Hyvät lukijat, oletteko sattuneet kuulemaan vapun tienoilla pihallanne kimeitä ”piu-piu-piu-piu-piu-piu-piu-piu-piu-piu” eli n. 10 piipityksen sarjoja, jotka tulevat linnunpöntön suunnalta tai jostakin puun oksistosta? Ne tuovat mieleen vanhan auton, jota yritetään käynnistää, mutta laiskasti pyörivä starttimoottori ei sytytä lainkaan. Ääntely kuuluu trooppisesta Afrikasta palanneelle käenpiialle. Vanhan uskomuksen mukaan piipityksen tarkoitus on ilmoittaa käen saapuvan pian, jonka takia piika valmistelee käelle pesäpaikan pöntöstä, jossa saattaa olla tiaisen tai kirjosiepon pesintä jo meneillään. Se viskoo pöntöstä ulos niin munat kuin mahdolliset poikasetkin. Käki saapuu noin viikkoa myöhemmin, mutta uskomuksesta huolimatta käenpiian etukäteistouhuilu ei liity millään tavalla käkeen. Omia tarpeitaan varten piika pöntön valtaa, ja heittää lopuksi vanhat pesätarpeetkin ulos, ennen kuin naaras pyöräyttää munat paljaalle pöntönpohjalle.
Vaikka käenpiika kuuluu tikkalintuihin, se ei ole lainkaan tikkamainen. Se ei pysty hakkaamaan itse edes pesäkoloa hennon nokkansa takia. Piika ei kiipeile rungoilla kuten tikat yleensä. Se istuu oksalla poikittain, mitä tikat eivät tee. Lintu voi myös vääntelehtiä käärmemäisesti ja sen poikaset jopa sihisevät. Syystä tai toisesta käenpiian kanta on vähentynyt romahdusmaisesti.
Varpushaukan näköinen käki ei omaa pesää tarvitse, koska se käy pyöräyttämässä munat muiden hoidettavaksi, useimmiten leppälinnun pesään. Muita sijaisvanhempia ovat mm. västäräkit, harmaa- ja kirjosiepot, pajulinnut ja peipot. Käki saattaa munia kevään ja alkukesän aikana jopa 20 munaa, yhden munan kuhunkin pesään ja vain sen lajin pesään, missä se on itsekin varttunut. Synnyttyään käenpoikanen työntää vaistomaisesti pesässä olevat munat ja muut poikaset reunan yli ja näin varmistaa oman tulevaisuutensa.
Käenkukunta lienee tunnetuimpia linnunääniä Suomessa. Asuimme ennen pienessä kylässä, missä kukuntaa oli tapana kuunnella erityisen tarkasti 7. toukokuuta. Päivämäärä liittyi erääseen vuosittaiseen merkkipäivään ja kukunnan pitkäaikaiseen seurantaan. Useimpina vuosina ensikukunta kuului juuri tuona päivänä. Ja ellei sitä kuulunut, kädet korvalehtien jatkeeksi levitettynä alkoi tuntua, että kyllä se siellä kaukana kukkuu……..
Lopuksi tuohon viimeiseen kuvaan kirjasiepponaaraasta pöntön päällä. Se joutui parittelukumppaninsa kanssa käenpiian poisajamaksi jo valitsemaltaan pöntöltä. Tarjolla ei enää ollut kuin puukiipijälle tarkoitettu pönttö, missä ei ole edes lentoaukkoa etuseinässä. Sepä ei kirjosieppoja haitannut, kun pöntön molemmin puolin oli kuitenkin pienenpienet raot, joista sopi juuri kulkemaan. Kuvassa emo on viemässä poikasilleen varsin maukkaan näköistä matoherkkua.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Olen aina ollut utelias maistamaan uusia vihanneksia ja hedelmiä. Niinpä innostuinkin, kun vuosituhanteen vaihteessa löysin herkkukaupasta oranssin kakihedelmän. Maultaan se on miellyttävän makea, rakenteeltaan hiukan luumua kovempi. Tykästyin heti. Myöhemmin opin, että kyseessä on hedelmä nimeltä Diospyros kaki, joka tunnetaan Suomessa kolmella eri kauppanimellä: kaki, sharon ja persimon. Kotoisin se on Kiinasta ja Japanista (mistä
Talvi keikkuen tulevi. Välillä pakastaa ja luntakin sataa, mutta enimmäkseen loka- ja marraskuu ovat varsin leutoja. Maa pysyy sulana tai sulaa aina uudelleen, ja puutarhassa pääsee askaroimaan kaikenlaista. Kunpa vain olisi enemmän valoa!
Sininen, valkoinen, keltainen – siinä on kevään vuokkoihanuuksien kukintajärjestys. Vuokonkukkien monimuotoisuus voi innostaa ryhtymään kasvikeräilijäksi. Valkovuokkomeren hohtava valo ja vuokkokimppu, onnekkaasti kohdattu keltavuokkolaikku ja sinivuokkojen salaperäinen sinisyys kuuluvat kevääseemme. Nämä näyt ovat piirtyneet lähtemättömästi muistiin usein jo lapsuudessa, ja myöhemminkin moni haluaa istuttaa kevätkukista juuri vuokkoja ihaillakseen niiden yltäkylläistä loistoa pihamaalla. Sini-, valko- ja keltavuokot
Värejä ja muotoja rinnastamalla luodaan puutarha, jossa silmä lepää ja mielikuvitus leikkii. Mallia suunnitteluun voi ottaa väriopista, luonnosta ja matematiikasta.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.