrota vuokien reunoilta. Jäähdytä hetki ja nosta tarjolle.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Pihlajissa näyttää olevan tänä vuonna runsaasti marjoja, ainakin täällä Hankoniemellä. Osa marjoista on vielä oranssisen raakileina, mutta pääosa loistaa jo syvän tummanpunaisina. Kuten tiedämme, pihlajanmarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joten niitä kannattaa kerätä hyötykäyttöön, eikä jättää kaikkia tilhien ja rastaiden herkuteltavaksi. Paras keräysaika on ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, jolloin pakkanen on puraissut marjoista pois pahimman happamuuden. Vaihtoehtoisesti
Selailin uutta Pihakalenteria 2016/2017 katsoakseni, että mikäs juttu siellä olikaan vuoden kuudennelle eli juuri meneillään olevalle viikolle, mutta siis vuodelle 2017. Kalenterin vuosihan alkaa huhtikuusta 2016 ja jatkuu maaliskuulle 2017 saakka. Kyseisen viikon juttuni käsittelee katajaa ja sen koristeellisia ja monikäyttöisiä marjoja. Oheisena tekstistä pari lainausta: ”Aikoinaan metsästysreissuilla oli tapana laittaa katajanoksa avattuun ja suolistettuun
Tuoreyrtit on valittu Vuoden Vihannekseksi vuonna 2012. Ne ovat valloittaneet suomalaiset, ja niitä käytetään yhä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin kautta koko vuoden. Tuoretta yrttisatoa saadaan jatkuvasti kasvihuoneilta ja kesällä lisäksi avomaalta. Moni kasvattaa yrttejä itsekin ikkunalla. Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa 1600- ja 1700-luvuilla. Naantalin luostarissa ja Turun linnassa yrttejä viljeltiin jo 1550-luvulla. Tuolloin yrttien
Uuselintarvikeasetus vuodelta 1997 hankaloittaa luonnonyrttien kaupallista elintarvikekäyttöäVoimassa olevan uuselintarvikeasetuksen mukaan kasveilla on oltava kaupallista elintarvikekäyttöhistoriaa ennen vuotta 1997 Suomessa tai muualla EU-maissa, muussa tapauksessa niille on haettava uuselintarvikelupa. Vuonna 1997 voimaan tullutta uuselintarvikeasetusta ei ole luonnontuotealalla noteerattu riittävällä tarkkuudella eikä viranomaispuolella ole tunnettu luonnontuotealan kaupallisen merkityksen laajuutta ja aiheeseen liittyviä tiedotustarpeita. – Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.