Siirry sisältöön

Vaikka linnunpöntöt kehotetaan puhdistamaan ja huoltamaan jo helmikuussa, ehtii asian hoitaa myöhässä olevan kevään takia vieläkin, kunhan toimeen tartutaan heti. Kovat yöpakkaset ovat hillinneet pihapiirissä viihtyvien lintujen intoa aloittaa vielä pesänrakennuspuuhia. Sen sijaan pieni pakkanen on oikein sopiva ilma ryhtyä tyhjentämään edellisten vuosien pesäjätteet pois pöntöstä, koska mahdolliset lintukirputkaan eivät silloin hypi silmille. Pöntöissä saattaa olla myös talven jäljiltä ulostekasoja, jos linnut ja oravat ovat pitäneet niitä yöpymis- ja suojapaikkoina kylminä pakkasöinä.

Kirjosieppo on valloittanut pesäpaikakseen luonnonpuusta tehdyn pöntön
Kirjosieppo on valloittanut pesäpaikakseen luonnonpuusta tehdyn pöntön

Umpilahot ja huonokuntoiset pöntöt on syytä poistaa, sillä nehän saattavat pudota puusta kesken pesimäkauden. Uusia pönttöjä voi hankkia tavarataloista tai tehdä itse. Hyviä rakennusohjeita erilaisten pönttöjen tekoon löytyy mm. BirdLife Suomen nettisivuilta (www.birdlife.fi). Pönttöjen kiinnittämisessä ei yleensä tarvita tikkaita, koska vain parin metrin korkeus riittää hyvin esim. tiaisille ja kirjosiepolle. Koska lentoaukon ilmansuunnallakaan ei ole väliä, pöntöt voi asetella siten, että pihan oleskelupaikoilta saattaa seurata lintujen keväisiä pesintätouhuja.

Mainos – sisältö jatkuu alla

Pihakalenteri 2025

Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!

Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.

224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *