kevatkukkia

Ihanat leikkokukat ja hyödetyt sipulikukat luovat kotiin kevättunnelmaa. Pelargoniatkin alkavat jo silminnähden virkistyä kevään edetessä. Tässä muistutuksena muutamia yleishyödyllisiä vinkkejä jotta kasvisi kestävät mahdollisimman pitkään ja saat kaiken ilon irti alkukevään piristäjistä!

  • Ruukkuihin istutetut, hyödetyt sipulikukat kuten helmililjat, krookukset ja narsissit pitävät viileästä. Saat ne kukkimaan kauemmin kun siirrät ne aina yöksi viileään paikkaan. Sama pätee myös esikoihin ja leikkotulppaaneihin.
  • Älä laita leikkonarsisseja samaan maljakkoon muiden kukkien kanssa koska varresta erittyy myrkyllistä limaa joka voi tappaa muut samassa vedessä olevat kasvit. Jos kuitenkin haluat laittaa narsisseja yhteen muiden kukkien kanssa, pidä narsissit ensin omassa maljakossaan vuorokauden ajan.
  • Poista leikkotulppaaneista tarvittaessa alin suurikokoinen lehti (tai lehtiä) jotta tulppaani ei alkaisi nuokkua maljakossa ja leikkaa kaupasta oston jälkeen veitsellä myös uusi imupinta. Näin kimppu pysyy pitkään terhakkana. Pidä maljakossa vesimäärä maltillisena jotta varret eivät venyisi liikaa pituutta.
  • Tulppaanit eivät tarvitse kirkastetta veteensä, neilikoille voi halutessaan tipauttaa veteen kirkasteen sijasta sokeripalan.
  • Mikä tahansa leikkokukka on kyseessä, on hyvä poistaa aina varresta ne lehdet jotka muutoin jäisivät veden alle. Vesi pysyy kirkkaana ja vapaana vettyvistä mätänevistä lehdistä.
  • Leikkotulppaaneille ja -narsisseille laitetaan maljakkoon viileää vettä, ruusuille ensimmäinen maljakkovesi voi olla melko kuumaa tai ainakin huoneenlämpöistä.
  • Jos hyödät oksia, leikkaa ne maljakkoon aina mieluiten lauhalla säällä. Jotkut myös liottavat tai sumuttelevat hennosti oksia koska siirtyväthän ne huomattavasti kuivempaan huoneilmaan. Olen tosin havainnut että lehtien ja kukkien puhkeaminen onnistuu useimmiten aivan hyvin ilman kummempia erikoistoimenpiteitä.
  • Säästä esikot, jouluruusut ja kukkaan hyödetyt sipulikukat ulos istutettaviksi. Säilytä ne viileässä paikassa kukinnan jälkeen aina kevääseen ja istuttamiseen asti. Muista kastella aina välillä. Hyvällä onnella esikot ilahduttavat puutarhassa kevät toisensa jälkeen.
  • Nyt on jo korkea aika vaihtaa mullat pelargoneille jos et ole sitä vielä tehnyt, ottaa pistokkaita juurtumaan sekä tietysti lannoittaa vanhempia pelakuita.
Jaa artikkeli