Sienivarastojasi pääset täydentämään ympäri vuoden poimimalla lähikaupastasi ostoskärryysi tuoreita viljelysieniä. Kauppojen perusvalikoimaan kuuluvat varmasti jo tuoreet herkkusienet. Sen lisäksi Suomessa viljellään ruskeaa herkkusientä, osterivinokasta, portobelloa ja siitaketta. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla, viikko 10, vietetään sieniviikkoa.
Sienet osana ruokailua
Sienet ovat olleet aterian pääruoka-aine siinä kuin liha ja kalakin Keski- ja Itä-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa. Viljellyt sienet ovat tulossa vauhdilla myös suomalaisten ruokapöytiin. Viljellyn sienen maku on yleensä mieto, mutta kulinaristinen. Monien mielestä kuitenkin maku, koostumus ja ravintoarvot ovat sienten arvokkain ominaisuus. Kasvaville ja nuorille sieniruoat ovat todella suositeltava vaihtoehto suojaravinteidensa monipuolisuuden takia. Laihduttajille sieniruoat ovat mitä oivallisin vaihtoehto, sienten vähäisen energiapitoisuuden takia.
Monimuotoinen tarjonta
Herkkusieni on ehkä tunnetuin ja eniten viljelty sienilaji. Se kasvaa myös villinä Etelä-Euroopan metsissä. Herkkusieniä on sekä valkoisia että ruskeita. Valkoisen herkkusienen maku on hento ja pähkinämäinen. Ruskean herkkusienen maku on valkoista voimakkaampi. Molempien värisiä herkkusieniä voi nauttia sekä raakana että kypsennettynä. Herkkusienet sopivat nopeaan ja helppoon ruoanlaittoon ja maistuvat monessa erilaisessa ruoassa. Osterivinokkaan väri vaihtelee kermanvaaleasta harmahtavan ruskeaan tai violettiin. Muodoltaan se on simpukkamainen ja se voi kasvaa hyvinkin kookkaaksi. Osterivinokas on puhdas ja helppokäyttöinen sieni. Sen maku on pehmeä ja mieto. Parhaiten se sopii käytettäväksi kypsennettynä. Isoksi kasvanutta herkkusientä kutsutaan portobelloksi. Sen lakin halkaisija voi olla jopa10-12 cm. Maultaan se on voimakkaampi ja aromikkaampi kuin herkkusieni. Portobello syödään kypsennettynä ja se sopii hyvin sekä pääruoaksi että lisäkkeeksi täytettynä tai gratinoituna. Siitake on kiinteä ja paksumaltoinen sieni, jonka maku muistuttaa hieman herkkutattia. Sen lakki on baskerimallinen ja väriltään ruskea. Siitake on helppokäyttöinen ja sitä voi käyttää sekä raakana että kypsennettynä herkkusienen tavoin.
Arkiruoan ja pikkuherkuttelun kruunaaja
Aloittelevakin sienikokki pääsee hyvin sieniruokien makuun lisäämällä viljeltyjä herkkusieniä jo arkiruokiinsa. Perinteisen jauhelihakastikkeen tai makaronilaatikon voi jatkaa herkkusienillä. Pizzaan, munakkaaseen tai makkarakeittoon saa uutta makua herkkusienillä. Ne sopivat myös lihapullien tai nakkien lisukkeeksi. Perinteiseen kaalilaatikkoon saat uutta makua lisäämällä joukkoon siitakesieniä. Juhlavamman aterian saat höystämällä paistetun broilerin bortobello sienillä tai uunilohen siitakesienillä.
Italialaistyyppiset antipastit ja muut pikkusyötävät syntyvät helposti sieniä käyttämällä. Herkullinen sormisyötävä tapas syntyy tuoreista kasviksista, sienistä, yrteistä ja valkosipulista. Vaihtelemalla eri sieniä, juustoja ja mausteita saat juuri oman makuisia herkkuja. Marinoidut sienet kuuluvat perinteiseen tapasvalikoimaan. Osterivinokkaista saat suussa sulavia pyöristämällä marinadin hunajalla ja rouhimalla päälle mustaa pippuria. Bruschettaleivän tomaattisen päällisen voit toisinaan täydentää sienillä. Täytetyt herkkusienet ovat hieman työläämpiä, mutta lopputulos on sitäkin herkullisempi. Täytettä vaihtelemalla saat vaikka jokaiselle viikon päivälle oman makuisen täytetyn sienen.
Faktaa viljellyistä sienistä:
Suomalaiset syövät tuoreita viljeltyjä sieniä vuodessa 350 grammaa eli parin rasiallisen verran henkeä kohti. Kotimaisten sienten osuus tästä on yli 90 %.
Viljellyt sienet tulee säilyttää kylmässä +2 – +5 asteessa ja mielellään myyntipakkauksessaan haihtumisen ehkäisemiseksi. Parhaimmillaan sienet ovat tuoreina ja ne tulisi käyttää viikon sisällä poiminnasta. Poikkeuksena on siitake, joka säilyy jopa 2-3 viikkoa syöntikelpoisena kylmässä.
Viljellyt sienet ovat kevyttä ja monipuolista ravintoa. Ne sisältävät energiaa keskimäärin vain noin 30 kcal/100 g kohti, mutta rasvaa tuskin lainkaan. Kuidun määrässä viljellyt sienet päihittävät esimerkiksi keitetyn perunan tai neljänviljanpuuron. 100 g:ssa herkkusieniä on enemmän kuituja kuin viipaleessa kokojyväleipää.
Viljellyt sienet sisältävät kohtalaisen paljon B-ryhmän vitamiineihin kuuluvia riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoja. Lisäksi sienistä saa kivennäis- ja hivenaineista esim. kaliumia, fosforia, sinkkiä ja kuparia. Herkkusienet ovat myös loistavia seleenin lähteitä. Terveysvaikutustutkimuksissa on todettu, että sienillä on veren kolesterolitasoa alentava, syöpää ehkäisevä sekä elimistön immuunipuolustusta voimistavia vaikutuksia.
Silppua sipuli, viipaloi lehtiselleri ja kuutioi tomaatti. Puolita isot siitakesienet. Kuullota sipulia öljytilkassa noin 5 minuuttia. Lisää lehtiselleri sekä sienet ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Kumoa sekaan tomaattikuutiot, mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna muutama minuutti ja nosta pois liedeltä. Sekoita joukkoon basilikasilppu. Murskaa tai silppua valkosipulinkynnet ja kuullota sitä öljyssä pari minuuttia. Paista tässä valkosipuliöljyssä patonkiviipaleet nopeasti kauniin ruskeiksi. Nosta patonkiviipaleet tarjoilulautaselle ja lusikoi sieniseosta päälle. Koristele halutessasi basilikalla.
Täytetyt herkkusienet
n. 20 kpl
20 pienehköä herkkusientä
Täyte 1 10 herkkusieneen 50 g sinihomejuustoa 0,25 tl sitruuna- tai mustapippuria 2 rkl silputtua tuoretta rakuunaa
Irrota sienistä jalat. (Ne voi silputa vaikka jauhelihakastikkeen sekaan). Nosta sienien lakit uunivuokaan. Murenna homejuusto haarukalla noin teelusikan kokoisiksi murusiksi. Sekoita joukkoon pippuri ja rakuuna. Jaa juustoseos herkkusienien lakkeihin.
Täyte 2 10 herkkusieneen n. 0,5 dl pehmeää vuohenjuustoa tai sulatejuustoa 0,25 tl rouhittua mustapippuria 2–3 rkl silputtua ruohosipulia tai 1 rkl silputtua timjamia
Irrota sienistä jalat. Nosta sienien lakit uunivuokaan jo täytettyjen lakkien viereen. Silppua herkkusienen jalat pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon juusto, pippuri ja ruohosipuli. Täytä herkkusienien lakit tällä seoksella. Kypsennä sieniä 225 asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa ja sienet ovat kuumenneet, noin 10 minuuttia. Koristele tarjolle tuotaessa tuoreella yrttisilpulla.
Hunajamarinoidut osterivinokkaat
n. 150 g osterivinokkaita 2 valkosipulinkynttä 1 pieni sipuli 0,25 tl rouhittua mustapippuria 0,5 dl silputtua persiljaa 0,75 dl hunaja-omenaviinietikkaa 1 rkl hunajaa 0,5 dl vettä 0,5 tl suolaa 0,5 dl rypsiöljyä
Paloittele isot sienet, pienet sienet voivat olla kokonaisina. Asettele sienet kannelliseen astiaan. Viipaloi valkosipulinkynnet ja sipuli ohuiksi viipaleiksi ja laita sienten päälle. Ripottele päälle pippuri ja persilja. Sekoita kevyesti. Sekoita ensin viinietikka ja hunaja keskenään sekaisin ja lisää sitten sekaan vesi, suola ja öljy. Valuta kastike sienille ja anna maustua vähintään pari tuntia tai vaikka yön yli. Nosta sienet tarjolle cocktailtikkujen kanssa, joilla jokainen syöjä saa napsia sieniä. Viljeltyjä sieniä voi syödä kypsentämättä, mutta jos olet kovin herkkävatsainen, ryöppää sienet runsaassa kiehuvassa vedessä muutaman minuutin verran, valuta ja jäähdytä. Valmista sitten ohjeen mukaan.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Puutarhaliitto ja Rakennusteollisuus RT ry:n tuoteteollisuusjaosto etsivät taas Vuoden Ympäristörakennetta, tasokasta ja toimivaa rakennettua ympäristöä jostain päin Suomea. Kilpailulla halutaan tehdä tunnetuksi ja edistää hyvää ympäristösuunnittelua, korkeatasoisia ulkotilojen miljöökokonaisuuksia ja korkealaatuista ympäristönhoitoa. Viime vuonna kisan voitti Oulussa sijaitseva Kiikelinpuisto. Kunniamaininnan sai Espoon Piispansilta. Kilpailu avoin monenlaisille kohteille Vuoden Ympäristörakenne -kilpailuun osallistuva kohde voi olla julkinen
Kiikelinpuisto Oulussa on valittu voittajaksi Vuoden 2002 Ympäristörakenne-kilpailussa. Kunniamaininnan sai kauppakeskus Ison Omenan tuntumassasijaitseva Espoon Piispansilta. Puutarhaliitto ry:n ja Rakennusteollisuus RTry:n Tuoteteollisuusjaoston järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin2.10. Oulussa. Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksitasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla jatoteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyväympäristö. Kilpailussa myönnettiin kunniakirjat niille tahoille, jotka ovatkeskeisimmin olleet mukana
Valtakunnallisen Vihervuoden (Gröna Året) päätösseminaaria vietettiin Helsingin Säätytalolla 27.10. Vihervuoden teemana on ollut Kestävä suomalainen maisema, ja vuoden mittaan ympäri maata on järjestetty yli 400 tapahtumaa viihtyisämpien lähiympäristöjen puolesta. Laaja tapahtumien kirjo osoittaa, että miellyttävä ympäristö koetaan tärkeäksi ja sen eteen ollaan valmiita tekemään töitä monin eri tavoin. Vihervuoden ohjelmaan on kuulunut muun muassa
Hyvä ympäristö on tärkeää asumisen, työnteon ja viihtyvyyden kannalta. Hyvin hoidetut viherympäristöt vetävät puoleensa ja saavat ihmiset viihtymään ja voimaan hyvin. Toimiva ympäristö ei ole itsestäänselvyys, vaan se tarvitsee päätöksiä, suunnitelmia, budjetointia, hankintoja, työtä ja toteutusta. – Rakentamisen jälkeen ympäristöstä on pidettävä hyvää huolta. Hoidettuna se kukoistaa ja tuo selvää lisäarvoa, julistivat Puutarhaliitto ja Viherympäristöliitto
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.