Kotimaiset Kasvikset ry nostaa lokakuun toisen viikon teemaksi lantun. Jostain syystä lanttu on viime aikoina jäänyt muiden juuresten varjoon. Liemijuureksena ja joulupöydän laatikkoruokana lanttu toki tunnetaan, mutta muitakin käyttötapoja kannattaa kokeilla.
Lantun makuun pääsee parhaiten, kun hankkii juureksen kokonaisena. Paloitteluun tarvitset tukevan veitsen, jolla työ leikkuulautaa vasten onnistuu. Kuori lanttu lohkottuna ja käytä kuorimiseen juures- tai yleisveistä, ei perunankuorimisveistä, ja kuori melko paksulti.
Leikkaa kuoritut lanttupalat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Lanttusiivut maistuvat ajankuluna automatkalla tai television ääressä. Turhia kaloreita ei kerry. Sen sijaan saat C-, E- ja K-vitamiineja, kuitua, karoteenia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä. Lantulle ominainen maku tulee sinappiöljystä. Lantussa tunnistaa samaa makumaailmaa kuin kaalissa ja nauriissa.
Lantturaaste on monelle lapsuudesta tuttu. Kotikeittiöiden koneelliset ja käsikäyttöiset vempaimet kannattaa nyt nostaa esiin ja raastaa mehevää lantturaastetta nykylapsillekin. Tuoreet hedelmäpalat, säilykehedelmät, hunajalla makeutetut salaatinkastikkeet tai kuivatut hedelmät ja marjat tekevät lantturaasteesta houkuttavan. Oheisen ”24 h -salaatin” salaisuus piilee herkullisessa marinadissa.
Uunissa hauduttaen maku tehostuu
Kypsyessään lanttu makeutuu. Monen mielestä uunissa paahdettu lanttu maistuukin kaikkein makoisimmalta. Uunilanttujen esikuva ovat hiilloksella tai hiipuvassa nuotiopohjassa pitkään kypsytetyt lanttuhaudikkaat. Täytä laakea, öljytty uunivuoka lanttulohkoilla yksin tai yhdessä muiden juurespalojen kanssa. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Yrteistä voit valita mukaan vaikkapa timjamin. Tai ripauta lanttulohkoille inkivääriä tai neilikkaa. Pirskota päälle öljyä ja anna juurespalojen hautua uunissa tunnin ajan.
Toinen herkullinen tapa on hauduttaa lanttua uunissa ruistaikinakuoressa. Ison lanttukukon sijaan voit leipoa oheisen ohjeen mukaan kätevästi pieniä lanttupiiraita, joissa on mehevä lanttusosetäyte. Joulua lähestyttäessä kaupat tarjoavat valmista lanttusosetta, ja pakastettu ruistaikina sopii hyvin kuoreksi.
Pannulle, kattilaan ja pataan
Pannulla lanttu kypsyy öljytilkassa joko suikaloituna tai pieninä kuutioina lisäkeruoaksi. Lanttukuutiot voit karamellisoida kuumalla pannulla tilkalla siirappia, hunajaa tai ripauksella sokeria. Sinihomejuusto ja piparkakkumuruset viimeistelevät tämän lanttuherkun. Karkeasta lantturaasteesta paistuvat puolestaan lanttukakkuset röstiperunan tavoin. Voit käyttää puolet lanttua ja puolet perunaa. Rakuuna tai kynteli sopii mausteiksi.
Liemijuureksena lanttu on verraton. Keitä liemipohja ydinluupaloista ja sipulista, lantusta ja muista liemijuureksista. Mausta laakerinlehdillä, pippureilla ja suolalla. Tästä voit keittää kokoon vahvan liemen tai tehdä juuressosekeiton. Perinteiseen suomalaiseen lihakeittoonkin kuuluu lanttua. Vaihteeksi kannattaa kokeilla sakeaa, alsacelaisvaikutteista liha-kasvispataa, jossa valkoviiniä sisältävä liemi hemmottelee makuhermoja ja jättää hyvän jälkimaun. Alsacen lanttu-possupadan ohje ja kuva löytyvät ohesta.
Lanttu kasvina:
Lanttu (Brassica napus, var.napobrassica) on vanha eurooppalainen viljelykasvi. Se on kotoisin Pohjois-Euroopasta ja ilmeisesti syntynyt useammin kuin kerran. On näyttöä siitäkin, että lanttu olisi syntynyt nimenomaan Hämeessä. Nykyään lanttu on tunnetuin Pohjoismaissa ja Saksassa.
Lanttua pidetään kaalin ja nauriin lajiristeymänä, josta on myös öljykasvimuoto, rapsi. Nauris on kasvina vanhempi kuin lanttu. Suomessa lanttu tuli yleiseen tietoisuuteen 1800-luvulla. Ensimmäisiä kirjallisia mainintoja löytyy 1600-luvulta.
Lanttu kielillä:
Lanttu-sana tulee suomenkieleen ruotsin sanasta planta = taimi. Alkujaan lanttu vaati esikasvatuksen eli taimet. Nykyään lantunsiemenet kylvetään suoraan avomaalle. Myös nimityksiä räätikkä ja räätikäs on käytetty.
Englantilaiset oppivat lantun viljelyn ruotsalaisilta. Niinpä lanttu on englanniksi Swedish turnip tai swede. Myös rutabaga eli ”juuripässi” -nimitystä näkee.
Lanttu viljelyssä:
Tavallisin Suomessa viljelty lanttulajike on voimakkaan keltamaltoinen, vihreäniskainen Globus. Östgöta ja Gry ovat tavallisia nekin, samoin punaniskainen Vige ja vilolettiniskainen Bangholm. Vanhaa suomalaista, maukasta Simo-lanttua viljellään edelleen jonkin verran. Moni Simo-lanttuun luomutuotteena tutustunut pitää siitä erityisesti.
Lanttusatoa korjataan elokuun lopulta lokakuun alkuun. Varastossa lantun sokeripitoisuus jonkin verran lisääntyy.
Lantut säilytetään varastoissa, joiden lämpötilan tulee olla lähellä nollaa astetta. Säilyvyys on paksun kuoren ansiosta hyvä kevääseen asti. Tiukan muovin sisällä lantut mätänevät, joten ne pidetään avoimissa muovisäkeissä.
Lanttu kulutuksessa:
Suomessa lantun kulutus keskittyy jouluun. Muutaman kuukausi ennen joulua lanttusadosta myydään 60–70%. Jatkojalostus soseeksi on lisääntynyt.
Eri lanttulajikkeet eroavat käytössä toisistaan. Melko kovamaltoisesta Globus-lantusta tulee kauniinvärinen ja maukas lanttulaatikko. Östgöta puolestaan sopii pehmeämaltoisena edellistä paremmin raastettavaksi.
Suomalainen syö lanttua reilun kilon verran vuodessa. Kulutus on vähentynyt tasaiseen tahtiin, koska käyttötapoja ei tunneta.
Lanttu painaa keskimäärin vähän alle kilon.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Sienivarastojasi pääset täydentämään ympäri vuoden poimimalla lähikaupastasi ostoskärryysi tuoreita viljelysieniä. Kauppojen perusvalikoimaan kuuluvat varmasti jo tuoreet herkkusienet. Sen lisäksi Suomessa viljellään ruskeaa herkkusientä, osterivinokasta, portobelloa ja siitaketta. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla, viikko 10, vietetään sieniviikkoa. Sienet osana ruokailua Sienet ovat olleet aterian pääruoka-aine siinä kuin liha ja kalakin Keski- ja Itä-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa. Viljellyt sienet
Juurekset puoltavat paikkaansa ruokalautasilla juuri nyt niin makunsa, ravintoarvonsa, saatavuutensa kuin ekologisuutensakin takia. Juuresten laajasta valikoimasta pystyy helposti valitsemaan kahden viikon jaksolla eri juureksen jokaiselle päivälle. Juurekset sopivat Pohjolan kylmään kauteen loistavasti, koska niistä saa lämpimän makuista, hellivää ruokaa. Juuresten pehmeisiin makuihin kannattaa tutustua vähin erin, yhteen kerrallaan. Porkkana ja palsternakka ovat sukulaiskasveja, käytöltäänkin samankaltaisia,
Jouluvalojen syttyessä ruokalautasten kasvisosuus alkaa painottua selkeästi juureksiin. Tuttuun tapaan jo pikkujouluna maistellaan rosollia sekä porkkana- ja lanttulaatikoita. Perinneherkkujen lisäksi juureksista voi nauttia monin modernein tavoin. Tutustu juuresten koko kirjoon, ja kokeile oikopolkuina erilaisia juuresjalosteita ja työtä helpottavia, esikäsiteltyjä juureksia. Juurekset ovat kivunneet ruoan ammattilaisten ja ruokaharrastajien suosikeiksi. Juuressosekeitot, paahdetut juurekset ja juurespyreet ovat saaneet
Joulukuu on herkuttelijoiden juhlaa, silloin lantutkin karamellisoidaan. Jouluna suomalaiset syövät ennätysmäärän muun muassa kinkkua, juureksia, luumuja ja puuroriisiä. Juureksista kaikkein suosituimpia ovat lanttu ja punajuuri, joiden käyttö moninkertaistuu joulukuussa. Joulun alla juurespakkaamoilla käy samanlainen kuhina kuin tonttujen verstaissa. Myös melko tasaisen menekin juuresten, kuten porkkanan, piparjuuren ja palsternakan, kulutus kasvaa joulukuussa. Vuotuisesta juuresten kokonaiskulutusluvusta viidennes
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.