Pimeänä kautena ruokapöytää piristää salaattisato, jota ammattilaiset poimivat ja toimittavat kauppoihin joka päivä kotimaisilta kasvihuoneilta. Miltä kuulostaisi juotava salaatti tai lämmin, ruokaisa ateriasalaatti?

Lehtisalaatin heleänvihreä väri ja jääsalaatin iloinen rapsahdus saavat kaamoskansalaisen kesämielelle. Rucola ja romaine, lollo rosso ja mitsuna, tahtsai, frisee ja tammenlehvät herättävät mielenkiinnon jo sanoina.

Jääsalaatin suosio on kasvanut kymmenisen vuotta eli siitä alkaen, kun jääsalaatti tuli markkinoille. Suomalaisten suosikkisalaatteja ovat myös ruukkulehtisalaatti ja keräsalaatti.

Erikoissalaateista pyrähdyksen on tehnyt rucola. Rucolassa on luonnetta ja se antaa ruokiin italialaisen twistin. Roomansalaatin suosio on kasvussa sekin. Kukapa ei tuntisi caesarsalaattia ja arvostaisi roomansalaatin ryhdikkyyttä vaikkapa leivän päällä.

Kokeile lämpimiä salaatteja

Nyt kannattaa koota ruokaisa ateriasalaatti, jossa yhdistyvät osin kylmät, osin lämpimät ainekset. Jopa salaattien lehtiä voi kevyesti ja nopeasti kuumentaa. Voit pyöräyttää kuuman pannun kautta rooman- tai jääsalaattia, rucolaa tai mitsunaa.

Varaa niin monta lautasta kuin on syöjääkin. Revi suoraan lautasille yhtä laatua tai erilaisia salaatinlehtiä: mehevää jää- tai tukevaa roomansalaattia, pehmeää kerä- tai ruukkusalaattia, väriksi lollo rossoa tai tammenlehvää ja makua antamaan rucolaa tai mitsunaa.

Pirskota salaattipedille kevyesti öljy-viinietikka- tai öljy-balsamicokastiketta. Ripottele joukkoon tuoreita yrtinlehtiä makusi mukaan.

Tukevoita salaatti joko perunalla, täysjyväriisillä, pastalla tai speltinjyvillä. Nämä voivat olla edellispäivänä keitettyjä ja niihin kannattaa kiepauttaa öljykastiketta. Bulgur ja couscous tarjoavat nopean vaihtoehdon.

Siemenet ja pähkinät ovat salaatinlehdille loistopari. Kokeile seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä. Maku tulee parhaiten esiin, jos paahdat siemenet ja pähkinät pinnoitetulla pannulla.

Täydennä salaatin kasvisosuutta sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Lohko lautasille tomaatteja, kuutioi kurkkua, suikaloi paprikaa tai hienonna sipulia.

Lisää lopuksi jotain lämmintä ja ruokaisaa. Voit pikapaistaa pannulla pieniä kalafileitä tai ohuita lohiviipaleita. Voit kypsentää vokkipannulla broilerisuikaleita. Tai kokeilepa kevyesti paistettuja herkku- tai siitakesieniä.

Sujauta lautasten reunoille lopuksi lämmintä leipää. Tuoksuva, maistuva ja kylläisyyttä antava salaatti on kokonainen ateria!

Salaattia voi juodakin

Maailmalla ruokamuotia juuri nyt ovat juotavat salaatit. Ne valmistuvat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla. Juoma toimii aamuherätyksenä, alkudrinkkinä aterialla tai välipalana.

Revi kulhoon jää- tai roomansalaattia ja lohko joukkoon kuorittua kurkkua. Mausteeksi sopii tilkka sitruunamehua, basilikanlehdet, suola ja pippuri. Notkista seos omenamehulla. Surauta ainekset tasaiseksi juomaksi ja tarkista maku.

Vaihtelua ja lisämakua juomaan saat lisäämällä banaania, kiiviä tai marjoja.

Salaattifaktaa:

  • Suomalainen popsii kasvihuonesalaatteja 1,2 kiloa vuodessa. Puhtaus, kotimaisuus ja tasalaatuisuus houkuttavat. Salaatit tulevat 130 kotimaiselta kasvihuoneyritykseltä. Vuosittainen sadon suuruus on miljoona kiloa leikattuja salaatteja ja sen lisäksi 52 miljoonaa kappaletta ruukkusalaatteja.
  • Vuonna 2005 suomalainen söi salaatteja yhteensä 4,76 kg. Luvussa ovat mukana sekä avomaan että kasvihuonesalaatit, niin kotimaiset kuin tuontisalaatitkin. Amerikansalaatin osuus kulutusluvusta on noin puolet.
Jaa artikkeli