Lasten lihavuusongelman vähentämiseksi on keksitty uusi keino, Food Dudes -videosarja, jonka avulla lapset opetetaan syömään enemmän kasviksia. Ohjelmasta tehdyt pilottitutkimukset Irlannissa ja Isossa-Britanniassa ovat olleet lupaavia.

Food Dudes -ohjelmassa supersankareiden tehtävänä on pelastaa maailma pahisjengin ilkeältä suunnitelmalta, jonka tarkoituksena on tuhota maailma varastamalla kaikki hedelmät ja vihannekset. Ohjelman sankarit (Food Dudes) saavat yliluonnollisia kykyjä aina kun syövät kasviksia. Tehtäväänsä toteuttaessaan supersankarit toivovat pelastavansa miljoonien kasviksista kieltäytyvien lasten hengen.

Ohjelman tarkoituksena on vaikuttaa lasten käyttäytymiseen psykologisten periaatteiden avulla. Ohjelmassa vakuutetaan lapsia siitä, että syömällä kasviksia ja hedelmiä uudelleen ja uudelleen he oppivat myös pitämään niistä.

Food Dudes -ohjelman kuusi osaa on jaksotettu 16 koulupäivälle. Lapset saavat myös vanhemmilleen vietäväksi koulutuspaketit, joiden avulla voidaan tarkkailla kasvisten kulutusta myös kotona. Lapset saavat ponnisteluistaan lahjaksi muun muassa kyniä, tarroja ja kynäpusseja.

Vähiten kasviksia syövät hyötyivät eniten

Irlantilaisessa kuuden koulun pilottitutkimuksessa havaittiin, että koululaisten päivittäinen hedelmienkulutus kasvoi vuoden aikana keskimäärin 49 grammasta 93 grammaan. Vähiten hedelmiä ja vihanneksia syövien lasten kulutusluvut nousivat keskimäärin yhdestä grammasta 52 grammaan.

Myös 150 koulun pilottitutkimuksesta saatujen alustavien tulosten mukaan 90 prosenttia osallistujista alkoi syödä vähintään yhden annoksen hedelmiä päivässä sen sijaan, että aikaisemmin he eivät olleet syöneet yhtään annosta. Lapsista 80 prosenttia alkoi myös syödä vähintään yhden annoksen vihanneksia päivässä.

Irlannin tasavallan hallitus onkin nyt päättänyt laajentaa ohjelman koskemaan kaikkia maan 4-11 -vuotiaita lapsia. Tutkimuksia on tehty myös Isossa-Britanniassa ja Italiassa ja Kalifornia ja Kanadakin ovat olleet ohjelmasta hyvin kiinnostuneita.

Isossa-Britanniassa havaittiin, että ohjelman hyödyt säilyivät vähintään 18 kuukautta sen jälkeen kun lapset olivat nähneet Food Dudes -jaksot. Ohjelman on laskettu maksavan noin 35 puntaa lasta kohden.

Jaa artikkeli