’Carmel Blue’ vielä ulkona pari viikkoa sitten.
Verenpisarat ovat valloittavia – etenkin sen jälkeen, kun olen saanut ne talvehtimaan menestyksekkäästi. Loppukeväällä vien kasvit sisätiloista ulos ja sitten saakin odotella niiden kukkia oikeastaan koko kesän. Kesällä on niin paljon muuta tekemistä ja kukkaa, joka vie huomion, ettei verenpisaroita tule ajatelleeksi. Mutta kun elokuu alkaa kääntyä syyskuun puolelle, alkaa verenpisaraosastolla tapahtua.
Vanha lajike, ehkäpä ’Mrs Popple’, elo–syyskuun taitteessa. Täynnä nuppuja!
Nuppuja kehittyy siitä alkaen versojen kärkiin koko ajan enemmän ja enemmän. Kohtahan kasvit täytyy nostaa sisään! Sama juttu joka vuosi.
Mitä tehdä? Kuinka verenpisarat saisi kukkimaan aiemmin? Keväinen lannoitus? Lisää valoa?
Kokemuksen kautta en uskalla sijoittaa näitä paahteeseen, sillä verenpisara nuutuu hyvin äkkiä, ellei saa runsaasti vettä auringossa. Varjon sijainti on sen suhteen paras. Olenkin pitänyt niitä talon pohjoispuolen kuistin rappusilla. Talveksikaan niitä ei voi nostaa aurinkoisille ikkunoille, tai saa olla joka päivä kastelukannun kahvan jatkeena.
Kokoelma eri verenpisaroideni kukkia: ylimpänä luonnonlaji siroverenpisara (Fuchsia magellanica), sen alla kaksi ’Mrs Popple’ -lajikkeeksi tulkitsemani kasvin kukkaa. Väritys on sama, mutta kokoa on jalostuksen myötä tullut rutkasti lisää. Oikealla näyttävän kookas ’Carmel Blue’.
Ehkäpä yritän nyt sellaista, että annan verenpisaroilleni talvikaudella merileväuutetta ja yritän puhua niille kauniisti aikaisen kukinnan puolesta. Keväällä kuulemma täytyisi latvoa eli katkoa tuoreiden versojen päät, se saa kasvin haarautumaan ja kehittämään kukkanuppuja pikemmin. Mielestäni kyllä tein näin viime keväänä, mutta vain kerran. Toistuvalla latvomisella voisi saada jotakin aikaan. Samalla on oivallinen hetki laittaa latvat pistokkaaksi; verenpisara juurtuu helposti. Keväällä annetaan myös kukintaan kannustavaa lannoitetta.
Raportoin sitten alkukesällä, kuinka kävi. Vinkkejä saa antaa.
Hei vaan! On taas se ihana aika vuodesta, kun Pihakalenteri on tehty ja se lähtee painosta tilaajille kuun vaihteessa. Tätä on kuukausia suunniteltu, kirjoitettu ja kuvattu. Ja nyt se on […]
Lehtikuuset (Larix) ansaitsevat tähän aikaan vuodesta erityishuomiota, sillä ne kuuluvat maiseman myöhäisimpiin värittäjiin. Kausivihantien lehtikuusten neulaset kellastuvat ennen putoamistaan perin kauniisti! Näyttää siltä kuin alkutalven aurinko säteilisi hetkisen juuri
Ihastuttava katsura (Cercidiphyllum japonicum) tuo pirteän tuoksun ulottuvuuden syyspuutarhaan, vaikka se yleensä liitetään kasvukauden aiempiin vaiheisiin. Kuultaviin keltaisen ja punaisen sävyihin syttyvien ruskaisten katsuranlehtien aromi on ihmeellisen imelä. Tuoksun voi [&h
Syksy on erilaisten kurpitsojen aikaa. Mikäpä olisi ihanampaa kuin lämmittävä, samettinen kurpitsakeitto tai uunissa paahdetut kurpitsaviipaleet pääruoan lisukkeena? Lajikkeissakin riittää kokeilemista: on spagettikurpitsaa, myskikurpitsaa, hokkaidonkurpitsaa ja vaikka mitä.
Puutarhan talvilevon aikana viherpeukalot voivat katsahtaa, millaisia kasviaiheita näyttelytiloista löytyykään. Tämänkertaisessa näyttelyvinkissä kasvit kukoistavat kirkkotekstiileissä, joita käsityömestari Helena Vaari on kirjonut 1980-luvulta lähtien maamme luterilaisiss