Tyrnistä saadaan tänä kesänä erittäin hyvä sato. Tyrni kypsyi reilut kaksiviikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna. -Hehtaarisato yltää keskimäärin5000 kiloon, arvioi Suupohjan Marjasosuuskunnan toiminnanjohtaja SEPPOKOIVUMÄKI Kauhajoelta. Parhaimmillaan tyrni voi tuottaa jopa 20 000 kiloahehtaarilta.

-Tyrni tuottaa satoa suhteellisen varmasti, oli sitten lämmin tai sateinenkesä. Kaikki riippuu siitä, miten pölytys onnistuu toukokuussa, Koivumäkisanoo. Hänellä on viiden vuoden kokemus tyrninviljelystä.

Suupohjan Marjaosuuskuntaan kuuluvilla 70 viljelijällä on tällä hetkelläsatakunta hehtaaria tyrniä viljelyksessä. Suomessa tyrniä viljelläänhieman yli 200 hehtaarin alalla.

-Osuuskunnan tavoitteena on laajentaa tyrnin viljelyala noin 200 – 300hehtaariin ja saada osuuskuntaan noin 100 -120 viljelijää. Tyrnin kysyntäon hyvä. Esimerkiksi Kauhajoen ruokamessuilla jalostava teollisuus olihyvin innostunut tyrnistä. Myymme marjaraaka-aineen teollisuudelle, jokatekee siitä mehuja ja hilloja, itse emme sitä jalosta, Koivumäki kertoo.

Osuuskunta keskittyy taimituotannon lisäksi jalostus- ja tutkimustyöhön.Oman taimituotantonsa ansiosta osuuskuntaan liittyvä saa taimetsuhteellisen edullisesti. Seppo Koivumäki laskeskelee, että yhdentyrnihehtaarin perustamiskuluiksi tulee noin 2000 euroa.

Poiminta työllistää

Tyrninviljely työllistää myö poimijoita. Osa viljelijöistä pystyyjärjestämään keruun tilan omalla työvoimalla, mutta laajamittainen viljelyvaatii näppäräsormisia poimijoita. Esimerkiksi Koivumäen oma tyrnialatyöllisti 11 henkilöä kolmeksi viikoksi. Poiminta päättyi viime viikolla.

Tyrninviljely ei rasita luontoa, sillä viljelmillä ei käytetä raskastakonekantaa. Tyrni kasvaa bakteerien kanssa symbioosissa ja tuottaahernekasvien tapaan tarvitsemansa typen. Rivivälit voidaan pitäänurmikkona. Väkilannoitteiden tarve on pieni, eikä torjunta-aineitatarvita tuholaisten toistaiseksi puuttuessa.

Kiinnostus tyrniin on kasvanut tasaisesti sitä mukaa, kuin senterveysvaikutuksien tutkimuksessa on edetty. Tyrnimarja sisältää runsaastiihmisen terveyden kannalta hyödyllisiä ainesosia, kuten vitamiineja,flavonoideja ja linoleenihappoa.

Jaa artikkeli