Hyvä välipala sisältää kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä. Tuoreessa kyselyssä selvisi, että yläkoululaisille tarjottavan välipalan sisällössä on parannettavaa. Vain noin puolessa välipalaa tarjoavia kouluja kasviksia oli tarjolla välipalaksi päivittäin.

Yläkoulujen välipalatarjontaa selvitettiin toukokuussa 2007 toteutetulla kyselyllä, johon vastasi 135 ruokapalvelupäällikköä. Heistä reilu 60 prosenttia ilmoitti, että välipalaa tarjotaan joko kaikissa tai osassa niitä yläkouluja, joiden ruokapalveluista he vastaavat. Kysely toteutettiin osana Terveyttä kasviksilla -kampanjaa ja sen tarkoituksena oli selvittää erityisesti kasvisten roolia välipalatarjonnassa.

Selvityksen mukaan välipalalla on lähes aina tarjolla sämpylöitä tai leipiä. Myös hedelmät, vihannekset ja juurekset sekä leikkeleet sisältyvät varsin usein välipalatarjontaan. Kuitenkin vain noin puolet vastaajista ilmoitti, että kyselyä edeltäneen viikon aikana välipalalla oli tarjottu joka päivä kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä muodossa tai toisessa.

Tavallisimmat tavat tarjota välipalalla kasviksia olivat hedelmät sellaisenaan tai lohkoina ja vihannekset leivän päällä tai sämpylän välissä. Myös juuresten ja vihannesten tarjoaminen sellaisenaan tai pilkottuina olivat melko yleisiä tarjoilutapoja. Marjojen käyttö välipalalla oli sitä vastoin vähäisempää.

Vastaajia pyydettiin myös esittämään perusteluja, mikäli kasviksia ei ollut välipalalla tarjolla päivittäin. Kaksi yleisimmin esitettyä syytä olivat kasvisten hinta ja koululaisten haluttomuus syödä kasviksia. Myös kasvisten käsittelyn haastavuutta ja esikäsiteltyjen kasvisvaihtoehtojen heikkoa saatavuutta pidettiin perusteena sille, ettei kasviksia ole tarjolla päivittäin.

Välipalalle yksi kourallinen kasviksia

Päivittäinen kasvissuositus puoli kiloa eli kuusi kourallista toteutuu vain, jos myös välipalat sisältävät kasviksia. Kunnon välipalan perusta on kourallinen kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä sekä jotakin viljavalmistetta, esimerkiksi täysjyväleipää. Välipalaa voi täydentää vähärasvaisilla, -sokerisilla ja -suolaisilla maito- ja lihavalmisteilla.

Edistetään yhdessä koululaisten terveyttä

Terveyttä kasviksilla -kampanja on Kotimaiset Kasvikset ry:n, Suomen Sydänliiton, Syöpäjärjestöjen, Suomen Terveydenhoitajaliiton ja Suomen Hammaslääkäriliiton yhteinen kampanja. Kampanjan tavoitteena on lisätä kasvisten eli vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien käyttöä osana lasten ja nuorten monipuolista ruokavaliota ja opastaa koululaisia sisäistämään hyvän ateriarytmin tärkeys.

Kasvisten määrän lisääminen lasten ja nuorten ruokavalioon auttaa vähentämään monien sairauksien vaaraa aikuisuudessa. Painonhallinta ja suun terveys ovat ajankohtaisia teemoja jo koululaisilla, koska ylipainoisuus, hampaiden reikiintyminen ja eroosio ovat lisääntyneet nopeasti lapsilla ja nuorilla.

Tämän vuoksi on erittäin tärkeää vaikuttaa koululounaan ja välipalan sisältöön sekä laatuun. Lisäksi tulee muistaa vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien tärkeä rooli niin koululounaassa kuin välipalassakin. Eri tahojen toimiessa yhdessä viesti terveyttä edistävästä ravitsemuksesta ja kasvisten merkityksestä siinä vahvistuu.

Jaa artikkeli