Kesäinen kävely järven tai saaren ympäri tai merenrantaa pitkin rentouttaa mielen ja kehon. Samalla voi ihailla alati muuttuvaa vedenpintaa, veden asukkaita ilmassa, vedessä ja maalla sekä vaihtelevaa kasvillisuutta ja kivimuodostelmia. Sekä ikikallio että vasta itänyt elämä ovat läsnä. On rauhaa tai tyrskyjä säätilan mukaan.
Virmajuurta (Valeriana) tapaa usein meren rannalta.
Kasvillisuus on keskikesällä tuoretta ja kukoistavaa. Kimppuun löytyy helposti seitsemän eri kukkaa tai enemmänkin. Rannalla voi nähdä puutarhasta tuttuja kasveja tai niiden lähisukulaisia. Kukista, kivistä ja juurakoista saa innoitusta ja ideoita puutarhaan ja vaikka maalauksiin.
Rantamaisemassa näkee, millaisissa kasvuolosuhteissa eri kasvit viihtyvät ja mitkä kasvilajit sopivat yhteen.
Keltamaite (Lotus corniculatus) on kaunis ja pirteä luonnonkasvi.
Kuva Hans Häggström
Oppia luonnosta
Maksaruohot kasvavat kallionkoloissa näyttäen, missä viihtyvät parhaiten. Reheväkasvuiset väinönputki, mesiangervo, virmajuuri, rantatädyke, ranta-alpi ja rantakukka menestyvät siellä, missä on tarjolla runsaasti vettä ja ravinteita.
Ruohosipuli osaa tyytyä vähään ja pysyttelee yleensä kuivassa paikassa, mutta kasvaa toki paremmin muhevassa maassa. Kultapiisku on toinen tuttu kasvi, joka pystyy kasvamaan niin rehevällä niityllä kuin ahtaassa kallionkolossakin.
Hernekasvit, kuten violettikukkainen hiirenvirna (Vicia cracca) ja keltakukkainen keltamaite, sopivat hyvin yhteen. Ne ovat kauniita kukkia luonnossa, mutta eivät sovi hoidetulle pihalle, sillä ne leviävät helposti juurien avulla. Kuva Hans Häggström Kuivahkossa paikassa rannan lähellä saattaa viihtyä kissankello (Campanula rotundifolia). Keltamaksaruoho (Sedum acre) on tuttu kivikkokasvi. Se menestyy matalimmassakin kivenkolossa.Matalakasvuinen ketohanhikki (Argentina anserina) loistaa keltaisena.
Ruohokanukka on kaunis ja epätavallinen luonnonkasvi, jonka luulisi sopivan myös puutarhan kosteaan paikkaan. Kukat ovat oikeasti sinisenmustat, ja valkoisina hohtavat ylälehdet toimivat pölyttäjien houkuttajina. Kukinnon mustavalkoinen väritys on hyvin näyttävä.
Katsottavaa ja opittavaa riittää rantaluonnossa kaikkina vuodenaikoina. Kun kesä kääntyy syksyyn, saavat rantakasvit uusia värejä. Heinät kellastuvat ja ruohokanukka loistaa punaisena.
Usko tai älä, mutta tämä kasvi on mustakukkainen. Ruohokanukan (Cornus
suecica) varsinaiset kukat ovat sinertävänmustia, pieniä ja ahtautuneet tiheään ryhmään. Valkoisina hohtavat, terälehtimäiset kukkalehdet ovat verson ylälehtiä. Ruohokanukka käyttää siis sama kikkaa kuin kultatyräkki ja joulutähti, joiden ylälehdet ovat niin ikään värikkäät ja oikeat kukat pienet ja huomaamattomat. Ruohokanukassa valkoisen, mustan ja tummanvihreän yhdistelmä on todella kaunis.
Monenlaiset kasvupaikat
Rannalla ja rannan tuntumassa on nähtävissä kokonainen kirjo kasvupaikkatyyppejä kasveineen: syvä vesi, matala vesi, vedenraja, rantaniitty ja rantakal- lio. Kalliolla kasvavat lajit viihtyvät pihan kivikossa, rehevät niittykukat syvämultaisessa perennapenkissä ja vesikasvit puutarhalammessa ja sen rantavyö- hykkeessä.
Rantaluonnossa näkee monesti ideoita, jotka voi siirtää puutarhaan suoraan. Kasveja ei kuitenkaan saa siirtää ilman maaomistaja lupaa. Lisäksi kannattaa muistaa, että monet luonnonkasvit leviävät helposti rönsyjen tai juurien avulla, joten niistä voi tulla ongelma, jos ne menestyvät puutarhassa liian hyvin.
Vesi on kaikissa olomuodoissaan tärkeä elementti maisemassa ja puutarhassa. Vesi antaa elämän kasveille, hyönteisille, linnuille, nelijalkaisille, kaksijalkaisille ja koko planeetalle.
Kallionkolossa kasvavan valkomaksaruohon (Sedum album) lehdet punertavat kuivuuden vuoksi, mutta muuttuvat vihreiksi, kun saavat taas kosteutta. Kukan väri on hennon vaaleanpunainen.Rantalemmikki (Myosotis laxa) on rotevampi ja suurikukkaisempi kuin sukulaisensa, rikkakasvina pidetty peltolemmikki (M. arvensis). Kuva Hans HäggströmYlväs väinönputki (Angelica archangelica) on syötävä kasvi. Kuva Hans HäggströmMänty yrittää kasvaa kallionkolossa ruohosipulin (Allium schoenoprasum) kanssa.Metsäisen rannan korkeimmalla kalliolla kasvaa hentoinen vanamo (Linnea borealis).
Kuva Hans HäggströmKasvuolosuhteet ovat kalliorannalla rankat, mikä vaikuttaa kuusen kasvutapaan.
Kuva Hans HäggströmKasvit mukautuvat kasvupaikkaansa. Tässä kasvavat ei-niin-iso isomaksaruoho (Hylotelephium telephium) ja ruohosipuli (Allium schoenoprasum) kuivassa kallionkolossa.
Kuva Cecilia Äijälä
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Ensimmäinen oma pihamaa herättää hykerryttäviä ja malttamattomiakin tunteita. Mielessä saattaa olla monta ideaa odottamassa toteuttamista. Kuitenkin jos kasvintuntemus on vielä lapsenkengissä, kannattaa ennen taimihankintoja ja istutustöihin ryhtymistä tutustua kasvien maailmaan.
Heale Garden on yksityispuutarha, joka todella tuntuu yksityiseltä, vaikka siellä käy runsaasti vierailijoita. Sijainti pienessä hiljaisessa jokilaaksossa takaa rikkumattoman rauhan ja vilkkaat luontoelämykset.
Hyvien kasvivalintojen ansiosta piha on rehevä ja suojaisa, vaikka omakotialueella naapurit ovat vieressä. Monet terassit, istumapaikat ja vesiaiheet sekä pihaa kehystävät rakennukset tuottavat viihtyisän pihan.
Ulkobonsain kasvattajan kasvukausi alkaa avomaalla matalien kohopenkkien ääreltä. Penkit, joissa puut ovat talvehtineet ilman ruukkua, sulavat aikaisemmin kuin ympäristönsä. Vastassa on kaksi juuristotyyppiä ja puuhaa koko kasvukauden ajaksi.
On syytä valita huolella pihapiirin ja kukkamaan köynnökset, kasvattaapa ne siemenestä itse tai ostaa torin taimikauppiaalta. Taimien on oltava melko suuria ja hyväjuurisia, jotta ne ehtivät kukkimaan runsaasti ja ehkä kehittämään myös siemeniä tulevien kesien tarvetta varten.
Ruusuja täytekakun päällä, kehäkukkia salaatissa… mutta entäpä kuunliljaa ja neilikkaa? Luonnossa ja puutarhassa on hurja määrä syötävää, jos kukkasatoa vain raaskii korjata.
Kevätkesällä luonto täyttyy huumaavasta tuoksusta. Metsän aluskasvillisuuden seasta erottuvat siistin soikeat, pitkäruotiset lehdet ja satamäärin pieniä, pulleita, posliininvalkoisia kukkia. On kielojen (Convallaria majalis) aika jälleen loistaa.
Kevätauringon säteet herättävät kasvit, jotkut nopeammin kuin toiset. Pitkän talven jälkeen on virkistävää poimia tuoreita lehtiä, herkkiä herkkuja lautaselle. Pienet vihreät versot ravitsevat myös silmiä ja sielua.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.