BERTALAN GALAMBOSI ja KIRSI JOKELA ovat tehneet kirjallisuusselvityksen uhanalaisten lääkekasvien markkinoista ja viljelystä. Lääketeollisuuden aloitteesta Euroopassa on aloitettu tärkeimpien uhanalaisten yrttien viljelytutkimus ja viljely. Näistä lähes 20 sopii viljeltäväksi Suomen ilmastossa.
Tässä kirjallisuuskatsauksessa pyrittiin selvittämään, mitä Suomen ilmastoon soveltuvia, uhanalaisia lääkekasveja Euroopassa viljellään ja minkälaista niiden viljelytutkimus on. Lisäksi selvitettiin, mitkä uhanalaiset yrtit sopivat Suomessa viljeltäviksi ja minkälaiset ovat lajien markkinat.
Vuonna 1998 useissa Euroopan maissa rekisteröitiin vaarantuneeksi ja uhanalaiseksi kaikkiaan 154 kasvilajia. Näistä lähes 20 sopii viljeltäväksi Suomen ilmastossa. Tärkeimmät lajit ovat ojakärsämö (Achillea ptarmica), kalmojuuri (Acorus calamus), poimulehtilajit (Alchelmilla vulgaris, A. xanthochlora, A. alpina), etelänarnikki (Arnica montana), karhunlaukka (Allium ursinum), keltakatkero (Gentiana lutea), kissankäpälä (Antennaria dioica), taponlehti (Asarum europaeum), kielo (Convallaria majalis), kihokit (Drosera rotundifolia, D. anglica), tyräruoho (Herniaria glabra), euroopanalppitähti (Leontopodium alpinum), vesiminttu (Mentha aquatica), raate (Menyanthes trifoliata) ja kevätesikko (Primula veris).
Lääkekasvilajien markkinat vaihtelevat suuresti lajista, maasta ja käyttöalueesta riippuen. Saksalaiset rohdosyritykset ostavat markkinatutkimuksen mukaan kerrallaan 1-5 tonnia kuivarohdosta. Tuotteet maksavat 1-10 euroa kilolta, ja kauppaehdoista on sovittava laji-, tavara- ja yrityskohtaisesti. Lääketeollisuuden aloitteesta Euroopassa on aloitettu tärkeimpien uhanalaisten yrttien viljelytutkimus ja viljely.
Selvitysten mukaan se on ajankohtaista myös Suomessa. Tämän kirjallisuusselvityksen perusteella Suomessa tarvitaan uhanalaisten lääkekasvien viljelytutkimusta, joka selvittää lajien lisäymenetelmiä, biomassatuotantoa, uusiutumiskykyä viljelyoloissa ja tuotantotekniikkaa, kuten rikkaruohontorjuntamenetelmiä, koneellistamista ja jatkojalostusta.
Kirjallisuusselvitystä on saatavissa MTT:n Internet-sivuilta verkkojulkaisuna.Internetreitti on www.mtt.fi >> Tiedonhaku>>Julkaisut>>Maa- ja elintarviketalous>>Kasvituotanto>>Uhanlaisten lääkekasvien markkinat ja viljely. Julkaisu on 88 sivuinen ja siinä on 8 liitettä.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Luomuliitto tekee maaliskuun 2010 loppuun mennessä maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella selvityksen koko luomualan toiminnasta. Selvityksessä nostetaan esille luomualan ongelmakohdat ja etsitään niihin ratkaisua. Luomutuotteita koskevat menekinedistämisavustukset ratkaistaan vasta selvityksen valmistuttua. Luomualan toiminnan hajanaisuus, luomutuotannon kasvutavoitteet ja tarve varmistaa alan rahoitusjärjestelmien yhteisvaikutus ovat keskeisiä syitä selvitystyön taustalla. Kansallinen luomustrategia ja sen toimenpideohjelma, luomun viestintästrategia sekä luomun
– Ekotehokas tuotanto on elintarvikeyritykselle suoraa taloudellistahyötyä. Ympäristövaikutusten arviointi paljastaa ruokaketjunkehitystarpeita, joihin voidaan yhdessä puuttua, summaa Lännen Tehtaidenkehitysjohtaja JUHANI HVITFELT. Suomalaisen elintarvikeketjun todellisistaympäristövaikutuksista on valmistunut kansainvälisesti ainutlaatuinenelinkaariselvitys. MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus), VTTja neljä elintarvikeyritystä tekivät yhteistyötäFoodchain-tutkimushankkeessa, ja laskivat neljän elintarvikkeenekotehokkuuden koko matkalta viljelijän pellolta kuluttajan pöytään. Tutkimustulokset ovat jo parantaneet elintarvikeketjun ekotehokkuutta, janiiden toivotaan
Tunneliviljelystä on ollut vaikea saada tietoa. Lepaa 2011 näyttelyssä julkistettiin marjan- ja vihannesten viljelijöille suunniteltu Tunneliwiki. Siinä on hyödynnetty sosiaalisen median keinoja niin, että sinne on kenen tahansa mahdollista laittaa omia kokemuksia ja keskustella tunneliviljelyyn tai kotipuutarhan kasvihuoneviljelyyn liittyvistä asioista. Tunneliwikin rakentamisessa on ollut mukana Opiferum Ay, VIDICO -hanke sekä HAMKin Lepaan opiskelijoita. Tunneliwiki löytyy
Omenan viljely on kokenut viimeisen 10 vuoden aikana perusteellisen muutoksen. Käyttöön ovat tulleet uudet lajikkeet ja perusrungot, kastelu ja lannoitustekniikka on siirtynyt liuoskasteluun, omenapuiden leikkaaminen on muuttunut uusien viljelytekniikoiden myötä ja kasvinsuojelu on siirtynyt olosuhteiden mukaiseen, integroituun kasvinsuojeluun. Tutkimustieto ja käytännön kokemukset on nyt koottu monipuoliseksi ammattilaisten kirjaksi nykyaikaisesta omenan viljelystä. – Tähän oppikirjaan on
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.