Hyasinttien hyötöön on syytä ryhtyä syyskuun aikana, jotta sipulit ehtivät kukkaan juhlapyhiksi. Itse kukkaan hyödetyt hyasintit ovat joulun tunnelmallisimpia ja tuoksuvimpia lahjoja. Sipulien kasvattaminen on mielenkiintoista puuhaa, sillä lopputuloksesta ei koskaan voi olla aivan varma. Ostimme marketista tusinasipuleita ja kokeilemme hyasinttien hyötöä Oma Piha –lehden toimituksessa. Hyödön etenemisestä kerrotaan nettisivuilla syyskaudella aina tiistaisin.

Aikaisempien vuosien hyödöistä on ehtinyt kertyä monenlaisia kokemuksia. Hyasinttien suhteen on lopputuloksena yleensä ollut jotakuinkin toivotun kaltaisia kukkia, joten päätimme hyötää muutaman sipulin julkisesti. Valmiiksi preparoituja hyasintteja on nykyisin helposti saatavilla, tosin tarjolla on enimmäkseen kolmea perusväriä. Tutut vaaleanpunaiset, siniset ja valkoiset kukat ovat kuitenkin ehtineet muodostua hyasinttien klassikoiksi, ja niinpä toimitukseenkin ostettiin kuuden sipulin sekapussi. Kauppojen hyllyjen äärellä on muistettava tarkistaa, että pussin kyljessä on sana preparoitu tai esikäsitelty, sillä puutarhahyasintin nimellä myydään sipuleita, joita ei ole esikäsitelty joulukasvatuksia varten.

Valitsimme pussista kaksi suurinta ja painavinta sipulia mukaan kasvatusseurantaan. Sipuleita kasvatetaan hyasinttilaseissa, joissa niiden kehitystä on helppo tarkkailla. Yhtä hyvin sipulit voi kaivaa perinteisemmän mallin mukaisesti ruukkuihin hiekkaan ja multaan. Pussin ohjeiden mukaan sipuleita hyödetään pimeässä ja viileässä. Toistaiseksi testisipulit majailevat parvekkeella pimennetyssä laatikossa, jossa laseihin lisätään tarpeen mukaan vettä. Syksyn mittaan saattaa lämpötila laskea liian alhaiseksi, joten sipuleiden seurana on lämpömittari. Ilmojen kylmettyä ne nostetaan viileään porraskäytävään.

Oma Pihan sipulihyötö aloitetaan tänään perjantaina 24.9. Pussin ohjeiden mukaan pimeää hyötövaihetta kestää 10-12 viikkoa, jonka jälkeen kukat nostetaan valoon ja huoneenlämpöön. Tavoitteena on, että kukat avautuisivat aatonaatoksi, mikä voi osoittautua haasteeksi, jos sipulit noudattavat ennemmin 12 kuin 10 viikon virittymisaikaa. Hyasinttien ulkoisista muutoksista ja hoitotoimista kerrotaan Oma Piha –lehden nettipäiväkirjassa aina tiistaisin.

Jaa artikkeli