Mesimarjaa pääsee poimimaan pitkin kesää, sillä marjat kypsyvät eri aikoihin. ’Mesma’ on satoisimpia lajikkeita.
Milloin olet viimeksi nähnyt mesimarjan, saati maistanut sitä? Tämä pohjoinen villimarjamme on käynyt yhä harvinaisemmaksi. Varmimmin sen makuun pääsee Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla, mutta esimerkiksi Järvi-Suomessa marjat ovat nykyään vähissä.
Mesimarja (Rubus arcticus) on pioneerikasvi, joka saapuu verhoamaan paljasta maanpintaa ensimmäisten kasvien joukossa. Kasken polttaminen ja karjan laiduntaminen takasivat aikoinaan sen, että mesimarjalle syntyi otollisia kasvupaikkoja. Nykyisin mesimarja löytää kasvusijaa yhä harvemmin.
Ei kuitenkaan pidä luopua toivosta päästä maistamaan tätä hienonmakuista marjaa. Sen voi istuttaa puutarhaan.
– Mesimarja sopii kotipuutarhaan hyvin. Kun möyhitään multaa ja kitketään, mesimarja menestyy. Juuriston ja maavarsien rikkominen vain lisää mesimarjan kasvuvoimaa, Itä-Suomen yliopiston tutkija ja marjanviljelyn asiantuntija Harri Kokko toteaa.
Lapset viihtyvät mesimarjarivien välissä.
Kukkiva ja marjova maanpeitto
Kotipihoissa mesimarjan voi istuttaa maanpeittokasviksi. Se kurottautuu uusille kasvupaikoille maavarsiensa avulla. Kesäkuussa kasvustoa kaunistavat vaaleanpunaiset kukat ja heinäkuusta lähtien punertuvat marjat. Syksylläkin mesimarja on koristeellinen yltyessään kukkimaan uudestaan.
Vaikka mesimarja on kova leviämään, se häviää helposti kilpailussa muille kasveille. Rikkakasvien juuret on siksi tarpeen penkoa kasvualustasta pois. Maa kannattaa myös peittää kevyellä kerroksella kuorikatetta. Siinä mesimarja pärjää hyvin.
– Mesimarjaa on perinteisesti kasvanut laanialueilla, joissa puunkuorta on paljon, Kokko kertoo.
Jos mesimarjan aikoo istuttaa aluskasviksi, kasvikumppani tulee valita huolellisesti.
– Koristepuiden alla mesimarja vielä menee. Siellä on valoakin tarpeeksi. Mutta esimerkiksi heinäkasvien kanssa se menestyy heikosti.
Mesimarja kukittaa maanpintaa. Heinä ei ole sille paras mahdollinen seuralainen.
Satoisimmat lajikkeet
Jos haluaa tehostaa marjantuotantoa ja ehkäpä myös uusia kasvustoja tiuhaan, taimet kannattaa istuttaa riveihin. Viljelmälle löytyy paikka aurinkoisesta marjatarhasta tai pellon reunasta, jonka maaperä on hikevää ja multavaa hieta- tai moreenimaata.
Jotta mesimarja ei vain leviäisi vaan myös marjoisi, on lähekkäin istutettava useita lajikkeita.
– Riviin tulee istuttaa vähintään kolmea mesimarjakantaa vuorotellen ristipölytyksen varmistamiseksi, tutkija opastaa.
Hän kertoo viimeisimmistä tutkimustuloksista, joiden mukaan Pohjois-Savossa ’Alli’ ja ’Mesma’ osoittautuivat voimakaskasvuisiksi ja erittäin satoisiksi. Myös ’Mespin’ ja ’Elpeen’ satotulokset olivat hyviä. Sen sijaan ’Muuruskan’ kasvutapa oli heiveröinen ja sato jäi pieneksi. ’Piman’ heikkoutena taas oli alttius lehtihomeelle.
Viljelmää perustettaessa kasvualustaa ei yleensä kalkita, sillä mesimarja menestyy happamassakin maassa. Typpilannoitetta annetaan varovasti, jotta taimet eivät innostu rehottamaan marjomisen kustannuksella. Hyvin palanut karjanlanta tai PK-lannos sopii mesimarjalle.
Rivien katemateriaaliksi käy muovi tai sitä kalliimpi mutta kestävämpi katekangas. Taimet istutetaan noin kolmenkymmenen senttimetrin välein. Samalla huolehditaan, etteivät taimet tai niiden juuret pääse kuivahtamaan, mikä esimerkiksi kevään tuulilla tapahtuu yllättävän helposti. Taimet istutetaan hyvässä nestejännityksessä, istutukset kastellaan ja maa pidetään kosteana vielä parin viikon juurtumisajan. Tutkimus osoittaa, että jos kastelu tässä vaiheessa epäonnistuu, sato jää tulevina vuosina heikoksi.
Muovi käy katteeksi riviviljelyssä.
Lehtihome kiusaa
Mesimarja on alun perin tuoreiden paikkojen kasvi ja viljeltynäkin se tarvitsee kosteutta. Hellekausina onkin hyvä varautua kastelemaan rivistöjä. Muuten viljelmän hoitaminen on melko vaivatonta. Katteen istutusaukkoa suurennetaan sitä mukaa kuin mesimarja valtaa rönsyillään alaa.
Jos riviväleissä on nurmi, se tulee leikata säännöllisesti. Valkoapilat ja muut riviväleihin pyrkivät mesikasvit kannattaa poistaa, jotta kimalaiset ja mehiläiset pörräisivät vain mesimarjojen kukissa.
Ammattiviljelmiä kiusannut lehtihome saattaa ilmestyä myös kotipuutarhurin harmiksi.
– Lehtihome saattaa levitä taimien mukana, vadelmakasveista tai jopa läheiseltä hillasuolta. Lehtiin ilmestyy punaruskeita laikkuja ja marjat kuivuvat. Kasvi ei kuole, mutta sato saattaa jäädä kymmenesosaan normaalista, Kokko kuvailee. Hän neuvoo valitsemaan mesimarjalle mieluummin kuivahkon kuin liian kostean kasvupaikan, välttämään typpilannoitusta ja istuttamaan terveitä taimia.
Ari ja Aili Savolaisen tila on yksi mesimarjahankkeessa vuosina 2008–2011 mukana ollut tila. Isäntäparin kanssa kasvinäytettä tutkii Harri Kokko (oik.)
Mesimarja yllättää amppelissa
Lehtihome ei pääse helposti vaivaamaan silloin, kun mesimarja kasvaa ilmavassa kasvupaikassa – kuten amppelissa.
– Mesimarjalle tuli täysin uusi ulottuvuus, kun sen nosti amppeliin, Kari Komulainen Peuraniemen taimitarhalta Kajaanista iloitsee.
Marjakasvien taimituotantoon erikoistuneella taimistolla alettiin istuttaa mesimarjaa amppeleihin muutama vuosi sitten. Tulokset innostavat.
– Mesimarja-amppeli on hyvännäköinen jo kevätlehdillään. Kukinta on uskomattoman runsasta. Vielä syksyllä kasvi on pitkään vihreä, Komulainen listaa.
Amppelikorkeudella mesimarja yllättää myös tuoksullaan.
– Kukissa on miellyttävä, hento tuoksu. Suuren sadon toivossa mesimarja-amppelia ei kannata hankkia. Maistamaan toki pääsee, sillä ruukussa kasvaa kahta tai kolmea eri lajiketta.
Mesimarja on kypsä korjattavaksi, kun se on läpikuultava ja hieman pehmeä.
Amppelin voi istuttaa myös itse
Amppeli tulee sijoittaa valoisaan, lämpimään paikkaan, missä pölyttäjätkin vierailevat. Sitä voi lannoittaa normaalilla kastelulannoitteella, mutta se ei ole välttämätöntä. Kastelussa on sitä vastoin oltava ahkera.
– Mullan tulee pysyä tasaisen kosteana. Mesimarjaa ei saa päästää kuivahtamaan, sillä silloin lehdet palavat. Kasvi toipuu vain kasvattamalla uudet lehdet.
Monivuotisen kasvin voi istuttaa syksyllä puutarhaan tai sen voi jättää ruukkuineen talvehtimaan lumen alle. Mesimarja-amppelin voi myös kasvattaa itse. Halkaisijaltaan kahdenkymmenen sentin ruukkuun lisätään peruslannoitettua, kevyttä puutarhamultaa. Siihen istutetaan kolme tainta. Ruukusta ei vielä samana kesänä ole katseenvangitsijaksi, mutta jo seuraavana vuonna siinä riittää ihailtavaa.
Kaunis luonnonkasvimme sopii yllättäen myös amppelikukaksi. Kuva Kari Komulainen
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Pienen tontin suunnitteluun voisi ottaa kaksi punaista lankaa: selkeyden ja rehevyyden. Rakennusmateriaaleiksi on paras valita vain pari yhteensopivaa elementtiä, esimerkiksi grafiitinharmaa kivi ja salvianvihreäksi maalattu puu. Mieleen pulpahtaa saman tien liuta hopealehtisiä kasveja, jotka sointuvat niihin täydellisesti!
Ensimmäinen oma pihamaa herättää hykerryttäviä ja malttamattomiakin tunteita. Mielessä saattaa olla monta ideaa odottamassa toteuttamista. Kuitenkin jos kasvintuntemus on vielä lapsenkengissä, kannattaa ennen taimihankintoja ja istutustöihin ryhtymistä tutustua kasvien maailmaan.
Kesäinen kävely järven tai saaren ympäri tai merenrantaa pitkin rentouttaa mielen ja kehon. Samalla voi ihailla alati muuttuvaa vedenpintaa, veden asukkaita ilmassa, vedessä ja maalla sekä vaihtelevaa kasvillisuutta ja kivimuodostelmia. Sekä ikikallio että vasta itänyt elämä ovat läsnä. On rauhaa tai tyrskyjä säätilan mukaan.
Kauniisti kukkiva kasvimaa piristää mieltä ja kutsuu tärkeät pölyttäjät kylään. Siistit kukkapenkit osoittavat kasvimaan rajat, mutta kesäkukkia voi lisätä väriläiskiksi myös vihannesten joukkoon.
Kirsikaluumu (Prunus cerasifera) hurmaa runsalla kukinnallaan toukokuussa. Loppukesällä kypsyvät makeat pienet luumarjat, eli luumut, ovat kuin mehevää, makeaa karkkia.
Ailahtelevainen kevätsää on taas osoittanut, kuinka korvaamaton apu kasvihuoneesta on tähän aikaan vuodesta. Jo varhain keväällä auringonsäteet lämmittävät kasvihuoneen niin lämpimäksi, että itäminen lähtee hyvin käyntiin. Toukokuussa kasvu on hyvässä vauhdissa ja satoakin saa jo korjata.
Yrttien taimia voi ostaa torilta tai kaupan vihannestiskiltä, mutta miksi jättää käyttämättä tämäkin tilaisuus puuhailla siementen ja mullan kanssa. Itsekasvattaminen on lisäksi ainoa konsti saada harvinaisempia yrttejä tuoreina keittiöön.
Innokkaan kotiviljelijän puutarhakevät alkaa jo maalis–huhtikuussa, kunhan vain rohkaisee mielensä ja lähtee kasvihuoneelle ja lavojen ääreen kylvöpuuhiin. Oikeilla kasvivalinnoilla saat venytettyä kasvukautta maaliskuulta marraskuulle.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.