Orkideat ostetaan kotiin yleensä kukkivina. Useimmat orkideat ovat alun perin kotoisin tropiikista, mutta ne on jalostettu viihtymään normaalissa huoneilmassa. Orkideoiden kukinta kestää jopa kuukausia, mutta kukkien lakastuttua moni heittää orkidean pois. Orkidea on pitkäikäinen ja se on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen.

Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa turhan hienojakoisessa kasvualustassa. Siksi kasville kannattaa kotona vaihtaa uusi kasvualusta.

Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa turhan hienojakoisessa kasvualustassa. Siksi kasville kannattaa kotona vaihtaa uusi kasvualusta.

Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta. Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin tai sammaleisten kivien päällä. Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti sateiden välillä. Siksi kasvualustan tulee ruukussakin olla ilmavaa. Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Sen vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen kukkamulta.

Liian tiiviissä ja multamaisessa kasvualustassa orkidean juuristo kärsii märkyydestä ja ilmattomuudesta. Tällöin juuret ruskettuvat ja mätänevät helposti. Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa turhan hienojakoisessa kasvualustassa. Siksi kasville kannattaa kotona vaihtaa uusi kasvualusta.

− Jos halutaan kullekin orkidealajille paras mahdollinen kasvualusta, se kannattaa sekoittaa itse. Nykyään markkinoilla on orkideakasvualustapakkaus, jossa on erillispakattuina männyn kaarnaa, lehtipuuhiiltä, kuitupitoista turvetta ja perliittiä. Näistä osasista on helppoa sekoittaa oikeanlainen kasvualusta kaikille orkideoille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Yleisimmin myytävät perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret paljaina. Tämän vuoksi perhosorkidea istutetaan ilmavaan kasvualustaan, joka kuitenkin sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella päivittäin.

− Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista. Joukkoon voi lisätä noin 20 prosenttia turvetta pidättämään vettä.  Näiden lisäksi ruukkuun kannattaa sekoittaa ruokalusikallisen verran hiiltä, vinkkaa Riikka Kerttula.

Perhosorkidean kasvualusta voidaan vaihtaa lähes milloin vain. Ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua. Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa vähintään kolmen vuoden välein.

Niksit perhosorkidean hoitoon:

  • Kastele perhosorkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen ja anna kostua noin puoli tuntia. Hanallisessa orkidearuukussa kasteluvesi voidaan laittaa suoraan ruukkuun ja päästää puolen tunnin kuluttua hanasta kastelukannuun.
  • Lannoita säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä orkidealannoitteella.
  • Kukinnan jälkeen vaihda tarvittaessa uusi kasvualusta: männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan vähintään kolmen vuoden välein.
Jaa artikkeli