Ensimmäiset varhaisperunat tuovat kesän kielelle. Varhaisperunaa ja avomaan ensivihanneksia nostetaankin jo täydellä teholla.

Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan varhaisperunaa alettiin juhlia Lounais-Suomen rannikkokaupungeissa 1960-luvulla. Perunasesonki osui samaan aikaan sillilaivojen paluun kanssa, minkä vuoksi uudesta perunasta ja islanninsillistä tuli erottamaton pari.

Maalaistaloissa ensimmäisten varhaisperunoiden saaminen pöytään on ollut tärkeä tapaus, mutta muuta yhteisöllistä varhaisperunan juhlintaa ei ole ollut.

– Joko olisi aika sorvata varhaisperunalle oma festivaalinsa Suomen 90-vuotisjuhlan kunniaksi? Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö PIRJO TOIKKANEN ehdottaa.

Varhaisvihannesten valikoima runsas

Avomaa tuottaa jo varhaiskaalia, jäävuorisalaattia ja kiinankaalia. Nippuina varsineen myydään kesän sipulit, porkkanat, retiisit ja nauriit. Varhaisvihanneksille tyypillisen herkän maun tunnistaa myös kesän ensimmäisistä kukka- ja parsakaaleista.

Muutama kymmenen viljelijää Suomessa tuottaa erityisherkuksi vihreää parsaa. Ja kauden jälkiruoat tehdään raparperista.

– Kaikkia ensisadon kasviksia ja perunoita on käsiteltävä hellästi ja kunnioittaen, kuin kananmunia. Kolhuja ja liiallista valoa ne eivät kestä. Uusien kasvisten rakenne on niin rapea, että pikkuporkkanatkin rapsahtavat herkästi poikki, Toikkanen muistuttaa.

Kuiva-ainepitoisuus on alhainen ja kuori ohut. Herkkähipiäiset tuotteet on suojattava haihtumiselta. Naatit kannattaa poistaa, koska kosteus haihtuu tehokkaimmin juuri naattien kautta.

Uudet perunat kypsyvät varttitunnissa

Kotimaisista Kasviksista annetaan ohjeet perunan keittoa varten. Uudet perunat keitetään vedessä tai höyrykattilassa. Pese ja raaputa perunat ja lisää lisää kiehuvaan veteen, jonka voi maustaa suolalla. Joskus kannattaa kokeilla myös keitinveden maustamista voinokareella. Voit lisätä päälle tillinvarsia ja tarkista, että vettä on vain peitoksi asti.

Uusien perunoiden keittoajaksi riittää 10 – 15 minuuttia perunoiden koon mukaan. Höyryssä kypsentäminen vie hieman enemmän aikaa. Kun olet kaatanut keitinveden pois, kuivata perunat kuumassa kattilassa talouspaperilla peitettyinä. Tarjoa perunat heti. Jäähdytä ylimääräiset salaattia varten tai ruisleivän päällä nautittaviksi. Höyrykypsennys sopii hellävaraisuutensa ansiosta myös varhaisvihanneksille.

Pirjo Toikkanen kehottaa kokeilemaan perunasadon kyytipojaksi sillin lisäksi myös graavattua siikaa, lahnaa tai lohta. Marinoidut sienet, kylmäsavustetut silakkafileet tai marinoidut silakkapihvit tuovat vaihtelua.

– Lämminsavustetut kalat liittoutuvat kesäperunoiden kanssa – savumuikut yhtenä parhaista. Ruohosipuli, nippusipulit ja tuoreet yrtit sitruunamehun kera antavat lisämakua.

Varhaisvihanneksia vokkiin ja grilliin

Varhaisvihanneksiin saa parhaan tuntuman rouskuttamalla niitä ensin raakoina, Toikkanen vinkkaa. Esimerkiksi grillimakkaran ehdoton kaveri on varhaiskaalisalaatti. Kukkakaalikin on herkkua sellaisenaan, nupuiksi lohkottuna. Kiinankaalin voit nopeasti kuumentaa muurinpohja- tai vokkipannulla ja maustaa aasialaisittain lisäämällä varovasti chiliä, inkivääriä, limettimehua tai korianteria. Pikapaistettaviksi sopivat tietysti muutkin kasvikset ja peruna.

Grillin äärellä perunat ja kasvikset on kätevää kääräistä folioon. Lohko pestyt ainekset ensin, mausta ja lisää nyyttiin mukaan tilkka öljyä ja muutama yrtinoksa, esimerkiksi salviaa. Jos grillaat perunat vartaisiin pujotettuina, keitä ne ensin lähes kypsiksi ja voitele kevyesti yrttiöljyllä. Grilliperunoiden kanssa maistuu sitruunatimjamilla ryyditetty grillihaukipala tai pekoniin kietaistu kuhafilee.

Jaa artikkeli