Livahtiko kevät ohi lämmintä odotellessa? Samalla saattoi jäädä puiden ja pensaiden taimet ostamatta. Ei hätää, sillä astiataimien hyvää istutusaikaa on koko kesä. Näin vakuuttaa taimikaupan ammattilainen Pirjo Liimatainen sivulla 50 alkavassa artikkelissa.

Taimen istuttamiselle on paljon hyviä syitä. Tapahtuman voi liittää syntymäpäivän tai minkä tahansa juhlan tai kokoontumisen yhteyteen. Näin se jää monien ihmisten mieliin ja puun kasvua seuratessa voi muistella istuttamista. Tänä vuonna on aivan erityinen syy istuttaa puu Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Istuta puita! Ne tuovat pihalle suojaa, vihreyttä, kukkia, marjoja ja hedelmiä.

Omalla pihallani on 100-vuotias lehtikuusi, joka on jo useamman vuoden ajan karistanut oksiaan ja tehnyt vimmatusti käpyjä. Varmastikin se pysisi pystyssä vielä vuosia, mutta hennoisinko sen kaataa ja istuttaisin paikalle uuden taimen katsomaan Suomen seuraavaa sataa vuotta.

Puu on hiilinielu, sillä kasvaessaan se sitoo ilman hiilidioksidia pitkäksi aikaa. Ilmaston lämpeneminen onkin ihmiskunnalle suuri uhka. Oman puun istuttamisella on pienenpieni merkitys ympäristölle, mutta sillä voi olla suuri merkitys omalle mielelle.

Ympäristötietoisuus antaa uuden painon vanhalle kiinalaiselle sanonnalle, jonka mukaan meistä jokaisen tulisi istuttaa puu elinaikanamme. Taannoin mielessä on ollut puiden merkitys eroosion ehkäisijänä, viihtyisyyden tuojana ja suojan antajana niin ihmisille, linnuille kuin hyönteisillekin.

Taimistot tuottavat laajan kirjon puulajeja ja niiden muotoja. Jokaiseen pihaan löytyy taimi, joka kasvaa sopivan kokoiseksi puuksi. Istutetaan nyt kotimaassa kasvatettu taimi, niin samalla tuemme suomalaista yrittäjyyttä ja meidän kaikkien hyvinvointia, totesi päätoimittaja Jouko Tikkanen Oma PIHAn numerossa 4/2017.

 

Jaa artikkeli