Kevätaurinko ja routa voivat olla pihan ikivihreille kasveille tappava yhdistelmä. Aurinkoisella säällä vihreät kasvinosat alkavat taas yhteyttää ja haihduttaa vettä, mutta juuret eivät saa jäisestä maasta uutta vettä tilalle. Havut, tuijat, alppiruusut ja mahoniat kannattaa varjostaa kankailla tai havuilla, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.
Kevätvauriot voivat olla havuille jopa vaarallisempia kuin talven paukkupakkaset. Kun maasta ei irtoa vettä, kasvi kuolee kuivuuteen. Kesällä amppeleiden ja monien perennojen vedentarpeen havaitsee nuokkuvista lehdistä. Havujen vedenpuutteen huomaa yleensä vasta liian myöhään, kun vahinko on jo tapahtunut ja neulaset ruskeita ja kuolleita.
Ikivihreiden kasvien ylle levitetty varjostava kangas estää liian varhaisen kasvuunlähdön. Havujen lisäksi kannattaa muistaa, että myös alppiruusut, mahoniat ja muut ikivihreät kasvit vaurioituvat auringossa. Hengittävä, mutta suoran auringonpaisteen estävän kankaan annetaan olla paikoillaan niin kauan, kunnes maa varmasti on sulaa. Myös katokseksi kasvien ylle asetellut havunoksat auttavat aurinkoisella paikalla kasvavia kasveja. Maan sulamista voi kevään edetessä nopeuttaa kastelemalla sitä lämpimällä vedellä.
Havukasvit uudistuvat hitaasti jos lainkaan, sillä kuolleen neulasen tilalle ei kasva korvaavaa. Oma Piha –lehden sivuillakin keskustelua aiheuttanut oksien ruskettuminen on niillä peruuttamatonta. Vaurioita syntyy vähemmän, kun ikivihreät kasvit istuttaa puolivarjoiselle tai varjoiselle paikalle.