Isoäidit sen jo tiesivät: maitopurkeista saa erinomaiset taimiruukut, samoin viili- ja rahkapurkeista. Tällaiset kylvöastiat eivät olleet ehkä erityisen kauniita, mutta käteviä ne olivat. Eivätkä maksaneet mitään.
Isoäitien viisauksista kannattaa joka tapauksessa ottaa koppi. Ideaa jalostetaan ja ryhdytään etsimään ympäriltä materiaaleja taimipotteja varten. Vessa- ja talouspaperihylsyt saavat uuden elämän, samoin kananmunakennot. Esteetikko valitsee kauniita kippoja ja kuppeja taimikasvatusta varten ja näpertäjä ryhtyy taittelemaan paperista japanilaisia origamiruukkuja. Sanomalehden sivuista kääräisee helposti taimipotit, jotka vievät vähän tilaa ja maatuvat ongelmitta. Keittiön biöjäteastiakin alkaa näyttää kiinnostavalta, kun sitä katsoo taimipottien kiilto silmissään.
Taimiruukkujen askartelu on hauskaa puuhaa, johon kannattaa ottaa mukaan perheen pienimmätkin. Melkein mikä tahansa astia käy, kunhan siihen saadaan sopivasti multaa ja mielellään reiät pohjaan. Ja vaikka isoäidit olisivatkin ehkä tuhahtaneet ajatukselle, maitopurkit voi myös koristella. Vähän vaaleanpunaista tai vihreää maalia pintaan tai nätti paperi ympärille, niin taimikylvös näyttää huomattavasti kivemmalta!
1. Koristellut taimiruukut
Lahjaksi tai myyjäisiin menevät taimipotit voi koristella kauniisti. On mukava ojentaa sievä taimiruukku sitä arvostavalle. Pienikin koristelu tekee tehtävänsä: kietaise hylsyruukun ympärille pala sanomalehteä, vanhan kirjan sivu tai voimapaperia ja kiinnitä se niininarulla tai kankaasta repäistyllä kapealla nauhalla. Sanomalehtiruukuista tulee nätit, kun valitsee kaunissävyisen sivun.
Nimikyltin voi tehdä paperin palaseen ja liimata sen ruukun kylkeen.
2. Sanomalehtiruukut
Sanomalehtipaperi on edullinen ja ekologinen taimiruukkumateriaali. Paperi sinänsä ei maksa mitään ja taimet voi istuttaa maahan potteineen päivineen. Lehden koollakaan ei ole merkitystä, sekä broadsheet että tabloid käyvät. Valitse mieluiten sivuja, joissa on mahdollisimman vähän värimustetta.
Sanomalehtiruukkujen tekoa varten on tarjolla puisia ruukkumuotteja, mutta yhtä hyvin voi käyttää kapeaa lasipulloa, purkkia tai vesilasia. Leikkaa sanomalehdestä pitkä suikale, kieritä se pullon ympärille ja taittele pohja kiinni. Halutessasi voit kiinnittää pohjan maalarinteipin palasella.
3. Vessapaperin hylsyt
Tyhjistä vessapaperihylsyistä saa taimiruukut helposti. Leikkaa toiseen päähän neljä viiltoa ja taittele ne pohjaksi samalla tavalla kuin pahvilaatikko. Täytä hylsy mullalla ja kylvä siemenet. Hylsypotit seisovat suorina vaikkapa alumiinivuoassa tai teepurkissa. Hyvä kastelu on tarpeen, sillä pahvi imee mullasta vettä ja kuivuu sitten helposti. Maatuvina potit voi istuttaa sellaisenaan isompaan ruukkuun tai suoraan maahan.
4. Kananmunankuoret
Teitkö omeletin tai marenkeja? Ota munankuorten puolikkaat talteen, pese hyvin ja käytä taimiruukkuina! Munankuori toimii kuin pieni kuppi: lisää vain multa ja kylvä siemenet. Kuoret voi laittaa kananmunakennoon, jossa ne pysyvät hyvin paikoillaan. Kuoreen voi halutessaan kirjoittaa kasvin nimen ja kylvöpäivämäärän. Tällainen kylvös on hauskan näköinen ja saa hymyn huulille! Istutuksen aikaan potti kuoritaan kuin kananmuna.
5. Kananmunakennot
Kananmunankennoista saa hauskat, pikkuruiset taimipotit, jotka voi istuttaa sellaisenaan maahan tai isompaan taimiruukkuun. Tee reiät kennojen pohjaan ja kastele kenno ennen mullan lisäämistä. Säännöllinen kastelu on tärkeää, sillä munakennojen paperimassa kuivuu helposti. Alkuun vettä voi lisätä kylvösten päälle, myöhemmin on paras kaataa vesi alusvatiin, josta vesi imeytyy munakennoihin ja sitä kautta multaan.
6. Origamipotit
Japanilainen paperitaittelu sopii mainiosti myös taimiruukkujen valmistamiseen. Materiaaliksi käy sanomalehtipaperi tai voimapaperi. Teippiä, liimaa tai nitojaa ei tarvita, taitokset pitävät ruukun koossa. Helpoimmin syntyvät munakennoon nostettavat origamikupit, itsenäiset taimiruukut vaativat enemmän sorminäppäryyttä ja kärsivällisyyttä. Taitteluohjeita löytyy netistä ja kirjoista.
7. Hedelmänkuoret
Epätavallinen, mutta hauskan näköinen taimipotti syntyy greipistä, sitruunasta tai avokadon kuoresta. Älä siis heitä niitä biojätteisiin, vaan ota käyttöön! Kaavi hedelmäliha pois huolellisesti ja täytä kuori mullalla, kastele ja kylvä siemenet. Aseta ikkunalaudalle. Orgaaniset taimipotit voi istuttaa sellaisenaan maahan, ne maatuvat kyllä.
8. Kipot ja kupit
Kylvöalustaksi sopivat myös kipot ja kupit. Pieni halkeama ei haittaa ollenkaan, ja korvattomat kahvikupit saadaan takaisin käyttöön. Kivoja kippoja ja kuppeja voi toki hankkia pelkästään taimikasvatusta varten, vaikka sitten kirpputorilta tai kakkoslaatuisena.
Koska keraamisissa kupeissa ei ole reikiä pohjassa, on kastelun suhteen oltava tarkka. Kupin pohjalle voi laittaa pieniä kiviä tai ruukunpalasia salaojaksi.
9. Vanhat taimiruukut
Muovisia taimiruukkuja on voinut kerääntyä taimiostoksilta tai niitä on jossain vaiheessa tullut ostettua kylvöjä varten. Vanhat muoviruukut kannattaa hyödyntää myös tulevina vuosina. Muovi ei ime itseensä vettä, ja ruukuissa on valmiiksi reiät pohjassa. Pese ja kuivaa muoviruukut käytön jälkeen, näin ne kestävät vuosikausia.
10. Viili- ja jogurttipurkit
Elintarvikkeiden muovipurkit, kuten viili-, jogurtti- ja rahkapurkit, voi jatkokäyttää taimiruukkuina. Muovipurkkien hyvä puoli on, että ne eivät kuivu samalla tavalla kuin paperipotit. Tee purkin pohjaan yksi tai useampi reikä, jotta vesi pääsee valumaan ulos. Isot metallitölkit voi käyttää samaan tapaan koulintavaiheessa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Talvi keikkuen tulevi. Välillä pakastaa ja luntakin sataa, mutta enimmäkseen loka- ja marraskuu ovat varsin leutoja. Maa pysyy sulana tai sulaa aina uudelleen, ja puutarhassa pääsee askaroimaan kaikenlaista. Kunpa vain olisi enemmän valoa!
Moni perenna on syötävä ja moni vihannes kelpaa kukkapenkkiin. Hyötykasvien estetiikka ja koristekasvien hyötykäyttö, sekaviljely, hyönteiskannan suojeleminen ja mahdollisimman monipuolinen lajivalikoima pienessä puutarhassa ovat pinnalla
Värejä ja muotoja rinnastamalla luodaan puutarha, jossa silmä lepää ja mielikuvitus leikkii. Mallia suunnitteluun voi ottaa väriopista, luonnosta ja matematiikasta.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.