Då tulpanerna och narcisserna blommat över står bladen, stjälken och fröhuset kvar och vissnar. Om blomman blivit pollinerad sväller fröhuset och med tiden mognar fröna. På små lökväxter som scilla,  porslinshyacint och botaniska tulpaner kan man låta fröna mogna och sprida sig. Men de större tulpanerna och narcisserna blir starkare om man bryter av fröhuset så att all kraft bladen har samlat under den korta växtsäsongen går mer i löken. Av samma anledning skall man låta de vissnande bladen stå kvar ända tills de är så vissna och torra att de lossnar av sig själva om man drar lätt dem.

Växtkraftiga Appeldorntulpaner. De här skall delas då bladen vissnat ner helt.

Röd Appledorn är en välkänd och livskraftig tulpan som återkommer från år till år. Om de blivit fler blommor varje år lönar det sig att gräva upp lökarna då bladen vissnat ner och plantera lökarna som delat på sig med lite större avstånd från varandra. Istället för en stor lök hittas många små lökar.

Om tulpanen blivit pollonerad sväller fröhuset. Bryt av det men låt bladen vissna ner i fred.

Bryt av de befruktade fröhusen på stora tulpaner och narsisser.

Graciös fröställning.

Bolllökens fröställningar är lika dekorativa som blommorna men var beredd på att de sprider mycket frön som gror. Fröställningarna passar mycket bra i både färska och torra buketter.

Jaa artikkeli