Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) luo ympärilleen vahvaa tunnelmaa pensastaessaan pörheänä ja suurikukkaisena. Lajikkeita on lukuisia: korkeita, pikkuisia, energisen punaisia, lumivalkeita, persikansävyisiä..

Tällä Suomessakin jo vakiintuneimpiin joulukukkiin lukeutuvalla kasvilla on pitkä ja eksoottinen tarina, joka alkaa atsteekkien mailta nykyisestä Meksikosta. Joulutähti oli silloin nimeltään ’cuetlaxochitl’, mikä viittasi sen sesonkimaisesti hätkähdyttävään kauneuteen. Se, kuten samojen seutujen daalia, oli silloin myös hyötykasvi. Kuumelääkkeenvalmistuksen lisäksi sillä värjättiin kankaita.

Joidenkin lajikkeiden ylälehdet ovat hauskan pyöreäreunaiset.

Sittemmin Meksikoon asettuneiden katolisten munkkien myötä kukan ympärille alkoi kehkeytyä lisää jouluteemaisuutta. Sen kukkien eli ylimpien, terälehtimäisiksi värjäytyneiden lehtien asento toi mieleen Betlehemin tähden. Syntyi myös kertomus Pepita-tytöstä, joka jouluksi keräsi näitä tähtikukkia.

Englanninkielinen nimi ’poinsettia’ juontaa juurensa kasvin USA:lle 1800-luvulla esitelleestä Joel Roberts Poinsettista, joka toimi tuolloin Meksikossa suurlähettiläänä ja oli lisäksi kasvienystävä.

Joulutähden vahvat värit ja ylälehtien suuri värimuutos vihreistä punaisiksi ovat edustaneet monelle taholle joulunajan ihmetyksen tunnelmaa.

Kuvien joulutähdet värittävät iki-ihanaa Talvipuutarhaa Helsingissä.

 

 

Jaa artikkeli