Työtehoseurassa selvitettiin seitsemän kasvikuivaimen eroja kuivaamalla persiljaa ja omenoita. Arvosanaan vaikutti käytettävyys ja suorituskyky. Kokonaisarvosanat vaihtelivat tyydyttävästä (3) hyvään (4). Parhaimman arvosanan saivat Jabloko 900, Orakas 5210 ja 5511.

ABC 601.1 ja Sopu saivat kokonaisarvosanan 3,5. OBH Nordica 6772 ja Evermat K300 saivat arvosanan 3,0. Nordican sähkönkulutus oli alhainen, mutta kuivatusaika pitkä. Myös Evermat kuivasi hitaasti, mutta oli käyttöominaisuuksiltaan hyvä. Kasvikuivaimet ovat erityyppisiä ja -kokoisia. Niiden tuloksissa oli selviä eroja. Eri malleihin mahtui esimerkiksi omenoita 840–2170 grammaa. Aikaa yhden tuoreomenakilon kuivaamiseen kului noin 2 t 50 min – 10 tuntia ja sähköä 2,3–5,9 kWh.

Kuivaaminen on vanha, mutta edelleen oiva menetelmä muun muassa kasvisten, marjojen, yrttien ja sienten säilömiseen. Kuivattuina elintarvikkeet vievät huomattavasti vähemmän säilytystilaa kuin hilloina, pakasteina tai säilykkeinä. Tuotteiden säilytysaika on myös pitkä eikä niiden säilyttäminen kuluta sähköä. Tosin sähköä kuluu, kun tuotteita kuivataan kasvikuivaimella.

Kuivattuina pieneen tilaan

Kasvikuivainta hankittaessa kannattaa miettiä omia tarpeitansa: onko tarve kuivata kerralla mahdollisimman paljon vai riittääkö pienitehoisempi laite kuivaamaan satunnaisia tuote-eriä, onko aikaa tarkkailla kuivaustuloksen edistymistä eri kuivaustasoilla ja vaihdella tarvittaessa niiden paikkaa, onko laitteen lämpötilan säätöalue riittävän laaja erilaisten tuotteiden kuivamiseen, onko laite helppokäyttöinen, kuinka paljo se vie säilytystilaa.

Onnistuneen kuivauksen tavoitteena on haihduttaa tuotteista niin paljon vettä, että niiden mikrobitoiminta estyy. Kuivattujen tuotteiden jäännöskosteuden tulee olla 5–15 %. Tuolloin käsin kosketeltuna lehdet ja ohutmaltoiset sienet murenevat. Omenat, osa sienistä ja kasviksista tuntuvat nihkeiltä, kun ne ovat kuivuneet riittävästi.

Tutkimus tehtiin Kuluttajaviraston toimeksiantona. Tutkitut laitteet olivat ABC 601.1, Evermat K300, Jabloko 900, OBH Nordica 6772, Orakas 5210 ja 5511 sekä Sopu. Hinnaltaan tutkitut kasvikuivaimet olivat 65–365 €.

Lähde:Rytkönen, A. 2005. Kasvikuivaimien vertailututkimus. Työtehoseuran kotitaloustiedote 6/2005. 8 s. 5,30 €

Jaa artikkeli