Rakkaudella ja hellyydellä viljellyistä kasveista saattavat olla aamullajäljellä vain lehtiruodit, jos puutarhojemme suursyömärit, etanat, pääsevätherkuttelemaan kasvimaan antimilla. Viime vuonna ongelma kävi erityisenvaikeaksi lähes koko maan alueella.

Luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistunut Esbau Oy tuo nyt markkinoilleNeudorffin valmistaman Ferramol-etanasyötin etanoiden ja kotiloidentorjuntaan. Luontoystävälliset Ferramol-rakeet ovat erittäin tehokkaitasamalla, kun ne ovat täysin vaarattomia lemmikkielämille, siileille,kastemadoille ja muille hyödyllisille puutarhan eläimille. Ne soveltuvatetanoiden ja kotiloiden torjuntaan puutarhassa, kasvihuoneissa javiljelysmailla. Ferramolissa ei ole lainkaan varoaikaa, joten puutarhanantimia voi syödä huoletta vaikka heti rakeiden levittämisen jälkeen.Tehoaineena toimii luonnon oma rautafosfaatti.

Torjunta on hyvä aloittaa ajoissa

Etanoiden torjuntaan kannattaa ryhtyä heti ensimmäisten kasvivaurioidenilmestyttyä. Jos talvi on ollut erityisen leuto, torjunta on aloitettava joaikaisin keväällä, sillä etanat lisääntyvät vauhdikkaasti. Paras aikaFerramol-syötin levittämiseen on alkuilta, jolloin maan kosteustaso onkorkeampi kuin päivällä, ja silloin myös etanat lähtevät liikkeelle.

Ympäristölle ystävällisiä Ferramol-rakeita sirotellaan tasaisesti kasvienväliin ja myös puutarhan reunoille, jonne etanat usein vetäytyvät. Rakeidenripotteleminen yhtenäisenä linjana kasvien ympärille ei anna riittävääsuojaa etanoita vastaan, sillä ne voivat syödä kulkuväylän linjan läpi.

Syötyään Ferramolia etanat ryömivät takaisin koloihinsa kuolemaan. Näin nekatoavat täysin näkyvistä, eikä puutarhaan jää ikäviä limajälkiä.Ferramol-käsittelyn lopputuloksen voi mitata siitä, onko puutarhan kasvejasyöty vai ei.

Etana etenee hitaasti mutta varmasti

Etanat kuuluvat puutarhojemme sitkeimpiin tuholaisiin. Viime vuosien kosteatkesät ovat saaneet ne lisääntymään koko maassa. Etana onkin varsinainenlisääntymiskyvyn mestari; se on hermafrodiitti, joka voi munia jopa 400munaa kesän kuluessa. Nuoremmat etanat myös talvehtivat, samoin niidenmunimat munat.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa vuosien 2004-2005 välisenäaikana tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että Ferramol-etanasyötti tappaapuutarhan tuholaiset tehokkaasti. Syöttiä testattiin 100 etanan otoksenavulla, joista kaikki kuolivat viiden päivän kuluessa. LuonnonmukainenFerramol tehoaa kaikkiin lajeihin. Sen avulla pääsee eroon myöstappajaetanoina tunnetuista pahamaineisista espanjansiruetanoista.

Espanjansiruetana on kaikkiruokainen tuholainen, jonka ravinnoksi kelpaavatkoriste- ja hyötykasvit, kukat ja sipulit. Toisin kuin muut suuret etanat,espanjansiruetana ruokailee myös päiväsaikaan. Hurjan lisänimensä se onsaanut siitä, että se syö myös kuolleita lajitovereitaan. Ensimmäisethavainnot espanjansiruetanasta tehtiin Suomessa runsaat 15 vuotta sitten.

Lisätietoja: www.akvamariini.fi/esbaumedia

Jaa artikkeli