Joulukuu on herkuttelijoiden juhlaa, silloin lantutkin karamellisoidaan. Jouluna suomalaiset syövät ennätysmäärän muun muassa kinkkua, juureksia, luumuja ja puuroriisiä. Juureksista kaikkein suosituimpia ovat lanttu ja punajuuri, joiden käyttö moninkertaistuu joulukuussa. Joulun alla juurespakkaamoilla käy samanlainen kuhina kuin tonttujen verstaissa. Myös melko tasaisen menekin juuresten, kuten porkkanan, piparjuuren ja palsternakan, kulutus kasvaa joulukuussa. Vuotuisesta juuresten kokonaiskulutusluvusta viidennes syödäänkin yhden kuun aikana, joulukuussa. Viikolla 49 (1.-7.12.2003) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Jouluun juureksilla -viikkoa.
Miksi juurekset kuuluvat suomalaiseen jouluun? Juuresten avulla jouluruokiin tuodaan kaivattua väriä, makuja ja keveyttä. Perinteet ovat pitkät. Juurekset olivat joulun ainutta tuoretta ruokaa, koska niitä voitiin hyvin säilyttää maakellareissa jouluun asti. Juurekset ovat aina olleet myös mainioita pitoruokien raaka-aineita. Laatikoita, rosolleja ja uunijuureksia on mahdollista valmistaa etukäteen suuriakin määriä ja niitä lämmittämällä esimerkiksi joulupöytä saadaan helposti runsaan näköiseksi ja täyteläiseksi. Emännän ja isännän työtä helpottaa se, että rosollikin on hyvä valmistaa reilusti juuri ennen joulun pyhiä ja nostaa tarjolle sopiva määrä kerrallaan jääkaapista. Isommankaan vierasjoukon kestitseminen juuresherkuilla ei tule nykyään kalliiksi, sillä perusjuurekset ovat varsin edullista ruokaa.
Karamellisoidut lantut ovat hienostuneen makuisia ruuan lisäkkeitä, jotka sopivat moneen juhla-ateriaan. Paistetut lanttukuutiot maustetaan ja koristellaan joulun kunniaksi piparin muruilla ja sinihomejuustolla. Pienen perheen joulukinkuksi sopii porsaanfile, joka täytetään piparjuuri-sipuli-omenatäytteellä. Juhlan kunniaksi valmistetaan valkoviiniin punajuurikastike, joka on näyttävä ja antaa täyteläisen maun joulupöytään. Aterian lisäkkeenä tarjotaan porkkanasta, sipulista, perunasta ja punajuuresta valmistettu värikäs rosolli.
Juuresfakta: Suomalaiset syövät reilut kymmenen kiloa juureksia vuodessa henkeä kohti. Tästä porkkanan osuus on kahdeksan kiloa. Selvää kakkossijaa pitää lanttu reilun kilon kulutuksella. Punajuurikkaita syödään vajaa kilo ja nelossijalle yltää mukulaselleri. Juuresten syönti on vähentynyt selvästi 1950 -luvulta lähtien. Tätä aikaisemmin terveellisten juuresten kulutus oli suurta. Niiden merkitys suomalaisten terveyden kannalta talvisaikana oli tärkeä, koska muuta tuoreravintoa oli heikosti saatavilla. Juurekset sisältävät paljon tärkeitä vitamiineja, kuituja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.
Kotimaiset Kasvikset ry:n arvion mukaan juuresten kulutus on joulukuussa kolminkertainen vuoden keskiarvokuukausiin verrattuna. Suhteessa eniten kulutustaan kasvattavat lanttu ja punajuuri. Viime vuosina joulukuun kulutuksesta yhä suurempi osa on ollut eineksiä ja ruoanlaittoa nopeuttavia juuressoseita, joista esimerkiksi joulunajan laatikoiden valmistaminen on helppoa.
Piparjuuri-omenatäytteinen porsaanfilee
n. 800 g porsaan ulkofileetä 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä ruskistamiseen Täyte: 50 g piparjuurta 1 sipuli 1 omena 1 rkl öljyä 2 tl sinappia 2 tl hunajaa 50 g saksanpähkinää tuoretta salviaa suolaa ja pippuria 100 g maustamatonta tuorejuustoa vaaleaa puuvillalankaa (esim. kalastajalankaa) Leikkaa porsaan ulkofileen sivuun syvä viilto pitkittäin (älä halkaise). Kuori ja raasta piparjuuri. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa omena kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuullota siinä sipulia, piparjuurta ja omenaa. Mausta seos hunajalla, sinapilla, rouhitulla saksanpähkinällä, tuoreella salvialla, suolalla ja pippurilla. Siirrä täyte kulhoon ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lusikoi täyte fileen viiltoon. Kiinnitä viilto hammastikuilla tai sido kasaan langalla. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Ruskista filee kauttaaltaan. Siirrä uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Tarjoa punajuurikastikkeen kanssa.
Karamellisoidut lantut
1 lanttu (n. 500 g kuorittuna) 4 salottisipulia tai 2 pientä keltasipulia n. 25 g voita 2 rkl sokeria 1-2 rkl rosmariinia 1 rkl omenaviinietikkaa 0,5-1 dl piparkakkua murennettuna suolaa mustapippuria (sinihomejuustoa) Kuori lanttu ja kuutioi noin 2 x 2 cm kuutioksi. Lohko sipulit. Esikeitä lanttulohkot. Valuta hyvin. Paista lanttukuutioita miedolla lämmöllä voissa. Lisää sipulilohkot ja sokeri. Kypsennä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu hieman. Lisää hienonnettu rosmariini ja etikka. Pienennä lämpöä, laita kansi päälle ja hauduta kuutiot kypsiksi. Mausta piparkakkumurusilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle sinihomejuustomurusia.
Punajuuri-valkoviinikastike
3 (n. 350 g) punajuurta 1 dl vettä 2 dl valkoviiniä 2 dl ruokakermaa suolaa mustapippuria 1 rkl balsamiviinietikkaa (kasvis- tai lihalientä ohentamiseen) Kuori ja leikkaa punajuuret kuutioiksi. Mittaa vesi ja valkoviini kattilaan. Lisää punajuuret. Keitä kypsiksi. Peitä kannella, jos neste haihtuu liikaa. Soseuta punajuuret nesteen kanssa hyvin hienoksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneen teholeikkurilla. Siivilöi kastike niin saat tasaisemman lopputuloksen. Siirrä kastike takaisin kattilaan. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Lisää suola, pippuri ja balsamiviinietikka. Tarkasta maku. Keitä hieman kasaan, jos kastike on liian löysää ja vastaavasti lisää hieman kasvis- tai lihalientä, jos kastike on liian paksua. Tarjoa porsaanlihan kanssa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Jouluvalojen syttyessä ruokalautasten kasvisosuus alkaa painottua selkeästi juureksiin. Tuttuun tapaan jo pikkujouluna maistellaan rosollia sekä porkkana- ja lanttulaatikoita. Perinneherkkujen lisäksi juureksista voi nauttia monin modernein tavoin. Tutustu juuresten koko kirjoon, ja kokeile oikopolkuina erilaisia juuresjalosteita ja työtä helpottavia, esikäsiteltyjä juureksia. Juurekset ovat kivunneet ruoan ammattilaisten ja ruokaharrastajien suosikeiksi. Juuressosekeitot, paahdetut juurekset ja juurespyreet ovat saaneet
Kauppakunnostetut, herkulliset syysadon juurekset ovat joulun ruokaa. Ehdottomia joulukuun suosikkeja ovat punajuuri, porkkana ja lanttu. Myös erikoisjuurekset kuten palsternakka, piparjuuri ja mustajuuri maistuvat joulukuussa. Juurekset värittävät, keventävät ja antavat makua joulupöytään. Ne ovat myös erinomaisia vitamiinien, kivennäisaineiden, kuitujen ja antioksidanttien lähteitä. Talven pimeimpään aikaan elimistö tarvitsee erityisen paljon näitä luonnollisessa muodossa olevia suojaravintoaineita. Juuresten herkullisuus
Juurekset puoltavat paikkaansa ruokalautasilla juuri nyt niin makunsa, ravintoarvonsa, saatavuutensa kuin ekologisuutensakin takia. Juuresten laajasta valikoimasta pystyy helposti valitsemaan kahden viikon jaksolla eri juureksen jokaiselle päivälle. Juurekset sopivat Pohjolan kylmään kauteen loistavasti, koska niistä saa lämpimän makuista, hellivää ruokaa. Juuresten pehmeisiin makuihin kannattaa tutustua vähin erin, yhteen kerrallaan. Porkkana ja palsternakka ovat sukulaiskasveja, käytöltäänkin samankaltaisia,
Joulukuussa suomalaisten kasvisten käyttö painottuu juureksiin. Joulun juhlapöytäänkin juurekset kuuluvat. Rosollia, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa syö lähes jokainen. Makeista laatikkoruoista ja tutusta juuressalaatista ei ole mitään syytä luopua, vaikka lisäksi kokeilee jotain uuttakin. Lounaismurteissa laatikot ovat ruotsin låda-sanan mukaisesti looria, koska niitä on paistettu kulmikkaissa paistoastioissa. Jo ennen uunien aikakautta tehtiin puddinkeja eli vanukkaita. Ne
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.