Kevät päättyi poikkeukselliseen kuivaan ja helteiseen toukokuuhun, vaikka toukokuu on ainakin meillä päin lounaassa vuoden kuivin kuukausi muutenkin. Sitten tuli kesä ja helle vain jatkui – tietysti juhannusta lukuun ottamatta. Sadetansseja alettiin viritellä joka puolella maata (juhannuksena tanssittiin lämpimiksi masurkkaa).
Ehkä erikoisinta pitkään kestävän kuuman kuivuuden lisäksi oli se, että koko maa kärvisteli samassa sääilmiössä.
Lopulta helteeseen totuttiin. Kasvit vain eivät totu siihen, että ne eivät saa vettä. Jopa lähes kymmenen vuotta sitten istutettuja pensaita aloi ruskistua ja näivettyä. Muutama vuosi sitten perustetun saniaistarhani asukkaista enää puolessa pihisee elämää. Valkotäpläimikän (Pulmonaria saccharata) lehdet eivät nousseet edes muutaman tunnin kestävässä tihkusateessa, vaan jatkoivat lurpottavaa elämää yhtäjaksoisesti kolme kuukautta.
Valkotäpläimikkä kesäsateen jälkeen, jonka kuvittelin nostavan sen lehdet!
Niinpä aloin loppukesällä toteuttaa preeriaistutusta aurinkoiseen paikkaan, jossa ohuen multakerroksen alla on kivikkoa. Tähän asti siinä on kasvanut nokkosta ja heinikkoa. Nyt siirsin siihen oranssikeltanoa (Pilosella aurantiaca), etelänruusuruohoa (Knautia macedonica), joitakin laukkoja (Allium), väriminttua (Monarda) ja apteekkarinruusun (Rosa ’Officinalis’) juurivesan; ainoan, jonka se on tuottanut viidentoista vuoden aikana.
Koristeheinistä moni on kuivan paikan kasvi – oikeastaan kaikki paitsi ne, jotka ovat kostean paikan kasveja. Heiniä täytyy hankkia lisää, sekä ostamalla taimia että kylvämällä siemenestä. Tähkähelmikän (Melica ciliata) oljenvaaleat kukinnot ovat juuri nyt sopivasti korjuukypsiä, niinpä keräsin siemeniä ja aion tänään kylvää, jotta saan paljon tähkähelmikkää pienelle preerialleni.
Etelänruusuruoho ja tähkähelmikkä.
Ruusut ovat osoittautuneet erinomaisiksi paahteen sietäjiksi, poikkeuksetta. Jokainen ruusu on kukoistanut, paitsi se, joka kuoli kevään pakkasiin, kun raotin suojapeitettä malttamattomana liian aikaisin. Mausteyrttejäkin kannattaa suosia kukkapenkeissä: laventelit (Lavandula), timjamit (Thymus), meiramit (Origanum), salviat (Salvia) ja iisopit (Hyssopus) ovat kukkineet kuin viimeistä päivää vailla ajatustakaan siitä, että helteessä pitäisi lurpottaa.
Mikä kasvi teillä on menestynyt, ja mikä menehtynyt?
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Nyt tuntuu toden teolla vuodenkierto lähteneen käyntiin. Kevääseen on pari kuukautta, puolen vuoden kuluttuahan on jo juhannus ohi ja ollaan heinäkuun helteissä, toivottavasti! Laitankin sen kunniaksi muutaman heinäkuisen kuvan paahdepenkistäni, vaikka Eeron jääpuikkokuvat ovatkin hyytävän hienoja. Kesäasia on ajankohtainen siksikin, että nyt mietitään Oma PIHA -lehden kevään asiakaslahjaa. Nämä erikoisen kirkkaansiniset sinilaukat ovat tilaajalahja parin
Puunkukintakausi huipentuu kultaisena sateena alas valuviin kukintoterttuihin. Joka vuosi kukinta ei ole välttämättä yhtä täyteläinen, mutta tänä alkukesänä kukintoja onkin taas riittänyt, kun kultasateet (Laburnum alpinum) ovat puhjenneet loistoonsa. Nyt on voinut vaikuttua kunnolla kultasadepuiden uljaan värisistä hahmoista. Kultasateen kukoistusalue sijoittuu pääosin I- ja II-vyöhykkeille. Suojaisilla ja ei-talvimärillä kasvupaikoilla sitä voi kasvattaa muuallakin maassamme, kunhan
Sininen, valkoinen, keltainen – siinä on kevään vuokkoihanuuksien kukintajärjestys. Vuokonkukkien monimuotoisuus voi innostaa ryhtymään kasvikeräilijäksi. Valkovuokkomeren hohtava valo ja vuokkokimppu, onnekkaasti kohdattu keltavuokkolaikku ja sinivuokkojen salaperäinen sinisyys kuuluvat kevääseemme. Nämä näyt ovat piirtyneet lähtemättömästi muistiin usein jo lapsuudessa, ja myöhemminkin moni haluaa istuttaa kevätkukista juuri vuokkoja ihaillakseen niiden yltäkylläistä loistoa pihamaalla. Sini-, valko- ja keltavuokot
Pikkupoikana Pelkosenniemellä Jukka Tobiasson huolestutti opettajat tulemalla koulun hiihtokilpailussa maaliin monta tuntia muiden jälkeen. Hän oli jäänyt tarkkailemaan lintuja ja unohtanut koko kilpailun. Sittemmin Jukka opiskeli hortonomiksi ja toimi puutarhaviljelijänä kymmenien vuosien ajan. Lintujen tarkkailu ei koskaan jäänyt, vaikka vapaa-aikaa olikin vähän. Eläimet ovat muutenkin olleet lähellä Jukan sydäntä ja hän piti samalla muun muassa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.