Amppelikukkia

Kävimme muutama päivä sitten (18.5.) jo perinteeksi muodostuneilla kesäkukkaostoksilla inkoolaisessa kauppapuutarha Hagalandetissa. Ruukkukukkaviljelyyn keskittynyt perheyritys myy lähes koko tuotantonsa istutuspöydiltä suoraan kuluttajille.

Sinikaulus (Brachycome multifida) on erittäin säänkestävä kasvi, joka kukkii myöhäiseen syksyyn saakka. Auringossa tai puolivarjossa viihtyvän kasvin korkeus on 20-30 cm. Lakastuneita kukkia ei tarvitse poistaa.

Huovinkukka (Santvitalia procumbens) on kestävä, 20-30 cm korkea kasvi moneen paikkaan, myös maanpeitoksi. Se kestää niin sadetta, tuulta kuin kylmääkin. Tämänkään kasvin lakastuneita kukkia ei tarvitse poistaa.

Heliotroopilla (Heliotropium arborescens) on hieno, vaniljamainen tuoksu varsinkin iltaisin. Vajaa puolimetrinen heliotrooppi viihtyy valoisassa, mutta ei liian kuumalla kasvupaikalla. Se ei saa kuivua liikaa. Kuihtuneet kukinnot poistetaan.

Lämpimän ja aurinkoisen paikan tähtisilmä (Osteospermum ecklonis) vaatii säännöllisen kastelun ja lannoituksen. Kasvi kestää hetkellisen kuivahtamisen. Tähtisilmä kasvaa 35-60 cm korkuiseksi. Vanhat kukat poistetaan.

Pensaspelargoni (Pelargonium hybrid) on voimakaskasvuinen ja pensasmainen pelargonilajike, joka viihtyy parhaiten lämpöisellä ja aurinkoisella paikalla amppelissa, parvekelaatikossa tai ruukussa. Kasvi kestää kuivahtamisen. Vanhat kukkavarret poistetaan.

Tarhadaalia (Dahlia hortensis) on perinteinen, näyttäväkukkainen kasvi. Noin 30-40 cm korkea daalia sopii parhaiten lämpimälle ja aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle. Hallanaran kasvin vanhat kukat ja kukkavarret poistetaan.

Jaa artikkeli