kaki

Olen aina ollut utelias maistamaan uusia vihanneksia ja hedelmiä. Niinpä innostuinkin, kun vuosituhanteen vaihteessa löysin herkkukaupasta oranssin kakihedelmän. Maultaan se on miellyttävän makea, rakenteeltaan hiukan luumua kovempi. Tykästyin heti.

Myöhemmin opin, että kyseessä on hedelmä nimeltä Diospyros kaki, joka tunnetaan Suomessa kolmella eri kauppanimellä: kaki, sharon ja persimon. Kotoisin se on Kiinasta ja Japanista (mistä myös nimi kaki on lainattu), minkä lisäksi sitä viljellään muun muassa Välimeren alueella, etenkin Israelissa ja Espanjassa. Nimikimara selittyykin alkuperämaan ja lajikkeen mukaan.

Vaikka kakin kuori on melko ohut, on se suussa sen verran kova, että hedelmä on parempi kuoria terävällä veitsellä. Myös isot, litteät siemenet poistetaan. Hedelmä sopii jälkiruoaksi tai välipalaksi sellaisenaan, mutta myös hedelmäsalaatteihin, juustotarjottimelle ja soseeksi. Ylikypsä kaki puolestaan halkaistaan ja hedelmäliha lusikoidaan suoraan suuhun. Sellaisena se on kuin hilloa, jossa sokerikin on jo omasta takaa. Aivan ihanaa myös rahkan maustajana. Ylikypsiä kakihedelmiä tosin taitaa saada vain maissa, joissa hedelmiä viljellään. Happamat lajikkeet käytetään puolestaan kuivahedelmiksi.

Kaki on syksyn herkku, jonka sesonki alkaa olla käsillä.

kakipuu

Tummarunkoiset puut oransseine hedelmineen ovat usein varsin näyttäviä.

Jaa artikkeli