Viiden yleisömessun kokonaisuus – Kevätpuutarha, OmaMökki, Oma Koti, Asuntomarkkinat ja Sisusta! – keräsi Helsingin Messukeskukseen neljän päivän aikana 62 636 puutarhanhoidosta, rakentamisesta, remontoimisesta, sisustamisesta ja mökkeilystä innostunutta kävijää. Tuotteita ja palveluja heille esitteli ennätykselliset 656 näytteilleasettajaa. Oma Pihan -lehden osastolla järjestetyissä arvonnassa onni suosi Melina Heikkilää Toijalasta.

Päivittäiset kävijämäärät olivat: torstaina 11.374, perjantaina 10.469, lauantaina 22.280 ja sunnuntaina 18.513 kävijää. Lisäksi lehdistökeskuksessa akkreditoitui 579 median edustajaa.

Ylipuutarhuri Aarno Kasvi oli tavattavissa Oma PIHA-lehden osastolla lauantaina ja sunnuntaina. Puutarhasuunnittelija Saila Routio antoi neuvoja torstaina ja Eija Klaucke perjantaina sekä puutarhuriMatti Lahtinen torstaina ja perjantaina.

Oma PIHA -lehden osastolla oli uutuuskirjana Oman pihan ÖTÖKÄT. Sitä esittelivät kirjan kirjoittaja Leena Luoto ja valokuvaaja Heikki Luoto. Kirja osoittautui myyntimenestykseksi ja erityisesti lapset tunsivat vetoa ötökkämaailmaan.

Suomen Messujen TNS Gallupilla teettämän kävijätutkimuksen mukaan 90 prosenttia kävijöistä oli tyytyväisiä viiden messun kokonaisantiin. Messuille tultiin hakemaan uusia tuotteita ja ideoita, asiantuntijaneuvoja sekä kartoittamaan ostovaihtoehtoja. 64 prosenttia kävijöistä olikin löytänyt messuilta uuden tuotteen tai palvelun.

Vuoden alusta laajennetun ja suurennetun kotitalousvähennyksen hyödyntäminen kiinnostaa messukävijöitä. Kävijöistä puolella on kodin tai mökin remontointiaikeita tänä vuonna, ja viidennes on aikeissa toteuttaa pihalla tai puutarhassa suuremman muutoksen. Runsaat puolet kävijöistä aikoo myös hyödyntää kotitalousvähennystä tai vakavasti harkitsee vähennyksen hyödyntämistä. Vastaajista 70 prosenttia aikoo hyödyntää kotitalousvähennystä vakituisen asunnon, ja 27 prosenttia vapaa-ajan asunnon remontointi- ja kunnostustyössä. 23 prosenttia aikoo hyödyntää kotitalousvähennystä vakituisen asunnon, ja 9 prosenttia vapaa-ajan asunnon piha- ja puutarhatyössä.

Pekka Puska on Vuoden Mökkiläinen 2009

Työ- ja elinkeinoministeriön Saaristoasiain neuvottelukunta ja Suomen Messut valitsivat vuoden 2009 mökkiläiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan. Hän on korostanut terveellisen ruokavalion ja liikunnan merkitystä kansanterveyden kohottamisessa, mutta näkee, että myös mökkeilyllä voi olla tärkeä merkitys ihmisen terveyden ylläpitäjänä.

Jaa artikkeli