Efter högsommar och semestertider kommer sensommar, skördetider, de första höstblommorna och skolstart. I skog och trädgård finns tack vare de ihärdiga pollinerarnas arbete mer bär och frukt än vi hinner plocka och spara inför vintern. Sommaräpplen, päron, buskblåbär, krusbär och de sista vinbären väntar just nu på att avnjutas, saftas och syltas.

I år bär rönnbärsträden rikligt med bär. Sötrönn är ett lite mindre träd än vanliga rönnbärsträd. De vinröda rönnbären blir god marmelad till ostbrickan.

Pollinerarna som gjort det viktigaste jobbet för skörden behöver mat under hela växtsäsongen, från det att snön börjat smälta tills den första snön faller. Många vet att tex. sälg är en viktig matkälla tidigt på våren men lika viktigt är det att det finns något att äta på sensommaren och hösten för de som skall övervintra. Pollinerare i olika färg och form samlas nu i mängder på bolltistel och vitlysing. Lite senare är ljung, kärleksört och höstaster välbesökta av de sista bina, humlorna, fjärilarna och andra småkryp.

Bolltistel är välbesökt av små humlor i augusti. Då pollinerarna har mat sent ut på hösten har man gott om dem även nästa vår. När bolltisteln blommat färdigt och fröna mognar lönar det sig att klippa av förställningarna innan fröna faller till marken för det gror väldigt bra och man vill inta ha så många bolltistelplantor.

För att få minst lika fin skörd och blomsterprakt nästa år börjar det bli dags att sprida höstgödsel så att växterna hinner ta upp kalium och kalcium innan bladen faller.

Trots det börjar bli dags för höstgödel och tankar på nästa växtperiod är det ännu mycket kvar av den grönskande och blomsterfyllda sensommaren.

Krusbär ger riklig skörd varje år.

Jaa artikkeli