Siirry sisältöön

No pitääkö niitä kirsikkapuita leikata vai ei? Tätä taitaa miettiä moni puutarhaharrastaja ja kirsikankukkajuhlia odottava tänä keväänä. Yksi sanoo ettei missään nimessä, toinen että tarvittaessa ja kolmas, että ihan samalla tavalla niitä leikataan kuin muitakin puita.

Jäin miettimään, miten asia mahtaa olla kirsikankukistaan tunnetussa Japanissa. Vanha japanilainen sanonta kuuluu: "Sakura kiru baka, ume kiranu baka" eli karkeasti kääntäen "Hölmö leikkaa sakuraa, hölmö ei leikkaa umea". Sakura tarkoittaa koristekirsikkaa, ume japaninaprikoosia. Edelliselle ei siis tehdä ainakaan vuosileikkauksia, toisin kuin jälkimmäiselle. Mutta onko asia näin yksinkertainen? Ei aivan, kertoo käytäntö.

Suurin osa japanilaisista koristekirsikoista on nykyään 'Somei Yoshino' -lajiketta, ja kun ne vielä lehdettöminä puhkeavat kukkaan yhtäaikaa, on näky upea. Kirsikkapuita tuntuu olevan kaikkialla: koulujen pihoilla, jokien varsilla, puistoissa ja puutarhoissa, yksittäisinä puina, puuriveinä, lehtoina, tunnelin muodostavina kujanteina. Tummarunkoiset, muhkuraiset puut saavat keväällä ympärilleen hurmaavan keveän kukkapilven, ja juuri tuo kontrasti tekee näystä niin hienon.

Ja niin se vain on, että välillä puiden oksat kasvavat liian pitkiksi, ne ovat tiellä tai niihin iskee laho, ja silloin – ainakin silloin – oksia leikataan.

Toisaalta totta on sekin, että tylpäksi pätkäistyt mustat oksat eivät ole kovin esteettisiä verrattuna kauniisti ojenteleviin, vähitellen kapeneviin oksiin. Umen eli japaninaprikoosin kohdalla tilanne on päinvastainen. Jostakin syystä niiden kukinta on kauniimpi ja harmonisempi kun puu on leikattu epäsymmetriseen muotoonsa.

Kukkivien kirsikkapuiden latvuksia kukkulan laelta katsottuna.
Reippaasti leikattujen, nuorehkojen kirsikkapuiden kukinta on tässä jäänyt vähäiseksi.
Kerrostalopihan vanhan kirsikkapuun oksat on typistetty, mutta kukinta on silti komea.
Leikattua ja ei-leikattua. Penkereellä kasvavien kirsikkapuiden pitkäksi venähtäneitä oksia on ollut pakko hiukan pätkäistä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *