Oma PIHA -lehden nro 2/2016 pääkirjoituksessa ehdotetaan puutarhapalstoja pakolaisille.

Omien vihannesten kasvattaminen antaisi pakolaisille uuden siteen maahan, josta he ovat tulleet turvaa hakemaan.

Omien vihannesten kasvattaminen antaisi pakolaisille uuden siteen maahan, josta he ovat tulleet turvaa hakemaan.

– Oltakoon pakolaisista ja heidän syistään mitä mieltä tahansa, niin tosiasia on, että Suomeen saapui viime vuonna yli 30 000 pakolaista. Heistä yli 10 000 ihmiselle tullaan myöntämään turvapaikka ja he jäävät pysyvästi Suomeen, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Pakolaisuuden merkittävä syy on ilmaston kuivuminen Afrikassa, Lähi-Idässä ja Keski-Aasiassa. Monet ovat menettäneet elantonsa, kun maanviljely ja karjanhoito ovat käyneet mahdottomaksi ja väestö on siirtynyt slummeihin. Toimettomuudesta sikiävät sisällissodat, jota ihmisjoukot pakenevat Eurooppaan hakien turvaa ja toivoa.

Pakolaisista aiheutui viime vuonna Suomen valtiolle kuluja 20 000–30 000 euroa kutakin tulijaa kohden. Kustannukset jatkuvat loputtomasti, ellei kotouttamisessa onnistuta. Se näyttää kuitenkin takkuavan pahoin. Maahantulijat eivät kielitaidottomina tule pärjäämään normaaleilla työmarkkinoilla eikä heidän sallita työllistyä työehtosopimuksia alemmilla palkoilla.

On löydettävä uusia eväitä kotouttamisen onnistumiseksi. Yksi mainio keino on osoittaa heille oma puutarhapalsta. Omien vihannesten kasvattaminen antaisi uuden siteen maahan, josta he ovat tulleet turvaa hakemaan. Oma viljelypalsta antaisi puuhaa ja mielenrauhaa. Sillä olisi terapoiva vaikutus sotia ja julmuuksia paenneille ihmisille.

Nyt tarvittaisiin kuntien, kansalaisjärjestöjen ja yksittäisten puutarhaihmisten apua ”puutarhapalsta pakolaisille” -hankkeen synnyttämiseen. Nopealla toiminnalla voitaisiin organisoida jo vapuksi tuhansille turvapaikkaa etsiville vaikkapa parin aarin suuruinen palsta.

Puutarhapalsta on halpaa ja tehokasta kotouttamista. Peltohehtaarin vuokra on 500–800 euroa, ja hehtaari voitaisiin jakaa 50 palstaan. Siemenet eivät maksa montaa euroa ja työkaluja voidaan kierrättää.

Puutarhapalstalla on tekemistä koko kesäksi. Kasvun ihmeen seuraaminen antaa toivoa. Ei pidä vähätellä myöskään palstalta saatavan ruoan merkitystä. Itse kasvatetuista vihanneksista ihmiset voivat laittaa mieleistään ruokaa.

 

 

Jaa artikkeli