Mausteneilikka

Joulu ei tunnu oikealta ilman pipareita ja puuroa. Vaikka juhla on vuosien varrella kokenut monia muutoksia, tuoksuu joulu edelleen samalta kuin sata vuotta sitten. Kaneli ja neilikka kuuluvat joulun mausteista perinteisimpiin. Molemmat talven tuoksuista ovat peräisin suurista, trooppisista puista.

Mausteneilikat ovat myrttikasveihin kuuluvan neilikkapuun (Syzygium aromaticum) kuivattuja kukkanuppuja. Laadukkaimmillaan kuivatussa neilikassa on pullea varsi ja sen päässä on jäljellä pyöreä nuppu. Avautuneet terälehdet kertovat liian myöhäisestä keruuajankohdasta.

Alun perin neilikkapuut ovat kotoisin Indonesiasta, ja 1600- 1700 -luvulla neilikan ympärillä pyörikin hollantilaisten valloittajien myyntimonopoli. 1800 -luvulla mausteneilikan viljely levisi myös ranskalaisten ja englantilaisten valloittamille alueille.

Kaneli

Kanelimauste on trooppisen kanelipuun (Cinnamon zeylanicum) kuorta. ”Oikean” kanelin lisäksi kanelia kerätään myös muiden Cinnamum-puiden rungoista, ja Suomessa myytävät, valmiiksi jauhetut mausteet ovatkin yleensä useammasta lajista kerättyjä sekoituksia.

Mausteena käytetään puun sisäkuorta. Kaneli ja ”villikaneli” eli kassia ovat maailman vanhimpia tunnettuja mausteita. Mitä ohuempaa ja tiiviimmin rullautunutta kanelitanko on, sitä laadukkaampaa kaneli on. Oikean kanelin tuntee siitä, että tanko on kiertynyt molemmilta reunoiltaan. Kassiasta valmistetut tangot eivät kierry yhtä voimakkaasti, ja voivat näyttää litteiltä puupaloilta.

Jaa artikkeli