Syysaurinko valaisee kookkaiden maksaruohojen laakeat kukinnot tunnelmallisesti. Lempeitä värinyansseja lisää se, että kukintojen roosansävyt vaihtelevat kukintavaiheen mukaan.

Nämä korkeammat (~50 cm), mukavanmuotoisia pensaita muodostavat iso/komea/syysmaksaruohot (Sedum/Hylotelephium) lukeutuvat hyönteismyönteisiin myöhäänkukkijoihin. Kuivatakin kukintoja voi ja ympätä niitä syksyn leikkokukkakimppuihin.

Lajikkeita ja kukintosävyjä on runsaasti, sillä näistä maksaruohoista kehkeytyi niittymäisten perennojen buumin myötä muotikasveja. ’Matrona’ -lajikkeen tummempi varsisto tuo kontrastia istutuksiin. Yleisemmin varsisto ja lehdet ovat sinertävänvihreitä, mutta keltakirjaviakin lajikkeita löytyy. Klassikkolajikkeen ’Herbstfreude’ nimi (eli ’syksyn ilo’) kuvaa hyvin kasvin merkitystä syyspuutarhassa.

Yhdessä koristeheinien kanssa nämä isommat maksaruohot luovat niittymäisiä vaikutelmia. Niitä istutetaan usein massoiksi puistoihin, joissa korkeammillakin heinillä on tilaa huojutella korsiaan komeasti.

Isojen maksaruohojen ja koristeheinien istutukset toimivat hyvin myös ruukuissa. Esimerkiksi parvekkeella ne välittävät kaunista niittymäisyyttä.

Kallioisessa pihapiirissä voi kasvaa luonnostaan isomaksaruohoa (Hylotelephium telephium). Sen lehdet ovat maukasta voileivänpäällystettä ja kukat ihanan limenkeltasävyisiä.

 

Jaa artikkeli