Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puu-tarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
─ Aloita puutarhakompostin rakentaminen laittamalla pohjalle haketta, oksasilppua, kuoriketta tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaanti. Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Puolivalmis talousjätekomposti on hyvä lisä puutarhakompostiin ja sitä voidaan laittaa ohuina kerroksina muun jätteen kanssa vuorotellen, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Muista kastella puutarhakompostia
Puutarhajätteessä on itsessään hajotustyötä tekeviä bakteereja, sieniä ja sädesieniä. Lisäksi hajotustyössä on mukana lieroja ja runsas joukko erilaisia pieneliöitä. Pieneliöiden hajottaessa puutarha-jätettä muodostuu vesihöyryä, hiilidioksidia, ravinteita, lämpöenergiaa ja maan viljavuudelle tärkeää humusta.– Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko Kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Etenkin kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaativat kompostoituakseen lisäravinteita, sanoo Kerttula.
Toiminnallaan pieneliöt tuottavat kompostiin lämpöä. Mitä lämpimämpi komposti on sitä nopeammin puutarhajäte hajoaa. Pieneliöiden tuottama lämpö saadaan säilymään kompostissa paremmin, jos kompostoidaan kompostorissa. Mitä paksumpi eriste kompostorissa on sitä tasaisemmin kompostimassa lämpenee eikä ulkoilman lämpötila vaikuta kompostin lämpötilaan.
Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä. Oikea kosteus voidaan todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Komposti-massasta tulisi irrota muutama tippa vettä.
Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria; toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.
Tautiset kasvinosat laitetaan lämpökompostoriin
Kasvinosat, joissa on havaittavissa kasvitauteja tai tuholaisia, on turvallisinta kompostoida puutarhakompostorin sijaan lämpökompostorissa. Näin varmistutaan, että taudinaiheuttajat ja tuholaiset tuhoutuvat eivätkä leviä syntyvän kompostimullan kautta uudelleen puutarhaan.
Toimivaan lämpökompostoriin saa laittaa
muumiotautisia omenoita
rupisia perunan mukuloita
ruostetautisia herukan ja pihlajan lehtiä
lehtilaikkutautisia ja harmaahomeisia kasveja
herukan ja karviaisen toukkia ja kirvaisia versoja ja lehtiä
nukkaäkämäpunkin vioittamia lehtiä
äkämäpunkkisia herukan oksia
punkkisia mansikkapensaita ja rönsyjä
härmäisiä lehtiä ja versoja
ruttoisia ja viroottisia perunan mukuloita
Älä laita kompostoriin
möhöjuurisia juuria tai multaa
kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
pahkamätäisiä sipuleita
rengasmätäisiä perunoita
juureskellarin jätteitä keväällä
juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä
─ On tärkeää, että kasvitautien ja tuhoeläinten vaivaamat kasvinosat laitetaan lämpökompostoriin. Silppua ja peitä ne kompostimassaan, jotta hajoaminen lähtee nopeasti käyntiin, kiteyttää Kerttula.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Tatti- ja helttasienien sadon määrä on Suomessa vuosittain noin 2-5 miljoonaa tonnia. Syötävien sienien osuus sadosta on 75 prosenttia. Vain 1-2 prosenttia syötävistä sienistä poimitaan hyötykäyttöön. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta selvityksestä, jossa tarkastelun kohteena on ollut 1700 Suomessa kasvavaa tatti- ja helttasientä. Näistä lähes 200 on uhanalaisia tai silmällä pidettäviä lajeja. Laaja tatti- ja helttasieniselvitys
EU-tutkimuksessa on kehitetty uusia tapoja hyödyntää tomaattijätettä.Vuosittain Euroopassa hävitetään noin 3 miljoonaa tonniatomaattivalmisteiden sivutuotteita. Lähinnä tomaatin kuorista ja siemenistäkoostuva sakka on kuitenkin hyvä ravintoaineiden lähde. Euroopassa viljellään 8,5 miljoonaa tonnia tomaatteja vuodessa. Noin 80prosentista tehdään valmisteita, kuten ketsuppia, pastakastiketta jasäilykkeitä, loput myydään sellaisenaan kuluttajille. Viime toukokuussa aloitettu EU TOM(ato) -projekti on kehittänyt uusiatapoja tomaattijätteen käsittelyyn.
Ruusunmarjan ravintosisältö on niin erinomainen, että sitä kannattaisihyödyntää nykyistä paljon enemmän, arvioidaan tuoreessa Maa- jaelintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimuksessa. Ruusunmarjassa onC-vitamiinia jopa kymmenen kertaa enemmän kuin mustaherukassa. Suomessa paljon koristekasvina käytetty kurtturuusu sopisi tutkijoidenmielestä monien elintarvikkeiden raaka-aineeksi, koska sen marjat ovatmiedon makuisia. Kurtturuusun marja sisältää kaikista elintarvikkeistaeniten C-vitamiinia eli noin 800 milligrammaa sadassa grammassa. Ruusunmarjoissa on myös
Kompostointi on luonteva osa pientalojen jätehuoltoa. Kompostoimalla saadaan keittiön biojätteet muutettua mullaksi. Reilu kolmannes pientaloasujista kompostoi biojätteet. Ja niistäkin, jotka eivät vielä kompostoi, reilu 80 prosenttia on kiinnostunut aloittamaan kompostoinnin, selviää Biolanin syyskuussa tekemästä Kompostointikyselystä. Kotitalousjätteestä noin kolmannes on biojätettä. Jos tämä kolmasosa käsitelläänkin omalla tontilla eikä kuljeteta jätelaitokselle jatkokäsittelyyn, jätteenkuljetustarve vähenee oleellisesti. Biolanin kyselyyn
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.