Lähes hellelukemiin nousevista päivälämpötiloista huolimatta ovat yöt olleet kylmiä. Puutarhoissa on aiheutunut herkille kasveille vahinkoja toistuvista yöhalloista. Halla on vikuuttanut perunanvarsia, marjojen kukkia ja ulos istutettuja kesäkukkia. Mansikan kukkia on harsojen alla monin paikoin paleltunut, mutta taloudellisia vaikutuksia ei voida yleisesti vielä arvioida, sanoo toiminnanjohtaja ILKKA VOUTILAINEN Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäyhdistyksestä.
Voutilaisen mukaan Sisä-Savossa on ollut jo 5 – 6 hallayötä.
– Viikko sitten perjantaina oli yllätysten yö, kun taivas oli illalla pilvessä ja sää oli sateinen. Yöllä taivas kuitenkin selkeni, ja halla yllätti viljelijät, jotka olivat nukkumassa luottaen harsokatteisiin. Sadetuksella hallan tuhot on pystytty estämään.
– Halla on vikuuttanut pahiten herukan kukkia. Myös vadelman ensimmäiset lehdet ovat tummuneet hallan johdosta. Mansikassa hallavioitus näkyy kukkien keskustan mustumisena, toteaa Voutilainen.
Voutilaisen mukaan taloudellisia seurauksia ei voi vielä arvioida.
– Nyt paleltuneet kukat ovat ensimmäisiä, ja se myöhästyttää satoa. Toisaalta 4 -5 asteen pakkanen on tuhonnut myös kukkanuppuja. Pääosa kukkavanoista on kuitenkin vielä muodostumatta, joten satoa voi hyvinkin tulla riittävästi.
ESA VIGREN Valkealasta toteaa, että hallan kanssa on pärjätty, kunhan on jaksanut valvoa. – Hallan vaikutus on siinä, että se tasaa sadon alkamista eri puolilla maata niiltä, jotka eivät ole käyttäneet sadetusta. Kun jokainen tulee yhtä aikaa markkinoille, voi sillä olla markkinoita ruuhkauttava vaikutus.
– Toisaalta sadetuksella kasvustonsa suojanneet voivat hyötyä, kun osa tuotannosta viivästyy markkinoille tulossa.
HANNU SALO Hedelmän- ja Marjanviljeijälijäin Liitosta ei myöskään lähde arvelemaan taloudellisia vaikutuksia.
– Ratkaisevaa voi olla sadon alkamisen ja satohuippujen sijoittuminen viikonlopun myyntihuippuihin nähden.
– Länsi-Suomesta on raportoitu mansikan talvivaurioista, mutta niidenkien merkitys kokonaisuuden kannalta lienee vähäinen.
Salon mukaan harsolla onnistutaan suojaamaan vain lyhytkestoinen halla. Halla on vieraillut aivan Etelä-Suomea myöten ilmastollisesti suojaisellakin paikoilla.
PUUTARHA-Sanomat weblehden oikeassa palkissa on linkit säätietoihin.