Puiden rungot ovat tähän vuodenaikaan kaunista ja kiinnostavaa tutkailtavaa ja vaikkapa omanlaisensa retken sisältöä. Puut elävät hyvin näkyvästi kanssamme läpi pakkasten ja suojasäiden. Ne luovat pysyvät raamit lumivaipan pehmentämällekin maisemalle.

Iäkkään vaahteran uurroksista runkoa.

Oman lisänsä talvipuiden sävymailmaan tuovat monet rungoilla viihtyvät sammalet ja jäkälät, joista osa on vihreitä, osa taas montaa harmaan sävyä. Puunrungot voivat uurteisine, sileine tai sammalpeitteisine pintoineen olla myös keskeinen osa tuntoaistinkin huomioivaa puutarhaa.

Tiettyjä puita istutetaan vartavasten koristeellisen runkonsa vuoksi, kuten kuparinsävyistä tuohituomea (Prunus maackii). Oikeastaan kaikenlaisista puista löytyy kuitenkin talvista ihasteltavaa, kun kohdistaa katsetta yksityiskohtiin tai vaikkapa koivun vaikuttavaan musta-valkoisuuteen, joka korostuu talven valo-oloissa.

Paitsi että pakkasilma muodostaa hyvän lumisen kontrastitaustan puunrunkojen väreille ja yksityiskohdille, se myös luo omia visuaalisia vaikutelmiaan esimerkiksi kuorruttamalla puut hohtelevalla kuuralla. Etenkin riippaoksaiset koivut muuttuvat silloin satumaisen näköisiksi.

Jaa artikkeli