Kesä merkitsee monelle muutoksia myös ruoanvalmistukseen ja ruokailuun. Grillit, savustuslaatikot ja muurikkapannut kaivetaan esiin varastoista ja keittiö ja ruokapöytä siirretään parvekkeelle tai pihamaalle. Ruoan hankintaan ja valmistamiseen osallistuu mielellään koko perhe. Kesällä vietetään useasti juhlia ja myös ravintoloiden asiakkaat muuttuvat iloisiksi lomailijoiksi. Kesän ruoka muuttuu kevyemmäksi ja monien kasvisten kulutus voi jopa kaksin- tai kolminkertaistua. Kesällä kannattaakin syödä runsaasti erilaisia kasviksia jo maun vuoksi.
Kesän ensimmäisiä merkkejä kaupoissa ja toreilla ovat raparperi ja sipuliniput. Kesäkuun alussa päästään jo herkuttelemaan kotimaisilla varhaisperunoilla. Samoihin aikoihin nauriit, herneet ja mansikat kypsyvät muiden kesäherkkujen joukkoon. Ensimmäiseksi kesän varhaisvihannekset maistuvat parhaiten sellaisenaan rouskutettuna tai naposteltuna. Jossain vaiheessa on mukava kaivaa esiin perinteikkäät joka kesään kuuluvat omat ruokaohjeet ja juhlistaa näin kesän ihanuutta.
Kesäkokki myös kokeilee mielellään uusia reseptejä ja haluaa vaihtelua ruokapöytäänsä. Savukalan tai makkaran kaveriksi valmistetaan varhaisperunasta ja sipulista perunapannu, joka saa värinsä pinaatista ja rucolasta, muhevuutensa vuohenjuustosta. Ruoka valmistuu kätevästi muurikassa ulkonakin. Erilaisista kasviksista saa myös helppoja muurikkaruokia. Kasvisten pilkkominen onnistuu nopeasti joukolla ja ruoanlaittaja pääsee seurustelemaan vieraittensa kanssa ruoanvalmistuksen ohella. Itämaisen maun luot helposti wokkiruokiin sienillä ja soijapohjaisilla kastikkeilla. Kun on aikaa odotella, valmistuu grillissä tai nuotiolla mehukkaat naurisnyytit, joiden täytteeksi sopivat esim. sinihomejuusto ja tuore rakuuna.
Jälkiruoka kruunaa kesäaterian Kesä näkyy myös ammattikeittiöissä. Ravintola Sipulin keittiömestari Juha-Pekka Alihaanperä ja vuoromestari Juha Haavisto kertovat, että heillä kesäkausi näkyy selkeästi sekä ruokalistassa että ravintolan asiakaskunnassa. Kesäkuussa yritykset järjestävät mielellään tilaisuuksia ja heinäkuussa saapuvat turistit. Keväällä ruokalistaan otetaan mukaan kasviksista muun muassa kotimainen parsa, sipuli ja porkkana. Useat heidän asiakkaansa haluavatkin pääruoan lisukkeen korvattavaksi varhaisvihanneksilla. Juha-Pekka Alihaanperän suunnittelema alkukesän jälkiruoka sai ideansa, kun hän oli vanhempiensa apuna kasvimaalla. Nuoret mehukkaat raparperin varret innoittivat hänet valmistamaan raparpericappuccinon. Juha-Pekan mielestä parhaimmillaan raparpericappuccino on aterian päätteeksi tarjottuna manteli-sokerikakun kanssa.
Faktaa Varhaisvihannekset ovat erityisen herkkiä ja eivät kestä pitkään säilyttämistä. Jos joudut säilyttämään vihanneksia pitempään, poista naatit, pakkaa muoviin ja säilytä viileässä jääkaapissa. Älä unohda käyttää sipulin varsia esimerkiksi salaattien joukossa, voileivän päällä tai keiton koristeena. Raparperin kuori on ohut ja se kannattaa poistaa ennen käyttöä. Nuoret raparperit voit käyttää kuorimattakin. Tuore raparperi säilyy parhaiten viileässä muoviin käärittynä. Raparperiruokien kanssa suositellaan syötäväksi maitotuotteita esim. kermavaahtoa tai vaniljakastiketta, koska raparperi sisältää runsaasti oksaalihappoa. Suosituimmat varhaisvihannekset ovat sipuli, porkkana, tilli, kiinankaali, retiisit, nauriit ja erilaiset salaatit.
Vihreä perunapannu
12–16 keitettyä varhaisperunaa 2 varhaissipulia varsineen 2–6 valkosipulinkynttä 100 g tuoretta pinaattia 100 g rucolaa 50 g mangoldia 0,5 tl rouhittua pippuriseosta 0,5 tl suolaa 100–150 g vuohenjuustoa tai fetaa öljyä paistamiseen
Puolita tai lohko perunat. Suikaloi sipulit ja silppua sipulinvarret ja valkosipulinkynnet. Suikaloi pinaatinlehdet, rucola ja magoldi. Kuumenna öljy pannussa ja ruskista perunat sekä sipulit siinä kevyesti. Kääntele sekaan vihersilppu ja paista minuutin verran. Mausta pippurilla ja suolalla. Murustele vuohenjuusto perunoille ja sekoita kahdella lastalla nostellen. Tarjoa heti esimerkiksi savukalan tai makkaran seuraksi. Vinkki: Mangoldin sijaan voit käyttää punajuuren lehtiä. Jos kaipaat ruokaan voimakkaampaa makua, silppua perunoiden sekaan tuoretta chiliä.
Raparpericappucino
Raparperikeitto: 1 kg raparperia 300 g sokeria 2 kpl vihr. kaardemummaa 4 dl vettä
Päälle: Vaniljakermavaahtoa Tummaa suklaata
Pese, kuori ja pilko raparperit. Sekoita kattilassa sokerit ja raparperit. Lisää vesi ja lämmitä varovasti. Anna hautua hiljalleen (HUOM. ei kiehua) Lisää murskattu kaardemumma. Keitä kypsäksi ja siivilöi. Jäähdytä. Aseta jäähtynyt keitto kahvi/cappucinokuppiin ja lisää vanilijakermavaahto (melko löysö) keiton päälle lusikalla ja raasta päälle tummaa suklaata.
Naurisnyytit
4–8 naurista n. 100 g sinihomejuustoa rouhittua mustapippuria 1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa 2 rkl maitoa 1 rkl öljyä
Leikkaa foliosta 4–8 palaa, joihin saat käärittyä nauriit hyvin. Voitele palat öljyllä. Halkaise nauriit ja koverra hiukan niiden sisustaa pois. Sisustan voit silputa salaattiin tai herkutella sellaisenaan. Hienonna sinihomejuusto haarukalla pienemmäksi, mausta pippurilla sekä rakuunalla ja notkista maidolla sopivan pehmeäksi. Laita nokare juustoseosta jokaisen nauriin koloon ja paina puolikkaat vastakkain. Tarkista ettei juustoseosta pursu nauriiden sisältä tässä vaiheessa ulos. Kääräise nauriit folioihin ja sulje tiiviisti. Laita nyytit grilliin mietoon lämpöön, esimerkiksi reunoille tai uuniin 175 asteeseen noin tunniksi. Kypsymisaika riippuu nauriiden koosta ja kypsymislämmöstä. Voit tarkistaa pehmeyden avaamalla yhden nyytin varovasti. Varo kuumaa höyryä! Tarjoa nauriit sellaisenaan salaatin kanssa tai grillatun lihan tai makkaran seuraksi. Vinkki: Voit kypsentää nauriit myös nuotion hiilloksessa, mutta laita silloin muutama kerros foliota.
Puutarhurin wokki
lohko kaalia (n. 300 g) 2 porkkanaa 4 sipulia varsineen 3 valkosipulinkynttä 1 vihreä paprika 1 punainen paprika 4–6 portobellosientä paistamiseen öljyä
Suikaloi kasvikset. Kuumenna öljyä muurikassa tai muussa suuressa pannussa. Laita pannuun ensin kaalisuikaleet ja ruskista niitä välillä käännellen muutaman minuutin ajan. Lisää porkkana- ja sipulisuikaleet sekä viipaloidut portobellot ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisää paprikasuikaleet ja paista vielä pari minuuttia välillä. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada pannuun kasvisten sekaan. Nostele kasviksia sen verran, että kastike maustaa kasviksia mahdollisimman hyvin. Tarjoa wokki esimerkiksi riisinuudelien kanssa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Suomalaiset ovat opetelleet viimeisten vuosien aikana käyttämään tuoreita yrttejä. Tällä hetkellä me syömme kuitenkin vain 160 grammaa erilaisia yrttejä vuodessa henkeä kohti. Tutuimmat ovat edelleen tilli ja persilja. Suosituimmuusjärjestyksessä kolmannelle sijalle on noussut vauhdikkaasti basilika, jota on opittu käyttämään niin sellaisenaan leivän päällä kuin tomaatin kanssa salaateissa. Basilika maistuu yhä useammin myös yrttiöljyissä ja pestokastikkeissa.
Jopa 95 prosenttia kuluttajista haluaisi ostaa kasviksia pakkaamattomina.Esimerkiksi yli puolet toivoi irtomultaperunoita, osoittaa KotimaisetKasvikset ry.:n tilaama tutkimus, joka mittasi kuluttajien asenteitaviherympäristöä ja puutarhatuotteita kohtaan. Taloustutkimus haastattelireilua tuhatta kuluttajaa ja piti kolme ryhmäkeskustelua. Pakattuinamiellyttivät eniten kurkku, ruukkusalaatti ja pesty porkkana. Esikäsitellyttuotteet, kuten valmiit salaatit ja pilkotut kasvikset, eivät kiinnostakuluttajia, koska niitä ei mielletä tuoreiksi eikä kotimaisiksi.
Helteisen kesän jälkeen on mukava palata takaisin töihin ja opintoihin. Monipuolinen, kasviksia runsaasti sisältävä, ruoka auttaa jaksamaan syksyn aherruksessa. Kesän aikana kypsyneet kasvikset sisältävät runsaan annoksen erilaisia makuaineita ja jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja ja muita suojaravintoaineita. Kasviksia on suositeltavaa syödä puoli kiloa päivässä. Viikoilla 34-35 (18. – 31.8.03) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Sadonkorjuuviikkoja. Kesän aikana
Parhaillaan käynnistyvä varhaisvihannessesonki aloittaa kesän. Avomaalta korjataan jo satoa lämpöä keräävien harsojen alta. Satomäärät ja kasvisten valikoima kaupoissa lisääntyvät päivittäin. Juhannukseen mennessä on satoarvioiden perusteella saatavilla jo laaja valikoima erilaisia kesän makuja. Samaan aikaan varhaisperunoiden sato on huipussaan. Kesällä on helppo ylittää tavoite: puoli kiloa kasviksia päivässä. Ensimmäisinä varhaistuotteina myyntiin ovat ehtineet raparperit. Näitä seuraavat
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.