Heinät kaunistavat niittyjä ja puutarhoja usein pitkälle syksyyn ja talveen. Tuleentuessaan esimerkiksi kastikat valaisevat viljapeltomaisen kypsillä sävyillään maisemaa erottuen kauaksikin. Heinien olemuksessa on miellyttävää kepeyttä ja luonnollista tuntua, myös massaistutuksena.

Nykyisin puutarhamyymälöiden valikoimista löytyy sopivia koristeheiniä niin perennaryhmän keventäjiksi, näyttäväksi heinäniityksi kuin syksyiseen ruukkusommitelmaankin.

Esimerkiksi koristekastikka (Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’) on upea lajike, joka viihtyy perushyvässä puutarhamaassa. Kyseinen Karl Foerster oli berliiniläinen puutarhafilosofi ja niittyistutusten edelläkävijä. Tarinan mukaan hän näki tämän nykyään nimeänsä kantavan, erityisen pystykasvuisen heinän junan ikkunasta matkallaan Saksan halki, eikä epäröinyt käyttää käsijarrua hakeakseen sitä myös puutarhurien iloksi.

Heiniä on kutsuttu runollisesti maan hiuksiksi. Hiuksistoa ne muistuttavatkin hulmutessaan syystuulessa. Tuuli saa myös esimerkiksi kastikkaistutuksen rahisemaan kauniisti. On monta syytä innostua heinistä!

Jaa artikkeli