Siirry sisältöön

Kasvillisuus on keskikesällä tuoretta ja kukoistavaa. Kimppuun löytyy helposti seitsemän eri kukkaa tai enemmänkin. Rannalla voi nähdä puutarhasta tuttuja kasveja tai niiden lähisukulaisia. Kukista, kivistä ja juurakoista saa innoitusta ja ideoita puutarhaan ja vaikka maalauksiin.

Rantamaisemassa näkee, millaisissa kasvuolosuhteissa eri kasvit viihtyvät ja mitkä kasvilajit sopivat yhteen.

Keltamaite (Lotus corniculatus) on kaunis ja pirteä luonnonkasvi. Kuva Hans Häggström

Oppia luonnosta

Maksaruohot kasvavat kallionkoloissa näyttäen, missä viihtyvät parhaiten. Reheväkasvuiset väinönputki, mesiangervo, virmajuuri, rantatädyke, ranta-alpi ja rantakukka menestyvät siellä, missä on tarjolla runsaasti vettä ja ravinteita.

Ruohosipuli osaa tyytyä vähään ja pysyttelee yleensä kuivassa paikassa, mutta kasvaa toki paremmin muhevassa maassa. Kultapiisku on toinen tuttu kasvi, joka pystyy kasvamaan niin rehevällä niityllä kuin ahtaassa kallionkolossakin.

Ruohokanukka on kaunis ja epätavallinen luonnonkasvi, jonka luulisi sopivan myös puutarhan kosteaan paikkaan. Kukat ovat oikeasti sinisenmustat, ja valkoisina hohtavat ylälehdet toimivat pölyttäjien houkuttajina. Kukinnon mustavalkoinen väritys on hyvin näyttävä. 

Katsottavaa ja opittavaa riittää rantaluonnossa kaikkina vuodenaikoina. Kun kesä kääntyy syksyyn, saavat rantakasvit uusia värejä. Heinät kellastuvat ja ruohokanukka loistaa punaisena.

Usko tai älä, mutta tämä kasvi on mustakukkainen. Ruohokanukan (Cornus suecica) varsinaiset kukat ovat sinertävänmustia, pieniä ja ahtautuneet tiheään ryhmään. Valkoisina hohtavat, terälehtimäiset kukkalehdet ovat verson ylälehtiä. Ruohokanukka käyttää siis sama kikkaa kuin kultatyräkki ja joulutähti, joiden ylälehdet ovat niin ikään värikkäät ja oikeat kukat pienet ja huomaamattomat. Ruohokanukassa valkoisen, mustan ja tummanvihreän yhdistelmä on todella kaunis.

Monenlaiset kasvupaikat

Rannalla ja rannan tuntumassa on nähtävissä kokonainen kirjo kasvupaikkatyyppejä kasveineen: syvä vesi, matala vesi, vedenraja, rantaniitty ja rantakal-
lio. Kalliolla kasvavat lajit viihtyvät pihan kivikossa, rehevät niittykukat syvämultaisessa perennapenkissä ja vesikasvit puutarhalammessa ja sen rantavyö-
hykkeessä.

Rantaluonnossa näkee monesti ideoita, jotka voi siirtää puutarhaan suoraan. Kasveja ei kuitenkaan saa siirtää ilman maaomistaja lupaa. Lisäksi kannattaa muistaa, että monet luonnonkasvit leviävät helposti rönsyjen tai juurien avulla, joten niistä voi tulla ongelma, jos ne menestyvät puutarhassa liian hyvin.

Vesi on kaikissa olomuodoissaan tärkeä elementti maisemassa ja puutarhassa. Vesi antaa elämän kasveille, hyönteisille, linnuille, nelijalkaisille, kaksijalkaisille ja koko planeetalle. 

Metsäisen rannan korkeimmalla kalliolla kasvaa hentoinen vanamo (Linnea borealis). Kuva Hans Häggström
Kasvuolosuhteet ovat kalliorannalla rankat, mikä vaikuttaa kuusen kasvutapaan. Kuva Hans Häggström
Kasvit mukautuvat kasvupaikkaansa. Tässä kasvavat ei-niin-iso isomaksaruoho (Hylotelephium telephium) ja ruohosipuli (Allium schoenoprasum) kuivassa kallionkolossa. Kuva Cecilia Äijälä
Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *