Luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulotutkimuksen (MARSI) mukaan vuoden 2010 satotaso oli kuivuudesta huolimatta myyntimäärällä mitattuna runsas. Luonnonmarjojen ja -sienien kokonaispoimintatulot nousivat 2000-luvun suurimmiksi. Parhaaseen myyntitulokseen pääsi puolukka, jonka kauppaantulomäärä oli 60 prosenttia suurempi edellisvuodesta. Puolukan lisäksi herkkutatti yllätti kasvullaan.

Mustikka- ja lakkasadot olivat keskinkertaisia ja paikoin hyviä vuonna 2010. Lakkaa poimittiin myyntiin 152,2 tonnia, mikä oli yli puolet enemmän kuin edellisvuonna. Mustikkaa kerättiin myyntiin 2,8 miljoonaa kiloa. Mustikan suosiota niin Suomessa kuin ulkomailla on kasvattanut tutkimustulokset sen myönteisistä terveysvaikutuksista. Mustikka onkin tärkeä vientimarja yhdessä puolukan kanssa.

Monen luonnonsienen kohdalla satovuosi 2010 jäi heikoksi. Liiallinen kuivuus ja pitkät hellejaksot haittasivat sienien kasvua erityisesti Itä-Suomessa. Itä-Suomi on perinteisesti ollut parasta kaupallisen sienenpoiminnan aluetta. Pahiten sääoloista kärsivät rouskut, mutta kuivuus haittasi myös kantarellin kasvua ja suppilovahverosatoa.

Poikkeuksena oli herkkutattisato, joka yllätti suuruudellaan. Perinteiseltä herkkutattien kasvualueelta Pohjois-Karjalasta saatiin runsas sato. Tämän lisäksi herkkutatteja esiintyi paikoitellen muuallakin runsaasti, jopa Etelä-Suomessa asti. Herkkutatti on tärkeä vientisieni. Suurin osa sienistä viedään Italiaan, jossa herkkutatti on arvostettu ruokasieni.

Marjat talteen ulkomaalaisten poimijoiden avulla

Luonnonmarjoja poimitaan yhä vähemmän kotimaisin voimin. Nykyiset myyntipoimijat ovat ikääntymässä, eikä nuoria ole helppo innostaa myyntipoimintaan. Marjat ovat vaarassa jäädä metsiin.

Marjojen poiminnassa on turvauduttu viime vuosina ulkomaalaisiin poimijoihin. Eniten poimijoita on ollut Lapin ja Oulun läänien alueella, mutta poimintaa pyritään järjestämään aina siellä missä satotilanne on hyvä. Satojen vaihdellessa vuosittain eri alueilla, voi ulkomaalaiset poimijat ryhmänä helposti ohjata uusille alueille tarpeen mukaan.

Luonnonmarjojen ja –sienten kauppaantulokyselyssä (MARSI) on mukana tärkeimmät marja- ja sienikauppaa harjoittavat yritykset.

Jaa artikkeli