Lokakuun alku on ollut poikkeuksellisen kylmä – jopa parinkymmenen pakkasasteen lukemia on mitattu ja Piikkiössäkin on pakkasta ollut jo 15 astetta. Tämä tietää varsin huonoja satoennusteita ensi vuodeksi marja- ja hedelmäkasveille, arvelee vanhempi tutkija SAILA KARHU MTT:n puutarhatuotannosta Piikkiöstä.

Mansikan kukka-aiheen tiedetään paleltuvan jo kahdeksassa pakkasasteessa. – Kukka-aiheen kehitysvaihe ratkaisee, missä lämpötilassa se paleltuu. Nyt kukka-aiheet eivät ole vielä niin arkoja kuin ehkä myöhemmin, arvelee Saila Karhu.

– Pienikin lumikerros tai harso pitävät juurakon suojassa olevia kukka-aiheita ympäröivää ilmaa lämpimämpänä.

Kaiken kaikkiaan Saila Karhu on huolissaan kasvien pärjäämisestä. – Heikolta näyttää, kun syksy oli pitkään erittäin lämmin, lehdet olivat puissa ja yht´äkkiä tulivat pakkaset. Kasvit eivät ehtineet tuleentua, vararavinnot eivät päässeet varsiin ja juuriin. Tämä on kasveille kovan stressin paikka.

– Syksyn kuivuus voi pahentaa pakkasvaurioita. Ihmiset muistelevat, että Talvisotaa edeltävä syksy oli kuiva. Tuhot olivat silloin suuret, mutta oli talvikin hyvin kylmä.

– Olen erityisesti huolissani tänä kesänä istutetuista omenapuiden taimista. Niillä vararavinnot ovat vähäiset. Ratkaisevaa on kuitenkin tulevan talven sää.

Ensi kesän mansikkasato jää heikoksi, sillä kukkia ei ole ehtinyt paljon muodostua. Vaikka päivänpituuden puolesta kukintainduktion olisi pitänyt tapahtua, niin kuuma sää viivytti sitä. Perään tullut kylmä kausi esti kukintainduktion tapahtumista, selittää Karhu.

Piikkiössä lisävaikeutena on ollut lumikuorma oksilla. – Kun puissa olivat lehdet, jäi suojalumi oksille ja katkoi niitä.

Ilmatieteen laitos: kylmintä 40 vuoteen

Vain Lapissa lokakuun kylmyys on ollut lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Lämpötilat laskivat keskimääräisten arvojen alapuolelle heti lokakuun alkupäivinä. Pakkasöitä on ollut useita myös maan eteläosassa.

Kaikkein kylmintä on ollut viimeisten viiden päivän aikana. Toistaiseksi kylmintä oli laajasti lauantain ja sunnuntain vastaisina öinä. Tähän mennessä koko maan alin lämpötila -20,1 astetta mitattiin Oulun läänin Pyhäjärvellä lauantaiyönä. Viikonlopun öinä myös maan länsi- ja eteläosissa on ollut monin paikoin jopa alle -15 asteen lämpötiloja.

Viime viikonloppuna havaittiin ajankohdan paikkakuntakohtaisia kylmyysennätyksiä viimeisten 40 vuoden mittausten ajalta. Alle -15 astetta mitattiin maan lounaisosassa muun muassa seuraavilla paikkakunnilla: Vihti, Hyvinkää, Lahti, Lammi ja Niinisalo. Kylmintä oli Karvian Alkkiassa mitattu -18,6 astetta. Maan keski- ja itäosassa mitattiin myös vuoden 1992 lokakuussa vastaavia pakkaslukemia.

Lokakuun 1. – 20. päivän keskilämpötila vuonna 2002 on kaikkein alin maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä, kun tilastoja on tarkasteltu 1900-luvun alusta lähtien. Vuosien 1971-2000 keskiarvoon verrattuna nyt on ollut 4 – 6 astetta keskiarvoa kylmempää. Ajalla 1. – 20. lokakuuta keskilämpötila oli rannikoilla ja maan eteläosassa vain hieman nollan yläpuolella, muualla maassa keskilämpötila oli pakkasen puolella.

Ilmatieteen laitoksen noin 100 vuoden mittaustilastossa kaikkein kylmin lokakuu koko maassa on ollut vuonna 1992. Tuolloin etenkin loppukuu oli erityisen kylmä. Maan etelä- ja keskiosassa myös vuosina 1976, 1941 ja 1939 lokakuut olivat erittäin kylmiä. Maan pohjoisosassa vuoden 1992 lokakuun jälkeen toiseksi kylmin oli vuoden 1968 lokakuu.

Jaa artikkeli