ViherTek, Viheralan ammattinäyttelyn yhteydessä jaettiin keskiviikkona 7.10.2009 Helsingin messukeskuksessa neljä viheralan tunnustuspalkintoa viheralan hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon saajat ovat onnistuneet omassa vaativassa työ- tai luottamustehtävässään erittäin hyvin. Tunnustuspalkinnon saivat Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkö Esko Karttunen, toimitusjohtaja Henrik Bos, Porvoon kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunisto vanhempi tutkija Marjatta Uosukainen MTT Laukaasta.

Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkö Esko Karttunen on erinomainen esimerkki auttavasta asiantuntijasta, kokemustaan nöyrästi jakavasta herrasmiehestä, joka ei tee itsestään numeroa. Kiireistään huolimatta hän on aina kuunteleva ja läsnä oleva niin asiakkaiden kuin työtovereiden keskuudessa. Seinäjoen seurakunnan hautaustoimi on kehittynyt kokonaisuudessaan hänen aikanaan merkittävästi. Nykyaikaiset toimintatavat ja toimitilat ovat hyvin pitkälle hänen määrätietoisena kehitystyönsä ansiota. Myös ympäristöasiat ovat hänen sydäntään lähellä, yhdessä organisaation kanssa näitä asioita on kehitetty alan diplomiin asti.

Toimitusjohtaja Henrik Bos on aktiivinen ja voimakastahtoinen vaikuttaja, joka omalla vahvalla persoonallisella tyylillään vie asioita nopeasti ja tehokkaasti eteenpäin. Hän tarttuu herkästi uusiin ideoihin eikä hän pelkää esittää asioita eteenpäin. Hänen karismansa ja ammattitaitonsa on purrut myös ulkomailla. Hän oli World Skills –kilpailussa viherrakentamisen lajin expertti Kanadassa ja hän vastaa pääexperttinä kahden vuoden kuluttua Lontoossa pidettävien World Skills-kisojen viherrakentamisen lajin toteutumisesta. Bos ajaa voimakkaasti viherrakentamisen opetuksen kehittämistä. Hän on mukana opetushallituksen maatalous- ja ympäristöalan koulutustoimikunnassa. Lisäksi hänellä on monia luottamustehtäviä, joista yksi merkittävä on Viheraluerakentajat ry:n puheenjohtajuus.

Kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunisto on omalla vahvalla panoksellaan ja osaamisellaan nostanut Porvoon kaupungin imagoa vihreänä ja monipuolisena puistokaupunkina. Kaupungin jokirannat ovat saaneet aivan uuden ilmeen ja porvoolaiset ovat ottaneet rannat aktiiviseen käyttöön. Kaupunkilaiset ja kaupungin päättäjät ovat hyvin tyytyväisinä todenneet kaupungin puistojen myönteisen kehityksen. Porvoosta on Kauniston kaudella tullut yksi Suomen merkittävimmistä puistojen kaupungeista.

MMM, vanhempi tutkija Marjatta Uosukainen on tehnyt pitkän päivätyön suomalaisen piha- ja puistoympäristön kasvillisuuden eteen. Uransa alkuvaiheessa hän oli mukana jalostamassa kotimaisia alppiruusuja. Tuloksena markkinoilla on jo useita kotimaisia alppiruusulajikkeita. Hän on tehnyt määrätietoisesti työtä aidon ja terveen viherrakentamisen kasvimateriaalin hyväksi. Supistuvista resursseista huolimatta hän on pystynyt pitämään yllä Maatalouden tutkimuskeskuksessa Laukaassa tätä tärkeää työtä. Uosukainen on ollut ja on mukana monissa viherrakentamisen kasvitutkimuksissa. Lisäksi tunnettu esitelmöitsijä ja kirjoittaja. Hän on ollut aktiivisesti monissa alan yhdistyksissä valtakunnan tasolla sekä paikallisesti Jyväskylän seudulla.

Viheralan tunnustukset, Viherympäristö-palkinnot myöntävässä palkintoraadissa ovat toimitusjohtaja Pekka Metsola Puutarhaliitto ry, toimitusjohtaja Pekka Leskinen Viherympäristöliitto ry, näyttelyjohtaja Mikko Horppu Suomen messuilta ja raadin sihteeri on toiminnanjohtaja Seppo Närhi Viheraluerakentajat ry.

Jaa artikkeli