Runsaasti flavonoideja sisältävien kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntinäyttää suojaavan monilta eri sairauksilta. Kansanterveyslaitoksen jaKelan yhteisen tutkimuksen mukaan parhaiten sairasriskiin näyttää tehoavankversetiini-niminen flavonoidi, jota etenkin omena sisältää runsaasti.Tutkimus osoitti, että runsaasti omenia syövillä oli merkittävästipienentynyt riski sairastua sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen,keuhkosyöpää, astmaan ja aikuistyypin diabetekseen. Flavonoideja enitenruokavaliostaan saaneilla sairastumisriski oli 20 – 60 prosenttia pienempikuin niitä vähän saaneilla.

Kansanterveyslaitoksen ja Kelan tutkimus on toistaiseksi laajinväestötutkimus flavonoidien terveysvaikutuksista. Tutkimuksessa oli mukanarunsaat 10 000 miestä ja naista, joiden terveydentilaa seurattiin yli 20vuoden ajan.

Flavonoidit ovat kasvien aineenvaihduntatuotteita, joilla on solujenhapettumista estävä vaikutus. Solujen hapettumisen uskotaan olevanyhteydessä useiden kroonisten sairauksien syntyyn.

Flavonoideja tunnetaan kaikkiaan noin 4000 eri lajia. Eniten niitä saadaansipuleista, omenoista, kukkakaalista, appelsiineista, greipeistä sekäpuolukoista, mustikoista ja herukoista. Myös tee ja punaviini sisältävätflavonoideja.

Jaa artikkeli