Ahvenanmaa on aurinkoisin paikka Pohjoismaissa, toisella sijalla on Gotlanti. Niinpä maakunnan omenat värittyvätkin hyvin. Nyt saarelta tulee myös kotimaista päärynää. Uudessa Puutarha-Sanomat –lehdessä (9/2009) kerrotaan, kuinka uudet päärynäviljelmät Ahvenanmaalla tuottavat kookasta ja maukasta päärynää.

Ahvenanmaan puutarhahallilla, ÅTH:lla, on kolme päärynän sopimusviljelijää. Heistä ensimmäisenä päärynänviljelyn aloittivat Annika ja Kristian Karlsson, jotka ovat myös kokeneita omenanviljelijöitä. Hedelmäalaa heillä on liki 20 hehtaaria.

Karlssonit pakkaavat päärynän vihreään 5 kilon laatikkoon. ÅTH on suunnitellut laatikon koon yhdessä kauppaketjujen kanssa, jotta pienetkin myymälät voivat ottaa tätä uutta kotimaista hedelmää myyntiin. Karlssoneilla päärynälajikkeina ovat ’Clara Frijs’, ’Conference’ ja ’Concorde’, joista kaksi ensimmäistä ovat muodoltaan pyöreähköjä ja ’Concorde’ on perinteisen päärynän muotoinen.

Päärynän keruussa käytetään itsekulkevaa vaunua, jonka poimintatason korkeutta ja vaunun vauhtia voi poimija säätää.

Lue juttu Karlssonien päärynäviljelystä digitaalisesta näköislehdestä Linkki:Puutarha-Sanomat numero 9/2009

tai voit tilata Puutarha-Sanomat –lehden asiakaspalvelustamme, puh. 010 387 0880 (ark. 9–15) tai www.puutarha-sanomat.net -sivuston oikeasta palkista.

Katso video tästä

Jaa artikkeli