Jouluvalojen syttyessä ruokalautasten kasvisosuus alkaa painottua selkeästi juureksiin. Tuttuun tapaan jo pikkujouluna maistellaan rosollia sekä porkkana- ja lanttulaatikoita. Perinneherkkujen lisäksi juureksista voi nauttia monin modernein tavoin. Tutustu juuresten koko kirjoon, ja kokeile oikopolkuina erilaisia juuresjalosteita ja työtä helpottavia, esikäsiteltyjä juureksia.
Juurekset ovat kivunneet ruoan ammattilaisten ja ruokaharrastajien suosikeiksi. Juuressosekeitot, paahdetut juurekset ja juurespyreet ovat saaneet ystäviä. Juureksia on alettu nauttia juhlahetkinä hienoina terriineinä ja timbaaleina, piiraina ja gratiineina. Mutta vain pienissä piireissä, koska juuresten kulutusluvut ovat yhä vaatimattomia, jopa laskusuunnassa.
Juuresten vähäinen käyttö ihmetyttää, koska juurekset ovat edullisia, maistuvat herkullisilta, ovat ravintoarvoltaan erinomaisia ja niitä on hyvin saatavilla. Juuresten osuus vihannesostoista korostuu yli 65-vuotiailla, jotka suosivat etenkin lanttua ja punajuurta. Ilahduttavaa kuitenkin on, että alle 34-vuotiaiden vihannesostoissa juurekset ovat kasvattaneet osuuttaan.
Monipuolista käyttöä
Juureksia on totuttu käyttämään "sillisalaattina" ja sekoitettuina liemijuureksina, mutta jokainen juures porkkanasta palsternakkaan ja lantusta maa-artisokkaan on luku sinänsä. Juures ansaitsee tulla maistetuksi myös omana itsenään, juuri sille sopivalla tavalla valmistettuna ja maustettuna. Punajuuri kuuluu jouluun jo värinsä puolesta, mutta myös nauriista, selleristä ja mustajuuresta saa upeita ruokia. Piparjuuri piristää kirpeydellään.
Soseutetut juurekset eli juurespyreet on helppo maustaa ja rikastaa kiinnostaviksi: esimerkiksi porkkanalle rakuunaa ja appelsiinia, punajuurelle omenaa ja timjamia. Kaikki juurekset pitävät pähkinä-, seesami- tai muusta laadukkaasta öljytilkasta ja jouluisista piparkakkumausteista: kanelista, neilikasta ja kardemummasta, muskotista, tähtianiksesta ja inkivääristä.
Juuressoseet muuntuvat keitoiksi, kun niitä jatkaa kana- tai kasvisliemellä. Sosekeitot voi tehdä käden käänteessä juuressoseista, joita saa pakattuina tuoretuotteina, sous vide -tuotteina ja pakasteina. Soseutettua porkkanaa ja lanttua on kaupoissa, myös imellettyä perunasoseainesta kausituotteena ennen joulua. Näiden lisäksi on kehitetty punajuuri-perunasose sekä porkkanasta, palsternakasta, lantusta ja selleristä tehty juuressose helpottamaan juuresruokien valmistusta.
Lämmintä uunista tai pannulta
Uunipaahdetuista juureksista joko sekoituksina tai erikseen kypsennettyinä pitävät kaikki. Valmistus on helppoa: Pyöräytä juureslohkot öljytilkassa, mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Lisää yrtin oksia ja pirskota joukkoon balsamicoa, jos haluat. Paahda uunissa kypsiksi.
Juurekset voit hankkia työn helpottamiseksi valmiiksi paloiteltuina. Hyvä juureshöystö syntyy ratatouillen tapaan käyttäen juuresten hauduttamiseen vähän viiniä ja runsaasti tomaatteja ja välimerellisiä mausteita.
Pannulla haudutetut juurekset maistuvat makeilta. Juureskuutiot lisätään esikeitettyinä pannulle ja karamellisoidaan mausteiden ja sokerin kanssa herkullisiksi. Pakastetut juureskuutiot sopivat tähän tarkoitukseen hyvin.
Raikkautta kylmänä tarjottavista
Helposti unohtuu, että raa¤at juuressuikaleet ja raasteet ryhdistävät salaatit ja raikastavat alkupalat. Marinadi pehmentää juuresten rakennetta ja makua. Etikkapunajuuret sopivat vastapainoksi pehmeänmakuisille jouluruoille. Tölkitettyjä punajuuria saa kuutioituina, suikaleina ja lohkoina tuttujen viipaleiden ja kokonaisten etikkapunajuurien lisäksi. Valmiiksi kuutioidut punajuuret helpottavat rosollin valmistusta.
Juuresten kulutus henkeä kohti v 2006
Yhteensä 10,6 kg, josta – porkkanaa 8,4 kg – lanttua 1,1 kg – punajuurta 550 g – bataattia 170 g – naurista 100 g – palsternakkaa 80 g – selleriä 40 g – retiisiä 40 g – muita juureksia yht.150 g Vuoteen 2005 verrattuna juuresten kokonaiskulutus/hlö on vähentynyt 1,5 kg.
Juuresfaktaa:
Porkkana on edelleen ostetuin juures kaikissa kotitalouksissa.
Juuresten osuus kotitalouksien kaikista vihannesostoista on vajaa 12 % kiloissa laskettuna. Yli 65-vuotiaiden talouksissa luku on 13,9 %, alle 34-vuotiailla 12,7% ja muilla ikäryhmillä 10,8 %. Tulotason noustessa juuresostot lisääntyvät, samoin kaupunkikeskuksissa. Euroissa juuresten osuus vihannesostoista on 8 %, mikä kertoo juuresten edullisesta hinnasta.
Viime satokausi oli monien juuresten osalta hieman ongelmallinen. Erityisesti lanttu kärsi tuholaisista ja alkukesän kuivuudesta, mistä syystä osa lanttupelloista jouduttiin kylvämään moneen kertaan. Lopulta lanttua kuitenkin saatiin vaikeuksista huolimatta varastoihin hyvin.
Porkkanan satomäärä vastaa edellisvuotta ja porkkanaa riittää kysyntää vastaavasti ainakin maaliskuulle saakka. Myös punajuurta ja muita juureksia on varastoissa riittävästi.
Suosituin luomujuures on porkkana, mutta lisäksi luomuna on saatavana palsternakkaa, juuriselleriä, maa-artisokkaa, punajuurta, lanttua, naurista ja mustajuurta. Luomujuureksia saa jonkin verran myös kuivattuina lastuina ja keittoaineksina sekä soseina.
Porkkana-palsternakkaterriini
8 porkkanaa (noin 700 g) 2 – 3 palsternakkaa (noin 700 g) vettä (appelsiinimehua), suolaa tilkka rypsiöljyä 2 dl kevytranskankermaa suolaa, mustapippuria 0,25 tl kardemummaa 0,5 tl maustepippuria 1 ruukku tuoretta rakuunaa 150 g kevytjuustoraastetta tuoreita yrtinoksia
Kuori juurekset ja leikkaa terävällä veitsellä tai vihannesleikkurilla pitkittäin noin puolen senttimetrin viipaleiksi. Keitä juureksia eri kattiloissa suolalla maustetussa vedessä 10 minuutin ajan. Porkkanaviipaleiden keitinveteen voit lisätä puolet appelsiinimehua. Se antaa hyvää väriä ja makua. Vuoraa pitkänomainen leipävuoka leivinpaperilla kauttaaltaan. Voitele kevyesti öljyllä. Mausta ranskankerma suolalla, pippurilla, kardemummalla ja maustepippurilla. Jätä kauneimmat rakuunan oksat koristeiksi ja hienonna loput oksat veitsellä. Lado kerros porkkanaviipaleita vuoan pohjalle, lisää ranskankermaseosta ja hienonnettua rakuunaa sekä juustoraastetta. Käytä seuraavaan kerrokseen palsternakkaviipaleita. Jatka vuoan täyttämistä kerroksittain, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Jätä päällimmäiseksi juureksia. Voitele pinta kevyesti öljyllä. Paista terriiniä 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Siirrä terriini vuoassaan jäähtymään. Pinnalle voit mielellään asettaa kevyen painon, esimerkiksi avaamattoman maitotölkin pitkittäin. Kumoa terriini vuoasta ja poista leivinpaperi. Viipaloi terävällä veitsellä ja tarjoa esimerkiksi kalkkunan lisäkkeenä tai alkupalana. Koristele tuoreilla yrtinoksilla. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Joulukuussa suomalaisten kasvisten käyttö painottuu juureksiin. Joulun juhlapöytäänkin juurekset kuuluvat. Rosollia, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa syö lähes jokainen. Makeista laatikkoruoista ja tutusta juuressalaatista ei ole mitään syytä luopua, vaikka lisäksi kokeilee jotain uuttakin. Lounaismurteissa laatikot ovat ruotsin låda-sanan mukaisesti looria, koska niitä on paistettu kulmikkaissa paistoastioissa. Jo ennen uunien aikakautta tehtiin puddinkeja eli vanukkaita. Ne
Taimikasvatus onnistuu ensikertalaiseltakin. Taimikasvatuspaikaksi valitaan valoisa ikkuna ja kasvualustaksi puhdasta kylvö- tai taimimultaa. Multaan lisätyt hyötymikrobit parantavat taimien vastustuskykyä ja kasvutarmoa. Jotkut hyötykasvit ja kesäkukat esikasvatetaan, koska muuten ne eivät ehtisi kukkia tai tuottaa satoa kesän aikana. Kasvun ihmettä on hauska seurata omalla ikkunalaudalla. Itse kasvattamalla säästää ja voi myös hankkia sellaisiakin kasveja, joita ei
Keväällä kasvihuoneessa tuoksuvat multa ja nuoret tomaatintaimet. Kasvin elämän seuraaminen siemenestä satoon on koukuttavan palkitsevaa. Aikaisimmat kylvöt pitkää esikasvatusta vaativille kasveille tehdään jo tammi–maaliskuussa kodin ikkunalaudalle tai kasvivalojen alle, sillä harvalla on käytössään talvikuukausina lämmitettävää kasvihuonetta. Kylväessä on hyvä tutustua siementen itämisaikoihin ja taimien kasvatusaikaan. Lisäksi tarkkaillaan kevään etenemistä, jotta osataan ajoittaa kylvöt oikeaan hetkeen. Asuinpaikan kasvuvyöhyke vaikuttaa luonnollisesti asiaan – siemenpussien yleisohjeet
Esikot kuuluvat puutarhan kevääseen siinä kuin sipulikukatkin. Esikot sopivat pihassa kaikkialle: lehtipuiden alle pensasryhmien reunamille niitylle ruusutarhaan perennapenkkiin kivikkotarhaan sekä terassin tai kuistin ruukkuihin.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.