Vaahteran ruskalehti

Maanantaipäivä (19.10.) oli pilvinen ja tyyni, mutta kovasti usvainen. Muutaman tunnin retkelläni Hankoniemellä keskityin etsimään kuvauskohteikseni värikkäitä ruskalehtiä ynnä muuta vastaavaa, koska usva häiritsi pahasti kauempia kohteita. Tietysti joskus usvakin tekee maisemasta todella kuvauksellisen.

Skogbyn ruukkialueella tie kulkee Aholan talon pihapiirin läpi. Pihan laidalla kohoaa korkeuksiin mahtava lehtikuusi, jonka latvasta eräällä kierroksellani maisemaa katseli harmaapäätikka. Nyt sitä ei näkynyt, joten tyydyin ottamaan kuvia lehtikuusen kävyistä.

Huomasin pihalla myös kukkivan kurjenkellon! Samassa varressa kukan vieressä oli vielä nuppukin. Kurjenkello kukkii normaalisti kesäkuun lopulta syyskuulle, mutta nythän eletään jo lokakuun loppupuolta.

Katseeni osui heinikossa kasvavaan ruusupensaaseen, missä oli kuin punainen karvapallo. Sen sisällä saattaisi olla ruusunmarja, jonka siemenet olivat alkaneet työntää ilmoille juuriaan harvinaisen pitkään lämpimänä jatkuneen syksyn takia. Todennäköisempi taitaa kuitenkin olla ns. ruusunäkämä. Se on kasvin eri osissa esiintyvä kasvannainen, jonka aiheuttajina ovat loissienet ja bakteerit tai eräät eläimet (madot, punkit, hyönteiset). Enpä muista kuitenkaan aiemmin nähneeni tuollaista. Onko tämä teille tuttua, hyvät lukijat? Lisätty 22.10.: Tarkemmin asiaa selvittäessäni päädyin siihen, että kyseessä on takkuäkämäpistiäisen aiheuttama kasvuhäiriö.

 

 

Jaa artikkeli